Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Talijanski ribari nezakonito ušli u vode RH, priveli ih u Umag

Neslužbeno se doznaje da je riječ o ribarici "Vega" iz talijanske luke Chioggie i da će zapovjednik i posada u srijedu ujutro biti prepraćeni do Prekršajnog suda u Umagu

Istarska policija uhvatila je u utorak popodne talijansku ribaricu u nezakonitom prijelazu državne granice, uzapćila je te sprovela u Umag, gdje će u srijedu ujutro zapovjednik i članovi posade biti prepraćeni do Prekršajnog suda.

Tehničkim sustavima službenici Nacionalnoga pomorskog centra za prikupljanje podataka uočili su kako talijanska ribarica prelazi državnu granicu i ulazi u hrvatsko teritorijalno more, a zbog brzine i načina kretanja, moglo se pretpostaviti da je bila u prekršaju zbog nezakonitog ribolova.

"Informacija o tome je odmah proslijeđena najbližemu policijskom plovilu Policijske uprave istarske koje je promptno reagiralo. Ribarica je u 15.20 sati uzapćena te je sprovedena u luku Umag zbog daljnjega policijskog postupanja", izvijestila je glasnogovornica istarske policije Nataša Vitasović.

Neslužbeno se doznaje da je riječ o ribarici "Vega" iz talijanske luke Chioggie i da će zapovjednik i posada u srijedu ujutro biti prepraćeni do Prekršajnog suda u Umagu.

Istarska Policijska uprava ističe u popodnevnom priopćenju da MUP nadzire i štiti državnu granicu na moru uporabom policijskih plovila i tehničkih sustava koji sadržavaju i podatke dobivene s radara i kamera postavljenih na mjestima s kojih se može nadzirati cijela državna granica na moru te i morski prostor Republike Hrvatske.

"Pozornost policije posebno je pojačana u vrijeme kada na moru vladaju loši vremenski uvjeti i kada prekršitelji smatraju da bi mogli proći neopaženo. Dovoljan broj policijskih plovila i tehnički sustavi kojima raspolažemo jamstvo su sigurnosti naše granice i vanjske granice Europske unije, te pokazatelj spremnosti na sve izazove u svim vremenskim uvjetima i spremnosti za preuzimanje zahtjevnih schengenskih zadaća", priopćila je istarska policija.

Komentari (16)
  • i ma vidi vraga sada nas i talijani kradu, što nam nije dosta slovenaca

    27. 2. 2018,   20:53
  • Tako je! A...zašto ne primijenite isti kriterij i za slovenčad...? Pa da vidite kako će sjest za stol. Prije se pucalo po koćama koje su bježale....

    27. 2. 2018,   20:54
  • sad ce im udariti kaznu 50 kuna , ili jos bolje 2 kave , i pustiti sa ulovom , i ispratiti sa rijcima ,hvala sto ste posjetili hrvatsku ,umjesto dozivotnu zabranu ulaska u hr

    28. 2. 2018,   00:24