Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tatjani uzeli dječji doplatak jer joj je istekla osobna iskaznica

None Foto: Robert Anic/PIXSELL 3

Tatjana Babijaš iz Zagreba gotovo mjesec dana nije znala da joj je istekla osobna. Ima slijepu kćer s nizom dijagnoza. Zbog isteka osobne HZMO joj je oduzeo dječji doplatak za kćer...

Tatjana Babijaš iz Zagreba gotovo mjesec dana nije znala da joj je istekla osobna iskaznica. Ima slijepu kćer Anitu s nizom dijagnoza. Zbog isteka osobne HZMO joj je oduzeo dječji doplatak za kćer.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Pravo na dječji doplatak imaju građani koji u kontinuitetu tri godine žive u Hrvatskoj. Tako su mi u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje objasnili zašto neću dobiti dječji doplatak, i to još sljedeće tri godine – objašnjava samohrana majka Tatjana Babijaš (53) iz Zagreba. Ona je skrbnica kćeri Aniti (20) koja je slijepa i ima autizam te niz dijagnoza. Anita ima pravo na dječji doplatak u iznosu od 830 kuna. Da ima problem s osobnom iskaznicom Anita je shvatila lani.

Foto: Robert Anic/PIXSELL

- Osobna iskaznica mi je istekla 25. 8. 2016. Odmah sam s Anitom pod rukom došla po novu i dobila sam je 29. 9. 2016. – prisjeća se Tatjana. Kao i prethodnih godina, početkom veljače otišla je u HZMO i predala dokumentaciju za dječji doplatak u ovoj godini.

- Žena na šalteru preuzela je dokumente, gledala u računalo i rekla da je sve u redu. No ovog mjeseca doplatak nije stigao. Kad sam ih nazvala pitati zašto, oblio me je hladan znoj. Zar mi nitko nije mogao reći da trebam donijeti neki papir – ogorčena je Tatjana. Svjesna je da je pogriješila što nije produljila osobnu iskaznicu, no smatra da je država nepravedno kaznila njezinu kćer. - Ja sam skrbnik i trebali su kazniti mene. Opomenom, novčano, kako god – nastavila je ona dodajući kako će se svakako žaliti na odluku, no da je već “vuk pojeo magare”. - Dok oni razmotre žalbu, ode godina. A nama je svaki dan borba – zaključila je.

- Pozivamo gđu Babijaš da nakon što dobije rješenje o prestanku prava na doplatak za djecu podnese žalbu na rješenje s relevantnom dokumentacijom. Ako se u žalbenom postupku dokaže da nije bilo prekida prebivališta, gđa Babijaš će u najkraćem mogućem roku ostvariti svoje pravo i nastaviti primati doplatak za djecu – poručili su iz HZMO-a.

Komentari (93)
  • Ima li i u jednoj državi glupljih zakona od naših ?

    22. 4. 2017,   16:52
  • sramotno da su invalidnoj, slijepoj osobi uskratili dječji doplatak.. kakve veze ima osobna iskaznica što je istekla?

    22. 4. 2017,   16:54
  • Kako su ovdje brzo vidjeli isteklu osobnu iskaznicu a godinama nisu vidjeli Agrokorovo neplaćanje dobavljača i poreza.

    22. 4. 2017,   17:01