Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

TDR traži pomoć Vlade da ne izgubi tržište zbog E. unije

None Foto: Žarko Bašić/Pixsell

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju velik je izazov za TDR u poslovanju u zemljama u regiji. Ulaskom u EU i napuštanjem CEFTA-e TDR će platiti 10 mil. € više carina

Ulaskom u Europsku uniju Tvornica duhana Rovinj godišnje će izgubiti 10 milijuna eura, a to ne možemo prenijeti na potrošače, kojima iz godine u godinu pada kupovna moć, upozorio je u petak u Rovinju predsjednik uprave TDR-a Davor Tomašković.

Jedna je opcija, dodao je Tomašković, da taj gubitak prenesemo na poduzeće, a drugo je rješenje da proizvodnju premjestimo u zemlje u regiji. Treća je mogućnost da Vlada pomogne proizvođačkoj industriji da ublaži porezno opterećenje koje će nastupiti ulaskom u Europsku uniju u srpnju 2013. i izlaskom Hrvatske iz CEFTA-e. 

Sa 12,02 milijarde prodanih cigareta i 1,8 milijardi kuna prihoda te više od 60 posto prodaje ostvarene u izvozu, TDR je ojačao poziciju jednog od vodećih hrvatskih izvoznika i vodećeg proizvođača cigareta u jugoistočnoj Europi. Ulazak Hrvatske u Europsku uniju velik je izazov za TDR u poslovanju u zemljama u regiji. Naime, ulaskom u EU i izlaskom i CEFTA-e značajno će porasti carine za sve hrvatske proizvođače koji izvoze u zemlje u regiji. Zato je, kažu u TDR-u, iznimno važno da hrvatska Vlada u pregovorima s institucijama EU pokuša stvoriti uvjete koji će taj udar ublažiti.

– Izlaskom iz CEFTA-e carinske stope za cigarete proizvedene u Hrvatskoj povećavaju se u Srbiji sa 15 na 57 posto, u BiH na 15, u Makedoniji sa 27 na 42 posto, a na Kosovu sa 0 na 10 posto. Efekti ovih promjena za TDR znače oko 10 milijuna eura više plaćenih carina. Zato je nama, kao i svim vodećim hrvatskim proizvodnim kompanijama, a vjerujemo i državi, iznimno važno da Vlada pokuša u pregovorima s nadležnim institucijama EU stvoriti uvjete u kojima će hrvatski izvoznici moći nastaviti svoj rast i razvoj – kazao je D. Tomašković.

Crno tržište

Kao veliki problem Tomašković je naglasio crno tržište koje raste iz godine u godinu.

– Legalna prodaja u zemljama u regiji porasla je od 2008. godine gotovo devet posto – upozorio je Tomašković, uz konstataciju da sve više ljudi u Hrvatskoj i zemljama u regiji prelazi na najjeftinije cigarete.

Osim u zemlje u regiji, TDR, koji ove godine slavi 140 godina poslovanja, proizvode izvozi u Njemačku, Španjolsku, Češku, Italiju, Austriju, Ujedinjene Arapske Emirate, Rusiju i Iran. Lani je TDR krenuo u osvajanje jednog od najvećih tržišta duhanskim proizvodima, rusko.

– Ove godine poslovanje širimo i na tržište Bugarske, gdje će se prodavati Ronhill i York – kazao je šef uprave Davor Tomašković.

>>> Više na vecernji.hr

Komentari (18)
  • E, ovaj TDR mi je dgao tlak, nemaju ni srama. I ja tražim povećanje svojih primanja zbog inflacije, porasta troškova života, dodatnih nameta i dr.

    16. 6. 2012,   08:13
  • Gospodo moja iz TDR-a, kad ste radnike iz Zagreba tjerali u Kanfanar rekli ste da svoju proizvodnju prilagođavate europskim standardima. Nemilosrdno ste se ponijeli prema radnicima, pa sada svoje ''europske standarde'' držite i dalje. Kao porezni obveznik oštro se protivim da vam se da bilo kakav državni (naš) novac. Kako ste vi rekli radnicima, tako treba i vama reći - prilagodite se !

    16. 6. 2012,   12:30
  • Jo jadan taj maleni TDR-ić, smradovi su nabili cijene cigareta u nebesa, nakupili se para i para i sad kad postoji mogućnost da izgube monopol onda su se našli državi kukat. Baš mi ih je žao. Još će i propast kako su krenuli...

    16. 6. 2012,   06:26