Obavijesti

Promo sadržaj

TeatarR: Integracija romske manjine u zajednicu

TeatarR: Integracija romske manjine u zajednicu
10

TeatarR: preko kazališnih dasaka do integracije romske manjine u zajednicu - pozitivni primjer socijalne uključenosti mladih Roma u gradu Zagrebu

Postavljanjem kazališne predstave “Mi bi da se ženimo” u kazalištu Knap, kulminirao je projekt TeatarR u realizaciji tri udruge: Udruga žena Romkinja Hrvatske BOLJA BUDUĆNOST, Kultura Nova i iDEMO - Institut za demokraciju, s ciljem unapređenja mogućnosti uključivanja romske djece i mladih, kao populacije u nepovoljnom položaju, u zajednicu. Ciljna skupina ovog projekta je grupa od 30-ak djece i mladih osoba romskog porijekla na lokaciji Grada Zagreba. Naime, u Zagrebu nema programa koji nudi aktivnosti ove vrste za romsku mladež.

Romi uključeni u projekt pohađali su, između ostalog, edukativnu radionicu kazališne produkcije. Produkcija ove predstave uključuje 30-ak proba i rad na svim aspektima postavljanja kazališne predstave: izrada scenarija, režija, gluma, scenografija, kostimografija, koreografija te dva javna nastupa u Kazalištu KNAP. Premijera predstave održana 4.6. ove godine izazvala je veliki interes romske zajednice, ljubitelje amaterskog kazališta i redovitih gostiju Kazališta Knap. Rezultat je bio puna dvorana, gledatelji su zauzeli sve stepenice i sva pogodna mjesta za gledanje te pozdravili mlade glumcem velikim aplauzom i ovacijama. Scenarij, koji je osmislila ova grupa mladih Roma, izuzetno je duhovit, obilježen romskim običajima a odnosi unutar obitelji, konflikt starije i mlađe generacije i međuljudski odnosi ne razlikuju se od situacija unutar prosječne neromske obitelji.

TeatarR financiran je od strane Europskog socijalnog fonda: Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. s namjerom odgovoriti na potrebu integraci-je mladih Roma, jačajući njihove socijalne i kreativne vještine i znanja kroz dramski rad, kazalište i edukaciju, a s ciljem kvalitetnije integracije u društvo i boljom pozicijom na tržištu rada. Ovaj projekt doprinosi provedbi ciljeva ključnih strateških dokumenata koji ističu potrebu sudjelovanja mladih u kulturnim i umjetničkim aktivnostima s ciljem razvi-janja vještina i znanja potrebnih za socijalnu integraciju. Sredstvima Europske unije poboljšavamo njihov status i olakšavamo im integraciju. 

Voditeljica projekta gospođa Ramiza Memedi, predsjednica Udruge žena Romkinja Hrvatske BOLJA BUDUĆNOST, objašnjava osnutak „TeatarR“ kao mjesto socijalnog uključivanja djece i mladih osoba Roma. Tijekom 18 mjeseci trajanja projekta, koristeći dramski rad i interaktivne radionice osobnog razvoja, radilo se na izgradnji raznih vještina potrebnih za olakšavanje socijalne integracije i na poticanju daljnjeg školovanja. Kroz projekt je održano 12 radionica osobnog razvoja prilagođenih za ciljnu skupinu, kao što su:

  • jačanje samosvijesti, 
  • motivacija, 
  • poboljšavanje komunikacijskih vještina, 
  • tolerancija i uvažavanje različitosti,
  • timski rad, 
  • prezentacijske vještine,
  • osobne i međuosobne vještine... 

U Hrvatskoj, po ocjenama Državnog zavoda za statistiku, živi oko 17 tisuća deklariranih Roma. U Gradu Zagrebu ukupno je registrirano oko 3000 Roma, no pretpostavlja se da je brojka nešto veća. Od toga broja mlade osobe od 15 do 25 godina čine 50%. Zbog niza razloga, kulturne i socijalne prirode, te do jedne mjere i jezične barijere, djeca i mladi romskog porijekla uglavnom nedovoljno sudjeluju u kulturnim i umjetničkim aktivnostima i sadržajima te redovitim programima treninga, edukacija i usavršavanja. 

TeatarR se provodio tijekom 2018. i 2019. godine. Financiran je u iznosu od 760.984,00 kn, i to: iz natječaja Europskog socijalnog fonda „Kultura i umjetnost za mlade“ u iznosu od 646.836 kn, te iz Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 114.148 kn. 
Provedbom ovog projekta došlo se do saznanja da mladi romske zajednice vape za sadržajima ove vrste te da postoji interes s njihove strane za kontinuirani dramski I kazališni rad.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona
PROMO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona

Ana Lokas imenovana je novom predsjednicom Uprave Tifona. S više od dva desetljeća snažnog iskustva u financijskim i poslovnim sektorima, u svoju novu ulogu na čelu tvrtke donosi bogatu stručnost i dokazano iskustvo u vodstvu.

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje
PROMO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje

Očuvanje mentalnog zdravlja istaknuta je tema u današnjem užurbanom i stresnom suvremenom svijetu. Svakodnevno suočavanje sa izazovnim situacijama i zanemarivanje mentalnog i fizičkog zdravlja mogu imati ozbiljne dugoročne posljedice.
Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana
PROMO

Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana

Grupa Petrol u 2024. planira čistu poslovnu dobit u iznosu od 156,5 milijuna eura