Obavijesti

News

Komentari 101

Putnici Aurelije se iskrcali na kopno: 'Sve je dobro završilo'

Putnici Aurelije se iskrcali na kopno: 'Sve je dobro završilo'
11

Tijekom havarije nije došlo do onečišćenja mora, a na brodu nema ozlijeđenih osoba. Stoga nije  bilo potrebe angažirati spasilačku akciju prema osobama na brodu...

VIDEO

Putnički brod Aurelia, talijanske brodske kompanije SNAV stigao je u splitsku luku.

13.30 Putnici su počeli napuštati brod.

- Postojao je manjak komunikacije, ali na brodu je bilo besplatno vino, pivo i dobro nam je bilo - rekla je jedna turistica s broda.

- Sve je dobro završilo. Sve je bilo korektno. Osoblje je bilo odlično prema nama - rekla je jedna od putnica nakon izlaza s broda.

- Ma dali su nam doručak, ručak, večeru, bilu su korektni prema nama - dodala je putnica.

- Jučer ujutro je meni bila totalna panika. Dok se nije iskomuniciralo da im dođe remorker. Sve je išlo sporo nekako. Bilo je ružno vrijeme. I suprugu je bila malo isto panika ujutro, ali kasnije kad se riješila situacija je bilo sve u redu. Osoblje im je bilo odlično i kapetan im je rekao da su u sigurnim uvjetima i stalno ih informirao - rekla je Marija Ćićerić koja čeka supruga

- Nisam bila zabrinuta, sve je bilo u redu. Nisu ni putnici bili zabrinuti kad su saznali da se radi o kvaru i da će stići remorker -  rekla je Sanja Meštrović, majka jednog od putnika.

- Mislim da je sve to bilo u granicama normale, to je more, događaju se takve stvari. Nije bila nesreća nego tehnički kvar - dodale je majka.

POGLEDAJTE VIDEO:

POGLEDAJTE VIDEO:

 

12.15 - Bitno je samo da se oni sad dobro privežu i da sve bude u redu - rekla nam je kratko supruga kapetana Larija Čubranića. Brod uskoro dolazi u splitsku luku.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:57

 

10.30 Dolazak trajekta u Split, nastave li se ovakvi vremenski uvjeti na moru, predviđa se i prije 14 sati. 

- Uvjeti su sad u redu, mirno je, tiho. Mislim da godine nisu razlog ovog kvara. Nema razloga da se sve ne završi dobro - rekao je nautičar Mirko Rašić za N1.

Šibenski vijećnik Branko Kronja je također na brodu Aurelia.

Kronja kaže da se kapetan nije obraćao putnicima, već da su do svih informacija došli sami preko mobitela. 

- Povremeno nismo imali signala, ali snašli smo se i doznali sami sve informacije. Najbitnije je da su svi putnici ok i da nema nikakve panike. Od trenutka kada je jučer popodne do nas došao remorker i uzeo cimu, svi smo odahnuli. Prema večeri se more smirilo tako da su noćas svi najnormalnije išli spavati, a čim smo se probudili prvo smo pokušali odrediti gdje se nalazimo – kaže Kronja za Šibenik.in.

8.37 Naš čitatelj snimio je jutros brod nedaleko od Trogira:

7.18 Brod je, prema informacije s Marine Traffic, stranice koja prati kretanje brodova, nedaleko od Rogoznice. Predviđa se da će na moru provesti i većinu današnjeg dana. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:45

Podsjetimo, tegljač Pollux u četvrtak kasno popodne preuzeo je u tegljenje prema Splitu putnički trajekat  'Aurelija' s 215 putnika i 92 člana posade, koji je jučer ujutro zbog otkazivanja motora, doplutao na devet nautičkih milja južno od otoka Žirja, a na havariranom brodu nema ozlijeđenih, izvijestili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Tijekom havarije nije došlo do onečišćenja mora, a na brodu nema ozlijeđenih osoba. Stoga nije  bilo potrebe angažirati spasilačku akciju prema osobama na brodu, naveo je David Radas iz Odnosa sa javnošću Ministarstva.

Brod 'Aurelia' dužine 148 metara, koji redovito plovi između Ancone i Splita pod zastavom Cipra, je u srijedu oko 20,30 sati isplovila iz luke Ancona, a u Split su trebali stići u četvrtak u 7 sati. 


Put se odužio

Dojava o pregrijavanju jednog pogonskog postrojenja u brodu stigla je u Nacionalnu središnjicu  MRCC Rijeka u četvrtak oko  4,30 sati od strane zapovjednika ro-ro putničkoga broda 'Aurelia'. Nastaljena je kontinuirana komunikacija s havariranim brodom.

Nedugo nakon dojave havarije, u blizini broda 'Aurelija neko je vrijeme plovio putnički brod ‘Maira’, koji pripada istoj kompaniji, kako bi bio raspoloživ u slučaju potrebe za asistencijom, no nije bilo potrebno s obzirom da je predstavnik brodara u Hrvatskoj, tvrtka MSC Krstarenje d.o.o., poduzela sve potrebne radnje kako bi se osiguralo tegljenje broda u Splitsku luku, u skladu s propisima o spašavanju imovine na moru i u koordinaciji sa MRCC Rijeka te uz nadzor nadležnih lučkih kapetanija, ističu iz Ministarstva.

U koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Zadar i Lučkom upravom Zadar, predstavnik Brodara angažirao je tegljač 'Pollux' iz sastava tvrtke Jadranski pomorski servis d.d., koji je u četvrtak u 15 sati doplovio do havarirane 'Aurelije' i to nakon što je otkazan prethodni angažman dva tegljača tvrtke Brodospas d.d., koji zbog vremenskih uvjeta nisu mogli isploviti prema otvorenom moru.

MRCC Rijeka je u četvrtak u 15,30 sati zaprimila potvrdu da je tegljač ‘Pollux’ sigurno privezao putnički brod ‘Aurelia’, a nakon svih sigurnosnih provjera tegljenje broda prema luci Split započelo istog dana u 16,30 sati.

Prema službenim prognostičkim podacima očekuje se smirivanje vremenskih uvjeta na moru, što će svakako utjecati na brzinu plovidbe, dodaje se u priopćenju  Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

S obzirom da se kvar pogonskog stroja smatra pomorskom nezgodom, nakon zbrinjavanja putnika i tereta, brod će sukladno postupcima Pariškog memoranduma o međunarodnom režimu inspekcijskih pregleda brodova biti podređen detaljnom inspekcijskom pregledu od strane inspektora sigurnosti plovidbe.

Lučki kapetan Željko Kuštera kaže da brod neće doći u Split prije 14 sati u petak. 

Brod ide sporo: 'U Split će doći u petak popodne, oko 14 sati'
Brod ide sporo: 'U Split će doći u petak popodne, oko 14 sati'

Putnicima naknada od 50% od kupljene karte

Sukladno Uredbi br. 1177/2010 Europskog parlamenta i Vijeća od 24. studenog 2010. o pravima putnika kada putuju morem ili unutarnjim plovnim putovima te izmjeni Uredbe 2006/2004, u slučaju otkazivanja ili kašnjenja dolaska u luku, putnici imaju pravo na naknadu od strane brodara u iznosi 25 posto od iznosa karte i to u slučajevima kašnjenja do 3 sata za putovanje u trajanju između 8 i 24 sati, a u slučajevima kada vrijeme kašnjenja iznosi dvostruko više od gore navedenog vremena, naknada se povisuje na iznos od 50 posto od karte. U tom smislu putnici broda 'Aurelia' imaju mogućnost ostvariti putnička prava temeljem zahtjeva o obeštećenju, od strane izdavatelja putne karte, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Trajekt može primiti 2280 putnika i 650 automobila

Brod Aurelia je u moru od 1980. godine i plovi pod zastavom talijanskog SNAV-a. Nosivost mu je 3250 tona, dužina 147 metara, širina 24,5 metara. Ima 295 kabina za spavanje, može primiti 2280 putnika i 650 automobila, a putnicima je na raspolaganju 459 takozvanih aviosjedišta.

Izgradila ga je tvrtka Fincatieri Castellmmare u brodogradilištu Castellammare di Stabia, a kao datum porinuća se naovid 24. studenog 1979., dok je registriran 1980. kad putnički brod. Ima dva pogonska motora od kojih je jedan, otkazao tijekom noćne vožnje ka Splitu. Brzina koju Aurelia razvija kada motori rade je 20 čvorova.

Party brod

Vlasnik Aurelie je, prema pisanju Jutarnjeg Lista, predložio da se tijekom trajanja Ultra Festivala brod Aurelia pretvori u smještajni kapacitet za partijanere u Splitu. Zbog pomorskih i turističkih propisa to im nije bilo dozovljeno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa