Obavijesti

News

Komentari 287

Završio sastanak o huliganima; Orepić: "Situacija je ozbiljna"

Završio sastanak o huliganima; Orepić: "Situacija je ozbiljna"
4

Na pitanje što će riješiti na sastanku, Daniel Markić, ravnatelj SOA-e, je kratko rekao: 'Vidjet ćemo', dok je nakon sastanka Orepić kazao kako će poslije sve reći premijer

VIDEO

U Banskim dvorima održan je radni sastanak  u povodu huliganskih izgreda dijela navijačkih skupina na utakmici Hrvatska-Češka, koji su se dogodili u Francuskoj.

Sastanak je zakazao predsjednik tehničke Vlade Tihomir Orešković, a uz njega, na sastanku su bili ravnatelj SOA-e Dragan Markić, ministar vanjskih poslova Miro Kovač, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, ministar pravosuđa Ante Šprlje te ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar.

Sastanak je završio oko 11.20 sati s kojeg su prvi otišli Orepić i Šprlje.

Orepić je rekao samo kako je situacija ozbiljna, a kako će poslije sve reći premijer Orešković. No, nije poznato hoće li se premijer uopće obratiti javnosti ili će se samo izdati priopćenje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Petrov u Vladu, pa iz Vlade u Sabor: Bez izjava

Inače, u vrijeme održavanja sastanka u Banske dvore je došao i čelnik Mosta Božo Petrov, no kako doznajemo on nije sudjelovao u sastanku. Petrov je oko 11. 15 sati izašao iz Vlade i uputio se u Sabor. U prolazu je rekao kako za sada ne planira dati izjavu.

Prekinuta sjednica Sabora RH

Šef SOA-e na sastanku: Vidjet ćemo što ćemo riješiti 

Na radnom sastanku u Banskim dvorim bio je i Daniel Markić, ravnatelj SOA-e. Na pitanje što će riješiti na sastanku, Markić je uoči sastanka kratko rekao: 'Vidjet ćemo'.

Šustar: Moramo hitno i promptno reagirati

- Vidjet ćemo na sastanku detalje, sad s kolegama moramo hitno i promptno reagirati - rekao je Predrag Šustar uoči sastanka te komentirao što oni mogu mijenjati obzirom da je ovo tehnička Vlada, a oni tehnički ministri, i može li se provesti zakon o sportu koji je jedan od uzroka ovih problema. 

- Uvijek se nešto može. Stvar je jako važna. Ovo je zakon o spriječavanju nereda na sportskim natjecanjima tako da je to drugi zakon. A zakon o sportu je nešto što dugoročno rješava stvari. Ured za zakonodavstvo je jasno ukazao da moramo ići na izmjene i dopune i mi na tome radimo. Međutim, još je važnije ići na novi, cjeloviti zakon o sportu. Nadam se da će bilo kakvo odlučivanje ići kroz javnu raspravu, a ne u hitnu proceduru bez javne rasprave koja je dovela do određenih problema, nejasnoća u primjeni tih zakonskih odredbi. Koja god Vlada bila morat će to riješiti kroz novi, cjeloviti zakon o sportu - rekao je Šustar.

Prekinuta sjednica Sabora RH

'Predsjednica je sjajno reagirala'

Napomenuo je da se on ne osjeća odgovornim za neprovođenje zakona o sportu.

- Za taj dio ne. Ja bih rekao da je zakon dobar, no ono što nije dobro je provođenje tog zakona i ono se mora pospješiti i moramo koristiti dobre primjere zemalja iz Europske unije. To što smo tehnička Vlada, imamo gorući problem i moramo reagirati. Predsjednica je sjajno reagirala, ona je potakla isto tako da se te stvari počnu riješavati naravno u ovlastima koje mi imamo, a te ovlasti nisu male - rekao je Šustar.

'Molio bih da svi zakopaju ratne sjekire'

Što se tiče sukoba dijela navijača i HNS-a, Šustar je pozvao sve na razum i na civilizirano građansko ponašanje.

- Ova Vlada inzistira na tome nacionalnom strategijom i novim zakonom o sportu. Molio bih da svi zakopaju ratne sjekire. Sport je nešto što implicira zajedništvo - kaže.

>>> Uskoro više...

------------

Podsjetimo, premijer je u subotu održao hitne konzultacije s istim ministrima na kojima je dogovoren današnji sastanak. 

- Vlada Republike Hrvatske koja najoštrije osuđuje i ovaj posljednji huliganski izgred, poslat će jasnu poruku počiniteljima  i rušiteljima međunarodnog ugleda Republike Hrvatske da neće biti taocem njihova divljačkog primitivizma - objavila je u subotu Vlada.

S obzirom da je u Republici Hrvatskoj na snazi Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, navodi se kako se razgovaralo o mogućnostima hitnih izmjena pojedinih odredbi, odnosno članaka zakona, ali i o tome koliko je zakon koji je na snazi do sada u potpunosti i primjenjivan. Ističe se da je o tome premijer Tihomir Orešković u subotu razgovarao i s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović.

Podsjeća se da su hrvatska Vlada, odnosno Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, još prije početka Europskoga nogometnog prvenstva, uključeni u sve sigurnosne procese s francuskim kolegama koje još jednom pozivaju da spriječe ovakve sulude nasilne radnje neodgovornih pojedinaca koji narušavaju ugled Republike Hrvatske, ali i ugrožavaju sigurnost svojim postupcima. Hrvatska strana formirala je i poseban tim hrvatskih policajaca koji pomaže policiji domaćina u sprječavanju ovakvih huliganskih izgreda, ali i u svim ostalim sigurnosnim aspektima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 287
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto