Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tek mu je 16 godina: Planirao teroristički napad u Njemačkoj

Šesnaestgodišnji sirijski izbjeglica je zajedno s roditeljima početkom godine stigao u Njemačku i bio je smješten u jednom prihvatnom centru u Koelnu

Savezno državno odvjetništvo u Karlsruheu, nadležno za unutarnju sigurnost Njemačke, razmatra ulazi li u njegov djelokrug slučaj 16-godišnjeg sirijskog izbjeglice koji je uhićen u Koelnu pod sumnjom da je planirao teroristički napad, priopćeno je u četvrtak.

"U stalnom smo kontaktu s vlastima u Koelnu kako bismo utvrdili je li kazneno djelo za koje se uhićenik tereti u našoj nadležnosti", priopćeno je iz Saveznog državnog odvjetništva u čijoj su nadležnosti sva teroristička djela.

Koelnska policija, koja je dječaka privela u utorak, i dalje polazi od toga da je mladi izbjeglica iz Sirije pripremao bombaški napad.
 
"Uhićeni je imao kontakte s osobama u inozemstvu koje se pripisuju krugovima Islamske države", stoji u priopćenju koelnske policije. Isto tako je nakon analize internetske komunikacije uhićenoga utvrđena "nedvosmislena namjera" počinjenja terorističkih napada.
 
"Od kontaktne osobe u inozemstvu osumnjičeni je primio precizne upute za sastavljanje eksplozivne naprave", stoji u priopćenju.

Istodobno su demantirani napisi nekih medija po kojima je osumnjičeni imao konkretne ciljeve napada.
 
Šesnaestgodišnji sirijski izbjeglica je zajedno s roditeljima početkom godine stigao u Njemačku i bio je smješten u jednom prihvatnom centru u Koelnu. 

Vlasti su mladog izbjeglicu počele pratiti nakon anonimne dojave iz džamije u koju je redovito zalazio, jer je ostalim članovima zajednice u oči upala "nagla radikalizacija" mladog vjernika.
 
Na mobitelu osumnjičenoga pronađeni su i pozivi "osoba iz inozemstva" koje su mladog Sirijca pokušavale nagovoriti da otputuje u "Palestinu i Siriju" kako bi se borio na strani IS-a.
 
U srpnju su u Bavarskoj izvedena dva teroristička napada koje su izveli mladi izbjeglice u kontaktu s džihadističkom skupinom, takozvanom Islamskom državom. 

Komentari (48)
  • Treba ga hitno deportirati zajedno s roditeljima, užom i širom rodbinom, kao i s onima u džamiji koji ih radikaliziraju.

    22. 9. 2016,   15:07
  • Haha i ja dobim karton kad napišem da islam ne pripada europi..ajde daj mi opet

    22. 9. 2016,   15:20
  • Treba ih sve deportirati, ne samo ovo " dijete"!!!

    22. 9. 2016,   15:14