Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Teleoperateri će raskid ugovora smjeti naplatiti do 1000 kuna

None Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Naime, HAKOM smatra da visoke naknade koje se kreću između tisuću i pol i pet tisuća kuna teleoperatori koriste kako bi obeshrabrili korisnike u promjeni operatora prije isteka ugovorne obveze

Raskidanje ugovora s teleoperatorima ubuduće bi trebalo biti jeftinije i jednostavnije. HAKOM, regulatorna agencija za mrežne djelatnosti, odlučila je stati na kraj praksi nekih teleoperatora koji naplaćuju, po HAKOM-u prenapuhane naknade za instalaciju internetskih i televizijskih priključaka, javlja Dnevnik.hr. 

Naime, HAKOM smatra da visoke naknade koje se kreću između tisuću i pol i pet tisuća kuna teleoperatori koriste kako bi obeshrabrili korisnike u promjeni operatora prije isteka ugovorne obveze.

Prema ovoj odluci Hakoma nećemo u potpunosti moći ubuduće mijenjati teleoperatore bez plaćanja penala. Ali bi trebalo biti znatno jeftinije jer Hakom od teleoperatora koji naplaćuju jako visoke iznose za instalaciju priključaka prilikom ranijeg otkazivanja ugovorne obveze, traži da ih spusti na iznose realnih troškova koje same tvrtke imaju oko instalacije.

- Utvrdili smo da pojedine naknade na tržištu, njihov iznos u kombinaciji kako nude popusti kako se naplaćuju prije prijevremenog raskida ugovora, mogu činiti prepreku putem prijenosa promjene operatora i zaključati korisnika, onemogućiti mu prelazak, a to nije dopušteno prema europskom regulatornom okviru i odlučili smo odlukama ukinuti te konkretne naknade. Operateri trebaju ponuditi duga rješenja koja neće zaključavati korisnike. Odluke su stupile na snagu odmah, a na operateru je da usvoje cjenike kojima ćemo mi biti zadovoljni - rekao je Ivo Majerski iz HAKOM-a za Dnevnik.hr i dodao da neće smjeti naplaćivati više od 1000 kuna. 

Tema: Hrvatska

Komentari (95)
  • Znači sklopiš ugovor s t- Comom na dvije jer želiš gledati rep. Da bi isti nakon šest mjeseci prodali ili izgubili prava na istu, ako želiš raskinut uslugu koju nisi ni želio...Plati..

    6. 4. 2019,   23:02
  • hakom i teleoperatiri su ista lopovska bagra!!

    6. 4. 2019,   23:19
  • Sudovi su odavno odlučili da su naknade za prijevremeni raskid ugovora ništetne i ne primjenjuju se. Prema tome, ako vas teleoperater tuži, spor ćete dobiti. Naplaćuju jedino onima koji ne znaju, pa plate.

    6. 4. 2019,   23:43