Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Teleoperateri će raskid ugovora smjeti naplatiti do 1000 kuna

Komentari (95)
 • Znači sklopiš ugovor s t- Comom na dvije jer želiš gledati rep. Da bi isti nakon šest mjeseci prodali ili izgubili prava na istu, ako želiš raskinut uslugu koju nisi ni želio...Plati..

  6. 4. 2019,   23:02
 • hakom i teleoperatiri su ista lopovska bagra!!

  6. 4. 2019,   23:19
 • Sudovi su odavno odlučili da su naknade za prijevremeni raskid ugovora ništetne i ne primjenjuju se. Prema tome, ako vas teleoperater tuži, spor ćete dobiti. Naplaćuju jedino onima koji ne znaju, pa plate.

  6. 4. 2019,   23:43
  • A zašto onda to teleoperateri i dalje nude kao jedinu opciju? Pitam se dal to uopće piše u ugovoru.

   6. 4. 2019,   23:52
  • Piše u ugovoru, ali je ta odredba ništetna prema ocjeni suda, zbg nejednake vrijednosti davanja. Ne mogu ti naplatiti nešto što nisu isporučili, a zbog raskida ugovora nisu trpili nikakvu štetu ili je barem nisu dokazali. Oni to i daje pišu u ugovorima, ali ako raskineš ugovor i ne platiš tu naknadu, oni će na sudu izgubiti, ako te tuže. Zato više niti ne idu s tužbama. Ali prema korisnicima, ako prođe - prođe.

   7. 4. 2019,   00:13
  • Pred jednu godinu sam htio raskinuti ugovor sa t-comom za satelitski max tv. Već je prošlo sigurno 1 godina od početka. Uglavnom nudili su mi raskid samo ako platim 1750kn. Pošto mi je to bilo previše sam odustao.

   7. 4. 2019,   00:27
  • To ti je ta naknada za prijevremeni raskid, što ranije raskineš, naknada je veća, jer uračunavaju ostatak rata do isteka ugovora. Da si im predao pismeni zahtjev za raskid, vratio opremu i prestao plaćati, tužili bi te i izgubili.

   7. 4. 2019,   03:19
  • pa tako je to jer "državne institucije" ne rade svoj posao...

   7. 4. 2019,   07:23
  • Stvar je da te oni ni ne tuze, nego tvoj dug prodaju drugoj nekoj agenciji koja se bavi naplatom dugova i sa njima imas velike probleme, tesko se mozes izvuci, moras platiti.

   7. 4. 2019,   08:07
  • @Demetra Naknada za prijevremeni raskid je u visini popusta koje je korisnik ostvario (mobiteli, tableti, niža cijena itd) ili u visini preostalih rata ovisno o tome što je korisniku povoljnije. Druga je stvar što A1 i T-com po mom iskustvu pokušavaju naplatit ogromne cifre pa neupućenima uzmu novac koji im ne pripada.

   7. 4. 2019,   08:11
  • Znači trebao bi platiti sudske troškove i odvjetnika da mi ne naplate ili naplate 1000kn svojih bonusa...Znamo da suci sude kako im je volja...HAKOM polako prelazi u HNB... U državne agencije za zaštitu prava institucija, ne građana...Gle u redu je naplatiti preostali iznos pretplate u mjesecima - ništa drugo...Ovaj extra penal? LOL..Kako kaže lega, mob na bonove...i internet..

   7. 4. 2019,   09:45
  • Ako se ne varam na početku su mi pričali da satelit košta nezz sad dal je 1700,2700 ili 3700 al da ću ga dobiti besplatno kada istekne ugovor tj. on ostaje meni. E sada gledam malo cijene tih satelita i vidim 200,300kn -_- Znači muljaža od samog početka. Msm da je bilo prošlo baš 1 godina kada sam pitao za raskid. Druga fora je bila ta da je na prvom razgovoru lik izjavio da mi ne treba hrt pretplata...što je na kraju krajeva i bio razlog zašto sam htio iskljucit uslugu. Jer placanje 70 umjesto 80kn sa nešto više programa je ok,ali plaćanje hrt pretplate i plus 70 ovima je previše za tv koji ionako rijetko gledamo. Mara,dal je u redu ili ne prema ugovoru to je malo retardirano jer oni ništa ne gube sa time dal ti prekineš uslugu prije ili kasnije što se tiče njihovog troška prema tebi,ovo je čisto "legalan" način da te firme sjednu na njima odgovarajući iznos dal ti imao para ili ne. Zato mi je to prvi i zadnji puta da uzimam nekakvu pretplatu jer ionako platiš sve jednako kao da odma kupiš.

   7. 4. 2019,   10:09
  • To ti je kao banke...EU direktiva..kamate smanjenje...troškovi povećani...Sad su telekomi izgubili dosta ovom direktivom o roamingu..pa rade na naplaćivanju ostalih stvari...kao onaj dodatak na radiofrekvenciju...itd...U ovakvim državama kao što je HR mogu bit jako kreativni..državi je u interesu da ona od toga ubere malo para...a ne da drži regulativu...ma isti HNB...100% zaposlenika koji su radili u bankama i imaju veze s njima...za koga će raditi? pa za banke...narod koga pita...političari rade kao Butković s vinjetama....jedno pričaju, a onda se okrenu za 180....i nikome ništa...ni naslov u novinama..

   7. 4. 2019,   11:52
  • IPhone star 5 godina je prije pet godina koštao 1000 eura. Sad je ni 300 kuna. Normalno da cijene padaju. Isto tako, takva presuda ne postoji. Operateri uredno smiju naplaćivati naknadu za raskid. Ona je ili u visini svih mjesečnih bonusa koje je korisnik ostvario zbog UO ili u visini ostatka rata, ovisno što je povoljnije. I nisu to njihovi, nego tvoji bonus. HRT plaćaš jer je to državni namet. Ovima plaćaš jer ti daju uslugu prepaid tv kuća. Normalno da košta. Nitko ne radi besplatno, pa ni ti. HAKOM se uredno bavi pravima svih, i operatera i korisnika. Uredno presude u korisnikovu korist ako usluga ne odgovara onome u ugovoru. I sudske troškove ćeš platiti samo ako ovo ne platiš.

   7. 4. 2019,   12:28
  • Ma daj ne se...pa nisu ti satelitski diskovi kostali preko 3tis,a sto se tice "bonusa" to je vecinom 10kn. 12*10 = 120kn popusta A btw ovi reklamiraju u svojoj uslugi da mozes gledati i ono sto vec placas 80kn... E sada što postoji,što je legalno itd to je sasvim drugo. Kod nas se u svim granama postavio nacin rada koji je na stetu korisnika.

   7. 4. 2019,   13:57
  • Antonio, ne palamudi bez veze, ugovorna stavka o naknadi za prijevremeni raskid je proglašena ništetnom i telekomunikacijske kuće na nju nemaju pravo, ukoliko ne dokažu da su pretrplile štetu, to je stav svih sudova u HR. Obzirom da do sada niti u jednom slučaju nisu dokazale štetu, gubile su sporove. Druga stvar je što nisu bile dosta bistre, pa stavile u ugovor ako za 1 kn dobiješ mobitel vrijedan 1.000 kn, da ga u slučaju prijevremenog raskida moraš otplatiti. U svakom slučaju oni moraju dokazati da su u gubitku, pa bi tako kod satelitske opreme morali dokazati cijenu uređaja i jesi li ju do trenutka raskida otplatio. A to što prodaju dugove financijskim kućama koje se time bave nema apsolutno nikakve veze, cesija je dozvoljena i te kuće prema tebi nastupaju jednako kao i HT ili A1. Ista prava, iste obveze.

   7. 4. 2019,   14:16
  • Ne palamudim. U zakonu o obveznim odnosima sve piše.

   7. 4. 2019,   15:37
  • Piše, da, u odredbi čl. 368 st. 1 ZOO, na koju se i pozivamo u presudama, a kojom je propisano da su raskidom ugovora obje strane oslobođene svojih obveza, osim obveze na naknadu štete, što znači da je i tuženik oslobođen svoje obveze daljnjih plaćanja pretplate, tj. mjesečne naknade nakon što je raskinut ugovor za razdoblje koliko je još preostalo do isteka ugovora, već po samom zakonu. Pliz me nemoj poučavati ZOO-u ;) I za domaću zadaću nauči pravne posljedice ništetnosti.

   7. 4. 2019,   15:53
  • čemu to pozivanje na presudu služi?

   7. 4. 2019,   16:22
  • Služi tome, da znaš kako ćeš dobiti spor ako te tuže. Služi da ti objasni stav o naknadi za prijevremeni raskid. Služi da, ako te tuže, odmah priložiš takvu presudu,,,hoćeš još?

   7. 4. 2019,   16:24
  • a jel sudac mora postupiti po tome?

   7. 4. 2019,   17:48
  • Pa nezz dal mora,ali vjerojatno bi trebao jer onda recimo ako se dogodi da jedan sudac presudi lijevo a drugi desno za istu situaciju onda će svi oni koji su prije radili po lijevom najeb.... ponovo ako se tužitelju ganja dugove od 1000 i manje kn. Možda sam u krivu,to je samo moje laičko razmišljanje...

   7. 4. 2019,   21:31
  • Oštećeni su jer su ti redovnu uslugu dali za manju cijenu. Prouči zakone. U Hrvatskoj nema pozivanja na presude, nismo Ameri. Može biti samo pozivanje na zakone. Slobodno staviš i ostale zakone iz ZOO. Zanimljivo kako sam našao presudu koja je pala iz desetih razloga, a ne zbog naplate penala.

   7. 4. 2019,   22:09
  • Sad baš gledam da je bez ugovorne satelit 370kn,no postavljanje tog satelita naplaćuju 1500kn dok je uz ugovornu obvezu cijena 1kn jednom(65kn),uz 12mjeseci je cijena 40kn mjesecno dodatnih.(ukupno 110kn) To su namjerne cifre samo kako bi ljudi odabrali ugovor na 24mjeseca. I onda po tome kada hoćeš raskid ti oni samo zbroje rad majstora i cijenu uređaja kao da nisi ništa otplatio. Kad bi barem dali mogućnost gledanja filmova/serija koje ja hoću kad hoću ne bi se bunio,a ovako mi je jeftinij i brze otic na net. Uglavnom jadno da jadnije ne može biti. Srećom pa je ugovor istekao već tako da neće me još dugo musti lovu bez potrebe.

   7. 4. 2019,   22:52
  • Mara, mora postupiti, inače mu presuda bude ili ukinuta ili preinačena, jer je to zauzeti stav.

   8. 4. 2019,   01:00
  • Demetra mislim da lažeš i to dobro znaš...

   8. 4. 2019,   09:35
  • Ok, tko mi kriv kada hoću pomoći ljudima. Nisam jednu takvu presudu napisala, a ti i dalje tvrdi da lažem, ako ti je tako lakše. Samo mi se više ne pojavljuj na komentarima, jer ništa argumentirano nisi u stanju napisati.

   8. 4. 2019,   11:04
  • Suci sude po "savjesti", zakonu i Ustavu RH. Ovo prvo je najveći uzrok problema u pravosuđu. Sam priziv na zakon ili presudu u pravosuđu ne znači ništa. Niti kada je to tako odredio sud na višoj instanci. Dolaziš iz pravne sfere i to bi trebala znati. Suđenje u HR je natezanje s vremenom. Većina pravnika u slučaju krivnje oteže postupak, suci to dozvoljavaju a pravnici i država zarađuju. Pozivanje je ludo radovanje. Sudac je kralj u sudnici. Nije odgovoran nikome, nitko ne smije utjecati na njega. Ako to nije argument, onda ništa nije. Dokaz je stanje u pravosuđu. Svaki dan...

   8. 4. 2019,   12:21
  • Mara dal ti shvaćaš što bi se dogodilo kada bi suci sudili svaki na svoj način? Jedan dosudi da duguješ banci 100tis,drugi dosudi da ne duguješ. Ako je ista situacija treba biti i ista presuda jer inače dolazimo do zaključka da je jedan od sudaca bio u krivu. Znači onda je taj sudac korumpiran ili ne zna obavljati svoj posao pa stoga evo otkaz...

   8. 4. 2019,   17:09
  • Pitanje za pravnike - za izračunavanje osnovne satnice = osnovica/radne sate dal se za radne sate uzima samo redovni radni sati tipa ovaj mjesece 168 ili moram ubrojiti i blagdan? Radi se btw u smjenama a ne od pon do pet. Drugo pitanje je ja sam nabrojio 220sati za ovaj mjesec po rasporedu i nezz dal će biti plaćeni prekovremeni. Što bi bili prekovremeni?Sve preko 176 ili 168?

   9. 4. 2019,   09:29
 • Ugovor bi trebao biti doživotan s time da nakon smrti automatski ide na sljedeću generaciju...

  6. 4. 2019,   23:22
 • .....mi smo potpisali mnogo toga u ugovoru a nije isporuceno....lazni down I unload....isprekidana veza..itd.....svakodnevno kone ce mo mi to naplatiti....

  6. 4. 2019,   23:15
  • Zato san ja sklopia preko moba, posto je podrucje bez optike islo je preko adsla receno mi je 20/7, i odma sam pita jel mogu raskinit ugovor ako mi brzina nije kao sto je dogovorena, receno mi je da mogu, imam snimku poziva, a za ugovor me zaboli jer nisam nista potpisiva na papiru nego samo kad je tehnicar dosa da mi instalira rutere za bnet i to sam samo potpisa, i naravno, brzina nije kao sto mi je receno nego je tipa 15/4 i mogu raskinit kad mi god dode radi ne pruzanja narucene usluge, al za sad mi je dobro i ne smeta mi, al ako sta bude smetalo, rakid ugovora ide u roku odma

   7. 4. 2019,   00:58
  • snimka razgovora ti ne važi ništa ako ih prije toga nisi obavjestio da se razgovor snima,još bi te mogli i sudski goniti zbog neovlaštenog snimanja.

   7. 4. 2019,   06:20
  • Ne moraš ti ništa potpisati fizički. Pod ugovorom si sklopljenom na daljinu. Isto tako, za brzine ti postoji raspon u kojem se isporučuju, za brzinu do 20 ti je to 14-20, tako da ga ne možeš raskinuti baš samo tako (sumnjam da si bez UO). Snimka razgovora ti ne vrijedi ništa ako ih prije toga nisi upozorio da ih snimaš. Možeš kazneno odgovarati.

   7. 4. 2019,   12:22
  • Da al meni nije receno da ce bit brzina manja niti veca, receno mi je 20, nisam ja dobio papir na kojem pisu oscilacije niti nesto slicno. U slucaju da oni "zagube" snimku i kazu da nije istina sta navodim, ja isporucim svoju i odgovoram za to, al njih mogu tuzikat radi laznog iskaza i gluposti, a ne virujem da ce sebi dat na sramotu to radi 250kn

   7. 4. 2019,   21:53
 • A zakaj se u ugovor jasno ne stavi da ono kaj potpises to i dobijes? Ako sam ja ugovoril paket s tim i tim programima, boli mene kaj ste vi nakon 2 mjeseca ukinuli te programe. Oni sve smiju, a ti raskinut nemres

  7. 4. 2019,   00:47
  • U ugovoru je jasno stavljeno da se zbog toga ugovor ne može raskinuti. Uostalom, to je stvar tih tv kuća i onih koji prodaju prijenose, ne operatera. To je kao da tužiš Spar jer je Kraš prestao proizvoditi bajaderu.

   7. 4. 2019,   12:30
  • Sve jasno, ali ako ti sa Sparom potpises ugovor da budes 2 godine samo kod njih kupoval krasovu bajaderu, na njima je da ti osiguraju bajaderu te 2 godine, ili ak vise nemogu isporucit bajaderu nek ti raskinu ugovor. Da se razumjemo, pricamo o programima u dodatnim TV paketima, koje uzmes recimo bas zbog tih programa...

   7. 4. 2019,   14:06
 • Jel to važi i za HTV? Zapravo, s njima nemam ugovor, plaćam HTV, a gledam EVO tv.I plaćam.

  7. 4. 2019,   00:28
 • A1 Ja sam korisnik i mobilne i internet veze sa A1 još od 3.mj.2015.g. i do današnjeg dana uz mnogobrojne pritužbe i posjet njihovoj tehničkoj službi ... NE MOGU SLATI NI PRIMATI EMAIL na mobitel sa adresom @xnet.hr Šalju me na sva mjesta, mjenjaju se tehničari a objašnjenje mi nedaju već na poziv mi tehnička odgovara da se ja ne razumim, da bi oni to riješili ali meni to nemogu objasniti, kad gle i njihova teh.služba u Gajevoj nezna riješiti. A za isključenje... e tu su jako, jako brzi.

  6. 4. 2019,   23:32
 • Banda

  6. 4. 2019,   23:04
 • Teleoperater vas varaju godinama , napr. napišu u ugovoru da če omogučiti brzinu do 20 mb/s a daju 2 mb/s.To pravdaju jer kažu "do" te brzine ali kako je to samo 10% obečavajuče to je prevara i neispunjen ugovor...

  7. 4. 2019,   00:45