Obavijesti

News

Komentari 37

'Tema o Kuščeviću je bacanje papra i soli HDZ-u prije izbora'

'Tema o Kuščeviću je bacanje papra i soli HDZ-u prije izbora'
1

Plenković je izjavio kako je pitanje članstva Lovre Kuščevića u saborskom Odboru za zakonodavstvo isfabricirana tema kojom se HDZ-u u kontekstu izbora "baca papra i soli"...

VIDEO

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak kako je pitanje članstva Lovre Kuščevića u saborskom Odboru za zakonodavstvo isfabricirana tema kojom se HDZ-u u kontekstu izbora "baca papra i soli", a  poručio je i kako je to pitanje u nadležnosti HDZ-ovog saborskog kluba.

"Tema, je li netko član ovog ili onog odbora, ako je saborski zastupnik po mom je sudu opet jedna od onih isfabriciranih tema od manje-više istih aktera ne bi li se HDZ-u u kontekstu predsjedničkih i parlamentarnih izbora malo bacalo papra i soli", ocijenio je premijer Plenković u intervjuu RTL-u. Ustvrdio je i kako je to pitanje stvar saborskog kluba HDZ-a te da to nije pitanje kojim se on bavi.

Zbog nedostatka kvoruma Hrvatski sabor prošlog petka nije odlučio hoće li bivši ministar uprave HDZ-ov Lovro Kuščević, koji se vratio u zastupničke klupe, a na zahtjev DORH-a ukinut mu je imunitet, biti član Odbora za zakonodavstvo. 

Koalicija je jako dobro

Plenković je, na pitanje postoje li li problemi unutar vladajuće koalicije, uzvratio kako je "koalicija jako dobro" i "vlada harmonija". 

Upitan vidi li elemente kaznenog djela u izjavama čelnika SDSS-a Milorada Pupovca koje propituje i Državno odvjetništvu, odgovorio je kako je apsolutno za slobodu govora. "Svi moramo razumjeti da ograničavati nekome slobodu govora nije verzija Hrvatske i društva kakvog ga ja vidim 2019.", poručio je premijer Plenković. 

Osvrnuo se i na predstojeće predsjedničke izbore za koje HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović još nije objavila službenu kandidaturu. Ustvrdio je kako aktualna predsjednica djeluje "optimistična, entuzijastična i puna energije" te da će svoju kandidaturu objaviti kada se vrati s putovanja iz SAD-a. Potvrdio je da je objava kandidature dio njihovih stalnih konzultacija te poručio da će ostalo prepustiti njoj.

Na opetovano pitanje bi li njezin eventualan poraz na izborima značio ujedno i njegov poraz uzvratio je tek kako će Kolinda Grabar Kitarović pobijediti.

Plenković brani Šuicu

Plenković je u petak branio hrvatsku kandidatkinju za članicu Europske komisije (EK) Dubravku Šuicu da je "deklarirala sve što je trebala deklarirati", a nevladinu organizaciju koja traži objavu njezine imovinske kartice optužio da "glumi neovisnu udrugu". 

Udruga Gong zatražila je od Šuice da zaustaviti višegodišnja nagađanja o porijeklu svoje imovine koja je, prema medijima, vrijedna pet milijuna eura.

"Ta gospoda koja glume neovisnu nevladinu udrugu, a u biti rade jednu političku akciju i očito ne poznaju proceduru niti znaju što je gospođa Šuica već napravila", izjavio je Plenković RTL-u. 

Upitan zašto Šuica ne objavi imovinsku karticu, Plenković kaže da će svi dokumenti biti na službenim stranicama EK-a nakon njezina izbora za potpredsjednicu komisije i povjerenicu zaduženu za demografiju i demokraciju. 

Saslušanje bivše gradonačelnice Dubrovnika, zastupnice u Hrvatskom saboru i europarlamentarke održat će se 3. listopada u Europskom parlamentu. 

"Gospođa Šuica je, kome je trebala, deklarirala sve što je trebala deklarirati", rekao je Plenković i ponovio Šuičino objašnjenje porijekla imovine kada su je ranije ovoga mjeseca saslušavali zastupnici u Saboru. 

"Suprug gospođe Šuice je gotovo 40 godina pomorac i između ostalog kapetan duge plovidbe", izjavio je premijer. 

Plenković je istaknuo da će Hrvatska "sigurno ući u šengensku zonu" i da će se pitanje granice, zbog koje Slovenija prijeti blokadom, riješiti na drugi način.  "To više govori o njima", komentirao je Plenković poruke iz Ljubljane.

Komisija bi sredinom sljedećeg mjeseca trebala usvojiti izvješće o hrvatskom ispunjavanju kriterija za ulazak u šengenski prostor bez unutarnje kontrole granica u EU-u.

Za ulazak nije dovoljna pozitivna ocjena EK-a koja govori samo o tehničkoj spremnosti nego konačnu odluku donose zemlje članice.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:14
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca