Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Temperatura mu pala na 34°C: Bio zarobljen 5 dana na planini

None Foto: YVES HERMAN

Nijemac (45) je na planini Dachstein u Gornjoj Austriji na visini oko 2000 metara pao u pukotinu duboku 30 metara. Iščašio je rame i slomio stopalo. Spasili su ga nakon pet dana...

Pet dana nakon što je u austrijskim Alpama upao u pukotinu duboku 30 metara spašen je planinar.   Spasioci su bili suočeni s teškim uvjetima na planini Dachstein u Gornjoj Austriji u operaciji izvlačenja 45-godišnjeg Nijemca s visine od oko 2000 metara.

U pothvat se otputio u subotu i kako se do ponedjeljka nije javio njegov je otac alarmirao policiju. Njegovo vozilo austrijska je policija otkrila u blizini jezera ispod Dachsteina i potom je započela potraga za nestalim planinarom.

U srijedu je stradali planinar uspio uhvatiti signal mobitelom i nazvati dežurnu službu no tada se poziv prekinuo. Uz pomoć tekstualnih poruka uspjeli su uspostaviti komunikaciju i pronaći planinara.

 - Bez toga ga ne bismo uspjeli pronaći - kazali su u gorskoj službi spašavanja.

Unatoč mraku i prijetećoj lavini krenula je potraga i tri sata kasnije pronađen je s iščašenjem ramena i prijelomom stopala. Tjelesna temperatura tad mu je već bila pala na 34 stupnja Celzija. Sada je u bolnici u stabilnom stanju

Komentari (8)
  • Dobra mu bat na mobitelu 😩

    10. 11. 2017,   18:11
  • Kod nas bi ga nasli za pola sata, jer bi digli 3 helikoptera i barem 200 HGSSovca, sve na racun poreznih obveznika a na usluzi avanturistima koji se moraju pentrati po vrletima umjesto da su doma sa familijama i kucnim ljubimcima.

    10. 11. 2017,   12:21
  • Nije normalan,sam se pentrati po alpskim vrhovima. Imao je sreću da mu se nije razbio ili ispraznio mobitel.

    20. 12. 2017,   06:30