Obavijesti

News

Komentari 283

Kako je Horvatinčić 6 godina mijenjao svoje iskaze o nesreći

Kako je Horvatinčić 6 godina mijenjao svoje iskaze o nesreći
4

GLUMIO, MIJENJAO ISKAZE, NAPADAO ŽRTVE: Sutkinja Maja Šupe, koja ga je nepravomoćno oslobodila krivnje, nije mu, iako je tužiteljstvo to tražilo, izrekla zabranu upravljanja motornim vozilima

VIDEO

Iako Tomislav Horvatinčić (69), smatra Općinski sud u Šibeniku, povremeno doživljava sinkope, odnosno može iznenada, kratkotrajno, potpuno izgubiti svijest, on i dalje ima vozačku dozvolu koja mu vrijedi do 2020. godine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:17

Sutkinja Maja Šupe, koja je zagrebačkog poduzetnika nepravomoćno oslobodila krivnje, nije mu, iako je tužiteljstvo to tražilo, izrekla zabranu upravljanja motornim vozilima.

- Ako ima sinkopu, kako ga nije strah voziti, a od nesreće za koju mu se sudi počinio je pet prometnih prekršaja - rekla je tužiteljica Irena Senečić.

Ako je vjerovati objavi zastupnika Mosta Nikole Grmoje, nije trebalo dugo čekati da Tomo sjedne za volan.

Jurio zelenim valom?

- Javlja mi prijatelj da je danas vidio kako zelenim valom u džipu juri tempirana bomba. Tomo Horvatinčić. Čovjek koji povremeno, u vožnji, za volanom, iz čistog mira, ostane bez svijesti. To stanje zove se sinkopa. Inače je zdrav. Potvrdila su to čak tri stručnjaka, psihijatra. Čovjek ima desetine prometnih prekršaja, nekoliko prometnih nesreća. Gazio je pješake, divljao džipom, a onda sjeo u gliser i pokosio turiste - objavio je Grmoja na Facebooku te nastavio:

- Nevjerojatna je lakoća kojom je ovom čovjeku dopušteno da i dalje gazi. Ljude i njihovo dostojanstvo. Sud je svojom oslobađajućom presudom upravo to poručio. Vozačka dozvola mu nije oduzeta jer je oslobođen. On već sutra može opet sjesti u gliser. MUP bi morao reagirati i odmah zatražiti oduzimanje vozačke dozvole. Da ne bi zbog sinkope proletio na semaforu i opet ubio nedužne ljude.

Za razliku od Grmoje, nepravomoćnu presudu nije želio komentirati ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Ministar: 'Ovo nije konačno'

- Kao što znate, to je prvostupanjska presuda. Bila je tu dosad jedna osuđujuća pa ju je Vrhovni sud ukinuo i vratio na ponovno suđenje. I ovo sad ima status prvostupanjske presude na koju se opet može žaliti što je, čini mi se, odvjetništvo i najavilo. Dakle, postupak je u tijeku. Ovo nije konačna odluka - rekao je Bošnjaković.

Glisirao bez nadzora?

Suđenje ni presudu nisu željeli komentirati ni iz Udruge pomoraca Split, koja je u siječnju 2016. iskritizirala pomorsko vještačenje, nadvještačenje i maritimni elaborat te dala svoj osvrt na nesreću. U tom osvrtu kažu da je Horvatinčićev gliser, koji je trebao propustiti jedrilicu koja mu je dolazila s desne strane, plovio, štoviše glisirao bez nadzora. Njegova reakcija izostala je i u trenutku kad je jedrilica skrenula udesno pokušavajući izbjeći nalet, no bilo je prekasno. Smatrali su da vještaci nastoje umanjiti njegovu krivnju. Na sud ih nisu zvali.

‘Horvatinčić zbog sinkope ne smije voziti ni bicikl’

Osobama koje doživljavaju sinkope najstrože je zabranjeno voziti. Zbog svoje, a i tuđe sigurnosti ne bi smjeli voziti ništa, ni auto ni brod, čak ni bicikl. Štoviše, trebali bi izbjegavati biti sami vani, rekao nam je akademik Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb.
Kako je objasnio, postoje dvije vrste pacijenata sa sinkopom - oni kod kojih je uzrok kardiološki i oni kod kojih je uzrok neurološki. Neovisno o uzroku, riječ je o iznenadnom, potpunom gubitku svijesti koji se može ponoviti i koji treba liječiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 283
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava