Obavijesti

Promo sadržaj

Terezijana, najzabavnija carska priča središnje Hrvatske

Terezijana, najzabavnija carska priča središnje Hrvatske
15

Od 14. do 16. lipnja 2019. u Bjelovaru se po 24. put održava Terezijana, najveća kulturna, turistička i zabavna manifestacija

Bjelovar je jedan od rijetkih hrvatskih gradova za koji se zna kada je i zašto izgrađen, a svoj nastanak može zahvaliti Habsburškoj vladarici Mariji Tereziji i jednoj legendi kako je odlučila sagraditi ovaj grad nakon zadovoljnog obilaska svojih vojnika u Vojnoj krajini. Ona je tada svojom carskom odlukom daleke 1756. dala nalog za izgradnju novog grada. Na tragu tih carskih vremena raskoši i obilja nastala je Terezijana, najveća manifestacija središnje Hrvatske. 

Savršeni spoj tradicije bilogorskih običaja, prepoznatljive bjeline bilogorskih nošnji i domaće hrane, pripremljene po receptima iz požutjelih bakinih kuharica, izmamit će zadovoljni osmijeh svakom zaljubljeniku u našu bogatu hrvatsku baštinu. U sklopu Terezijane održava se program Okusi Bilogore koji donosi gastronomsku priču slatkih i slanih delicija dostojnih same carice. Ovo je prigoda i za posjetitelje da nauče nešto novo iz gastronomije ili i sami sudjelovati u izboru za najbolji kolač s medom ili medenjak. Posebna atrakcija ovogodišnje Terezijane bit će najveći sir kvargl koji je ikada proizveden. Kvargl je prepoznatljivi stožasti sir bjelovarskog kraja. Nastao je preradom, sušenjem i dimljenjem svježeg sira, a u ove krajeve stigao je s austrijskom vojskom.

Ove godine na manifestaciji će biti  uprizorena četiri scenska prikaza. U petak nas očekuje Babutučka vojna, koja donosi priču iz daleke 1552. godine kada je skupina hrabrih seljana domišljatošću uspjela potjerati osmanlijsku vojsku s obronka Bilogore. Posebnost ove priče je prikaz  bilogorskih mitoloških bića koja su pomogla seljanima. Tako ćete moći vidjeti Vile, Šumske dekle, Svečarce i začuđujuće divove Vede. U subotu je svečana carska povorka dolaska carice Marije Terezije u kojoj sudjeluju povijesne postrojbe iz Hrvatske i Mađarske, kostimirana dvorska svita, brojna kulturno-umjetnička društva, okićene zaprege, lovci, ukupno  nešto više od 350 sudionika. Nedjelja je dan kada nam carica odlazi iz Bjelovara i svečani scenski ispraćaj započinje u 18 sati. Nešto kasnije, iste večeri, nastupaju gosti iz Đurđevca sa svojom Picokijadom. Svi zaljubljenici u povijest imat će priliku kroz sva tri dana uživati u oživljenim kostimima i pričama vremena koja su davno iza nas. Tome će zasigurno pridonijeti i izbor najljepše zaprege, izložba konja pasmine gidran, ali i izbor najljepših jahača. Spoj povijesnih odora i ljepota konja, pokazuje povezanost čovjeka i ove plemenite životinje koja ga je pratila u svim životnim situacijama. 

Za mališane, ali i one veće, u sva tri dana gradom će prošetati vrhunski ulični zabavljači i performeri. Osvojit će vas zlatni ili srebrni Mirror Walkabouti, cvjetno-zeleni Flower Walkabouti, Živa fontana ili čuvena baka Ruža Klimalić, klaunovi i zabavljači, a svaki dan možete biti netko drugi uz besplatno oslikavanje lica. A večer je možda najzabavnije dočekati uz vatreni show.  Znamo sigurno kako će ta tri dana Bjelovar biti jedna velika pozornica puna dobre zabave.

Osim povijesti, ova manifestacija donosi i sportske programe, pa možemo reći kako će nedjelja biti pravi sportski dan. Sve započinje u ranim jutarnjim satima kada iz središta grada kreće biciklistički maraton, 3. XCM Terezijaner. I dok će odrasli voziti bicikle po bilogorskim brežuljcima, oni najmlađi okušat će se na Korzu u utrci Nogogur-Ciklofur, koji svake godine okuplja sve veći broj mališana. U zelenilu parka zaljubljenici u Jogu moći će uživati u ovom drevnom načinu vježbanja, a pritom obilježiti i Međunarodni dan Joge. I dok se negdje alka osvaja na konju, u Bjelovaru se ona vozi na motoru i postala je prepoznatljivo okupljanje svih zaljubljenika u miris benzina, oštro oko i spretnu ruku motorista. Inače Bjelovar je poznat po ranojutarnjoj motociklističkoj budnici koja se vozi na Praznik rada. Ove godine vozila se po 99. put i okupila gotovo 1000 motociklista. Možemo reći kako ovaj grad ima dugu motociklističku povijest, a dio njihove spretnosti bit će pokazan i na Terezijani. 

Već odavno ova manifestacija prepoznata je po sjajnim glazbenicima koji na njoj nastupaju. Ove godine za dobru zabavu zaduženi su: Matija Cvek, poznati etno rock punk band Ogenj, ovogodišnji dobitnici čak dva porina i splitski TBF koji nastupaju u petak. U subotu nastupa Željko Joksimović, a nakon njega svjetski poznati Queen Real Tribute. Nedjelja nam donosi tradicionalnu romsku i sevdah glazbu u jazz izvedbi popularnog Zagreb Balkan Jazz Banda, a za romantične zvuke zadužen je Marko Škugor. 

Iako je Bjelovar zamišljen kao utvrđeni obrambeni grad, on je ipak sagrađen kao otvoreni grad koji vam svih 365 dana u godini želi iskrenu dobrodošlicu. On će vas osvojiti ljepotom svojih parkova, zanimljivim pravilnim rasporedom ulica i Terezijanom. Provedite tri dana u savršenom spoju tradicije, bajkovite povijesti i puno dobre zabave. Vidimo se na Terezijani 2019. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine
PROMO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine

Hit Mister Dzirla Čang Šlang, najprodavaniji čaj za reduciranje težine na svijetu (89 milijuna kupaca, od toga milijun I dvjesto tisuća u hrvatskoj I sa tradicijom 42 godine prisustva), na zahtjev mnogobrojnih kupaca ponovno je dostupan na hrvatskom tržIštu!

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije
PROMO

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije

Upalite svoje roštilje i pripremite se za najukusniju grill sezonu ikada! Prvi maj je tu, a sve je spremno da ga proslavite s najfinijim mesom iz neodoljivih mix&grill kutija by the Meat.
Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'
PROMO

Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'

Tvrtka Intersnack Adria time osnažuje potencijale darovite djece i potiče njihov doprinos stvaranju boljeg društva u cjelini