Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Teške uvrede: Fico je novinare nazvao prljavim prostitutkama

None Foto: AFP/PIXSELL

SLovački premijer već dugo ima zategnute odnose s medijima koji kritiziraju njega ili vladu, te odbija odgovarati na pitanja određenih novinara a ima i nekoliko slučajeva u kojima je novinare tužio

Slovački premijer Robert Fico poručio je u srijedu novinarima da su "prljave, protuslovačke prostitutke" kada je upitan da odgovori na optužbe da pravila javne nabave nisu poštivana za kulturne događaje povodom slovačkog predsjedanja Europskom unijom. 

Fico već dugo ima zategnute odnose s medijima koji kritiziraju njega ili vladu, te odbija odgovarati na pitanja određenih novinara a ima i nekoliko slučajeva u kojima je novinare tužio, piše Reuters.

U srijedu na redovitoj konferenciji za novinare nakon vladine sjednice, Fico se razljutio kada mu je postavljeno pitanje o optužbama koje su prije nekoliko dana iznijeli Zuzana Hlavkova i Transparency International.

"Neki od vas su prljave, protuslovačke prostitutke, i stojim iza svojih riječi", rekao je Fico novinarima. "Vi ne informirate, vi ste u ratu s vladom".

Naglasio je da se optužbama želi oklevetati slovačko predsjedništvo EU-a koje završava u prosincu.

Hlavkova je bila u timu ministarstva vanjskih poslova koji je bio zadužen za organiziranje kulturnih događanja kojima je obilježavano slovačko predsjedništvo, uključivo i ono u veljači kada je objavljen logo predsjedništva EU-a.

Na konferenciji za novinare u ponedjeljak ona je optužila svoje nadređene da su vršili na nju pritisak da zaobiđe pravila javne nabave za tu ceremoniju i da umjesto toga surađuje s agencijom za organiziranje događanja bliskom Ficovoj stranci Smer.

Ona je također optužila da je koncert povodom početka predsjedanja u srpnju organiziran bez javne nabave i da su troškovi bili viši nego je trebalo.

Na stranici Transparency Internationala stoji da je ta agencija zatražila od tri slovačka tijela da istraže taj slučaj, prije svega od slovačkog ureda za javnu nabavu.

Govoreći na istoj konferenciji za novinare s Ficom, ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak odbacio je optužbe.

"Sve je bilo u skladu sa zakonom a budžet namijenjen predsjedanju čak neće biti u potpunosti potrošen", rekao je Lajčak.

Komentari (9)
  • Kaj je krivo rekao covjek?

    23. 11. 2016,   22:47
  • Ne, to nije uvreda, uvreda bi bila da je rekao nešto lažno, a ovo je istina. Novinarstvo, u svojoj povijesti, nikada nije bilo na nižim granama. Prostitutka je osoba koja prodaje svoje tijelo za novac a novinari su osobe koje prodaju svoju dušu za novac.

    23. 11. 2016,   22:43
  • Takav nama treba.

    23. 11. 2016,   21:22