Obavijesti

News

Komentari 126

Tetovirani su, nabildani i s krim dosjeima i zatvorskim stažem

Tetovirani su, nabildani i s krim dosjeima i zatvorskim stažem
1

ZARADILI 85 MIL. KUNA Dio osumnjičenih kupovao je na veliko ‘travu’ u Albaniji po 200 eura i potom je preprodavao u Hrvatskoj. Drogu je iz BiH u Hrvatsku prevozila policajka.

VIDEO

Nakon što je 20-ak osumnjičenih ispitano u Uskoku, tužitelji su za dio njih od suca istrage Županijskog suda u Zagrebu zatražili da ih smjesti u Remetinec.

Većina ih je otprije poznata policiji po nizu kaznenih djela pa su se tako petorica od njih 20 odranije nalazili u zatvoru.

Policija i Uskok više mjeseci pratili su ih i držali pod tajnim nadzorom te snimali njihove telefonske razgovore. Osumnjičeni su da su se ustrojili u zločinačku organizaciju koja je palila automobile, iznuđivala, planirala premlatiti Igora Kodžomana, bivšeg predsjednika uprave Dinama, te prokrijumčarila 15,730 tona marihuane i 1,355 kg kokaina. Posao s krijumčarenjem marihuane iz Albanije i Crne Gore osmislili su, sumnja Uskok, dva Tomislava - prvoosumnjičeni Sabljo i trećeosumnjičeni Sučić, koji su u petak uhićeni na Rabu. Oni su od rujna 2016. do svibnja 2019. u udruženje povezali druge osumnjičenike iz Dalmacije, Hercegovine i Zagreba. Njih dvojica su kupovali drogu na veliko po cijeni od 200 do 300 eura za kilogram. Kad bi stigla u BiH, na području Ljubuškog ju je skladištio Zdravko Bilić.

Detalji akcije 'Tebra': Planirali napade i na Mamićeve ljude?
Detalji akcije 'Tebra': Planirali napade i na Mamićeve ljude?

Dobro je poznavala granicu

On je za prijevoz marihuane u Hrvatsku angažirao policijsku službenicu Antonelu Govorko, koja je na poslu bila zadužena za graničnu kontrolu na graničnim prijelazima s BiH, pa poznaje sustav kontrole i nadzora granice te načine kako ih izbjeći. Marihuanu je na području Dugopolja predavala Hrvoju Šimiću i Tomislavu Tomašu, a na području Vrgorca Toniju Biliću, Mirku Sertiću i Goranu Vidoviću.

Marihuanu su iz Dalmacije prevozili do Zagreba i Kupinca, gdje ju je skladištio Mirko Sertić. Na jednom od tih putovanja bivši kickboksač Vidović je lani na odmorištu Nadin kraj Zadra “pao” s 52 kilograma marihuane vrijedne 3,5 milijuna kuna, koju je prevozio u Opel Astri. Drogu su iz Kupinca preprodavali drugim dilerima, s time da su članovi organizacije i osobe od povjerenja, poput primjerice Karla Picka, koji je sudjelovao u jednoj paljevini auta, imali popust.

Među preprodavačima droge bio je i Mario Rakidžija, koji je u petak, kad mu je policija na zagrebačkoj Malešnici pokucala na vrata, kroz prozor bacio tri kilograma marihuane. Rakidžija je koautor vodiča za zatvorenike “Na tvojoj strani - projekt podrške zatvorenicima u resocijalizaciji”. Organizatori narkolanca Sabljo i Sučić zaradili su, sumnja Uskok, 84 milijuna kuna, Zdravko Bilić 470.000 kuna, a ostali u lancu manje iznose.

Drugoosumnjičeni Đorđe Vuletić Đoko ne tereti se za dilanje droge, nego da je sa Sabljom i Sučićem, od prosinca 2017. do kraja lipnja 2019., na području Zagreba u zajedničko djelovanje povezao još šestoricu. Napadali su i tukli, palili automobile, nasiljem pokušavali naplaćivati dugove te prikrivali stvari za koje su znali da su prethodno ukradene.

Akcija 'Tebra': Pronašli 6,3 kg 'trave', 'speed', puške, bombe
Akcija 'Tebra': Pronašli 6,3 kg 'trave', 'speed', puške, bombe

Policija ih pratila i nadzirala

Tako je Vuletić u ime naplate duga oduzeo ranije ukradeni Audi A6. Bivšeg policajca Vuletića, neslužbeno doznajemo, sa Sabljom sumnjiče i da su 29. lipnja 2019. uz prijetnju, udarce i vrijeđanje pokušali protupravno naplatiti navodni dug od 7000 kuna. Policija sumnja i da su on i Tomislav Sabljo angažirali Sinišu Žalca i još jednoga te da su tjedan dana pratili Igora Kodžomana, bivšeg predsjednika uprave Dinama, kako bi ga napali i pretukli. No dok su oni pratili Kodžomana, policija je pratila tu skupinu. Jesu li na kraju od napada odustali zbog toga što su primijetili da ih policija nadzire ili iz drugih razloga, zasad nije poznato, kao ni zbog čega su ga namjeravali napasti.

Dio osumnjičenih tereti se da je sudjelovao u paljevini automobila Krešimira Antolića, šefa sigurnosti u Dinamu, te još tri automobila na području Zagreba.

Pokretanje videa...

01:24

Oduzeli Porsche i dva plovila

Tijekom ove akcije, objavio je danas MUP, na području Ljubuškog pretraženi su domovi dvojice osumnjičenih na dvije lokacije. Tom prilikom su pronađene četiri puške, od čega tri automatske.

Tijekom kriminalističkog istraživanja angažirano je 150 policijskih službenika, koji su proveli 34 dokazne radnje pretrage stanova i drugih prostorija te 25 pretraga vozila i plovila. U Hrvatskoj su od osumnjičenih privremeno oduzeli Mercedes S63 AMG, Porsche Cayenne, BMW 740 d i dva plovila. Također su im oduzeli i 6,3 kilograma marihuane, mobitele, sedam digitalnih vaga, dva boksera, gumenu palicu, baseball-palicu i nešto oružja te 25.500 eura i 19.300 kuna.

Za svih 15 uhićenih odredili su istražni zatvor na mjesec dana
Za svih 15 uhićenih odredili su istražni zatvor na mjesec dana

Krim dosjei i zatvorski staž

Josipa Nikića, koga je interventna policija naoružana dugim cijevima presrela u petak u zagrebačkom Prečkom, navodno sumnjiče za opće opasnu radnju - odnosno da je sudjelovao u paljenju jednog auta, ne onoga Krešimira Antolića, na području Zagreba. Dio osumnjičenika iz Zagreba, Dalmacije i Hercegovine u petak i subotu na ispitivanju u Uskoku branio se šutnjom, a dio je iznio obranu odbacujući optužbe. Riječ je, uglavnom, o snažnim ljudima s podebljim policijskim dosjeima i zatvorskim stažom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 126
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora