Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Poraz SDP-a: Sandra Perković i Davor Štern ušli u Skupštinu

None Foto: Sanjin Strukić/Pixsell 5

Sandra Perković, Sandra Švaljek, Davor Štern...To su samo neki od 17 ljudi s Bandićeve liste koji ulaze u Skupštinu. Isti broj ima i SDP, što je najmanje do sada

Sportašica Sandra Perković, ekonomistica Sandra Švaljek, bivši šef Ine Davor Štern, te bivša ravnateljica Klovićevih dvora Vesna Kusin samo su neka od imena koji su pronašli svoje mjesto u klupama zagrebačke Gradske skupštine, i to zahvaljujući Neovisnoj listi Milana Bandića. 

Njegova će lista u Skupštini dati 17 zastupnika, isto kao i koalicija SDP-a, što se može prokomentirati kao iznimno težak poraz za socijaldemokrate koji su godinama imali prevlast u glavnom gradu. 

Uz njih, lista HDZ-a dat će 10 zastupnika, a sedam će dati lista čiji je nositelj Vladimir Ferdelji (HSLS/HSS/Zelena lista/DSU).

Jasno je kako se može očekivati da će Bandić koalirati s HDZ-om, ali i Ferdeljijevom listom, a to će, pak, značiti da su Bandićevoj vladavini u iduće četiri godine širom otvorena vrata.  

S Ferdeljijeve liste niti jedna žena, na HDZ-ovoj samo Mađerić

Zanimljivo, među tih sedam nema ni jedne žene, dok je na HDZ-ovoj tek jedna, i to Margareta Mađerić. S druge strane, na Bandićevoj listi od 17 zastupnika žena je čak 11, dok SDP-ova lista daje šest žena u Skupštinu. 

Nakon osam godina Skupština bez Tatjane Holjevac

Osim Hrvatskih laburista, čiji je nositelj liste Branko Vukšić već dao ostavku u stranci jer je njegova stranka prikupila tek 4,82 posto, poprilično je iznenađenje da u Skupštini više neće biti ni Tatjane Holjevac. Njezina je lista osvojila tek 3,05 posto glasova. 

Podsjetimo, kći jednoga od najuspješnijih zagrebačkih gradonačelnika Većeslava Holjevca u Gradskoj skupštini je bila još od 2005. godine, kad je njena lista osvojila četiri mjesta. Čak je bila i predsjednica Skupštine. 

Ovo je lista 51 gradskog zastupnika. Oni će u naredne četiri godine odlučivati u kojem će smjeru ići grad Zagreb.

Kandidacijska lista grupe birača:

1. Milan Bandić

2. Sandra Švaljek

3. Vesna Kusin

4. Jelena Pavičić Vukičević

5. Slavko Kojić

6. Ana Stavljenić-Rukavina

7. Sandra Perković

8. Mirna Šitum

9. Davor Štern

10. Vida Demarin

11. Sunčana Rupnik Blažeković

12. Marija Kalebota

13. Vlado Crkvenac

14. Dragica Nikolić

15. Katarina Tonković

16. Darko Katuša

17. Ratko Maričić

Lista SDP, HNS, HSU, ZS, Zeleni, Zeleni zajedno:

1. Davor Bernardić

2. Rajko Ostojić

3. Dragan Kovačević

4. Višnja Fortuna

5. Martina Jović 

6. Zvane Brumnić

7. Sanja Ožić

8. Damir Godec

9. Ljubica Hrgović

10. Tomislav Stojak

11. Davorka Vukadin Samardžić

12. Saša Molan

13. Željko Kvesić

14. Tin Pažur

15. Silva Žele

16. Nenad Livun

17. Grgo Jelinić

Lista HDZ, HSP AS, BUZ, ZS, ZDS, HDS:

1. Andrija Mikulić

2. Margareta Mađerić

3. Ivan Ćelić

4. Ivica Kostović

5. Zoran Piličić

6. Ivan Tepeš

7. Mario Župan

8. Dražan Bilokapić

9. Ante Plazonić

10. Milivoj Špika

Lista HSLS, HSS, Zelena lista, DSU

1. Vladimir Ferdelji

2. Darinko Kosor

3. Nenad Matić

4. Alen Ostojić

5. Ivan Obad

6. Vjekoslav Jeleč

7. Miroslav Polovanec

Komentari (134)
  • Ovaj narod se nema nikakvog prava zalit,svojim izborom je dokazao da mu ocito nista ne fali i da ruze cvjetaju u ovoj drzavi kao i u proteklih 20g.

    20. 5. 2013,   11:42
  • i ovi svi sportaši su se počeli gurat u politiku kako bi napunili džepove......svi bi u politiku,to nam sve govori,a svaki sportaš koji uđe u pilitiku mi jako padne u očima!!ne gurajte se di vam nije mjesto!!

    20. 5. 2013,   13:13
  • Največi gubitnici već 20 godina je obični narod ili kako neki rekoše "stoka sitna zuba" a političari, bez obzira iz koje ebene stranke da dođu, brinu samo za sebe i svoje osobne interese, uhljebuju svoje rodjake i prijatelje, namještaju poslove, bahate se kao sad Zoran ili prije Jadranka i Sanader, kradu i prodaju sve što je u interesu Hrvatske kao Sanader i njegova klapa itd. itd.. a mi ovčice samo gledamo i prepucajemo se (u večini) izmedju ebenog SDP-a i ebenog HDZ-a umjesto da (pošto su jedni kriminalci drugi nesposobni) pritisnemo one koji su trenutno na vlasti sa konkretnih zahtjevima od koji prvi mora biti SUZBIJANJE KRIMINALA I MAFIJE na čelu države pa onda redom, investicije, smanjenje birokracije, sređivanje grunta i katastra radi lakših investicija, zatvaranje dosadašnjih lopova i oduzimanje imovine itd. itd...

    20. 5. 2013,   12:10