Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Težak poraz Trumpa: Povukao zakon o zdravstvenom sustavu

None Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Američki predsjednik Donald Trump doživio je teški politički poraz u petak jer je morao zatražiti od republikanaca da povuku nacrt zakona o reformi zdravstvenog sustava...

Američki predsjednik Donald Trump doživio je teški politički poraz u petak jer je morao zatražiti od republikanaca da povuku nacrt zakona o reformi zdravstvenog sustava zbog nedovoljnog broja glasova, javile su svjetske agencije.

Predsjednik Zastupničkog doma Paul Ryan "razgovarao je s predsjednikom u 15,00 sati (po lokalnom vremenu) i predsjednik je zatražio da povuče nacrt zakona", rekao je jedan izvor iz Kongresa.

Time su republikanski lideri željeli izbjeći ponižavajući poraz za predsjednika Trumpa, ocjenjuju američki mediji.

Republikanski vođe planirali su u petak glasovati o novom zakonu a trebalo im je 216 glasova od 430 zastupnika donjeg doma koji ima 237 republikanaca i 193 demokrata.

Odluka o povlačenju nacrta zakona donesena je kada se pokazalo da broj protivnika među republikancima prelazi trideset, dok su svi demokrati bili protiv.

Novi zakon o zdravstvenom osiguranju, koji podržava Donald Trump, trebao je unijeti znatne promjene u dosadašnji zakon, tzv. Obamacare (Affordable Care Act), koji je prvi put omogućio zdravstveno osiguranje velikom broju siromašnih Amerikanaca.

Trump je u petak poručio republikancima da podrže njegov plan zdravstvene reforme i odbace Obamacare ili će izgubiti svaku prigodu da ga reformiraju. 

Trump je objavio taj ultimatum pošto je Zastupnički dom odgodio u četvrtak za jedan dan glasovanje o reformi jer je postalo jasno da je dio republikanaca ne želi podržati. 

Poništenje Obamacarea, zdravstvene politike bivšeg predsjednika koja je i jedan od zaštitnih znakova njegovih dvaju mandata, jedno je od temeljnih predizbornih Trumpovih obećanja. 

Gotovo 50 posto odraslih Amerikanaca kaže da republikanska zdravstvena reforma "ne predstavlja poboljšanje" u odnosu na Obamacare, pokazala je anketa Reuters/Ipsosa objavljena u petak.

U ispitivanju javnog mišljenja provedenom od 13. do 23. ožujka, 49 posto odraslih Amerikanaca je reklo da novi zakon neće biti bolji, dok 33 posto smatra da hoće a preostalih 18 posto ne zna.

Odgovori su uglavnom podijeljeni po stranačkoj liniji. Oko 19 posto demokrata i 53 posto republikanaca smatra da bi novi zakon bio bolji od Obamacarea, dok 73 posto demokrata i 22 posto republikanaca vjeruje da ne bi.

Komentari (32)
  • Ma to smo odmah na pocetku svi znali.Kao i one reforme od mostovaca. Placa saborskih zastupnika ce biti 9.999 kuna, a kad ono, njihove place otisle u nebo.

    24. 3. 2017,   22:17
  • eto sad moze rec da je probao, isto kao i za sva ostala obecanja i ovce to puše 👎 ko normalan moze mislit da se jedan takav zakon moze donijeti "prek noci"?!? pa nije to hotelski meni, cak su mu i njegovi republikanci okrenuli leda - falim te Boze

    24. 3. 2017,   22:31
  • Ne zna Trump u što se upustio.... Ovo je tek početak....

    24. 3. 2017,   23:37