Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Thaci: Odluka o osnivanju kosovske vojske je nepovratna

None Foto: LAURA HASANI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Skupština Kosova usvojila je u petak zakone koji će omogućiti transformiranje sigurnosnih snaga Kosova u vojsku Kosova,  a tu mjeru su podržale Sjedinjene Države i nazvale je povijesnom

Odluka o ustroju kosovske vojske je nepovratna, poručio je predsjednik Hashim Thaci prije sastanka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koji je tražila Srbija, bijesna zbog kosovske inicijative.

"Neovisno o temama o kojima će se razgovarati na sjednici Vijeća sigurnosti, vojska Kosova je dio nepovratnog procesa. Pravo institucija Kosova da ustroje vojsku je povijesno, pravedno i u skladu sa željom kosovskog naroda", naglasio je Hashim Thaci novinarima uoči puta u New York.

Skupština Kosova usvojila je u petak zakone koji će omogućiti transformiranje sigurnosnih snaga Kosova u vojsku Kosova,  a tu mjeru su podržale Sjedinjene Države i nazvale je povijesnom.

Beograd i njegov bliski saveznik Rusija su bijesni zbog te odluke. Na traženje Srbije Vijeće sigurnosti će u ponedjeljak razgovarati o tom pitanju. 

To je druga sjednica u zadnja četiri dana koju je zatražila Srbija. Nova sjednica koja će biti otvorena za razliku od one u petak koja se održala iza zatvorenih vrata, zakazana je za 21,00 sat po srednjoeuropskom vremenu.

Beograd smatra da se osnivanjem vojske Kosova krši rezolucija Ujedinjeni naroda kojim je okončan sukob 1998.-1999.  

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić je u nedjelju naglasio da je važno da se čuje glas Srbije i osuda postupaka Prištine. 

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je ranije ocijenio da je Priština osnivanjem vojske prešla sve granice i okomio se na Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje koje su podržale Prištinu.

NATO i Europska unija su također upozorili na kosovsku inicijativu koju su nazvale prenagljenom i koju ne podržavaju kosovski Srbi, čiji su zastupnici bojkotirali glasanje u skupštini.

Komentari (78)
  • Kosovo je država. I sad imaju svoju vojsku kao i sve neovisne države. Tome se, kao pura dreku, može čuditi samo Srbija.

    17. 12. 2018,   15:18
  • Dačiću, imam malog sinčića zove se Ante. Drugi će se zvati Hašim Tači.

    18. 12. 2018,   13:50
  • Ameri su krajem devedesetih intervenirali i napali Srbiju zbog agresije na Kosovo..Kosovari nisu imali vojsku pa se to većinom doživljavalo kao opravadana stvar..No osnivanjem kosovske vojske stvar se iz korijena mijenja..Kosovari sada u potpunosti preuzimaju odgovornost za obranu zemlje...Nakon osnivanja kosovske vojske, američka intervencija u eventualnom novom sukobu između Sbije i Kosova više nije moguća.. U slučaju nove američke intervencije,vrlo vjerovatno bude došlo do ruske kontraintervenciju.A to onda znaći i do rata širih razmjera u cijeloj regiji......

    18. 12. 2018,   12:21