Obavijesti

News

Komentari 249

'Barišić je radio to što je radio, ali ja mu to nisam naređivao'

'Barišić je radio to što je radio, ali ja mu to nisam naređivao'
7

U iskazu, koji se čitao na sudu, Mladen Barišić opisao je kako su dali 515.000 eura Thompsonu, na što se još trošio skupljeni novac i kako su se kupovali skupi BMW-i

VIDEO

Na Županijskom sudu u Zagrebu nastavilo se suđenje za aferu Fimi medija. Ponovno su se čitali i pregledavali iskazi drugooptuženog Mladena Barišića. Tužiteljica je pročitala iskaz u kojem je Barišić objašnjavao kome je, kako i koliko novaca davao. Mjesečno je u blagajnu HDZ-a stavljao 100 do 200 tisuća kuna, ovisno o potrebama stranke. Rekao je da mu je Branka Pavošević govorila koliko novca stranka treba.

- Od travnja 2009. do lipnja iste godine Sanader me zvao i tražio da skupim što više novca u eurima. To sam shvatio kao naredbu. Zaključio sam da raspolažem s oko dva milijuna eura u kunama. Kako je Sanader rekao da su mu euri potrebni za lobiranje u EU. Sveukupno je bilo oko milijun eura protuvrijednosti. Kad sam dolazio u Kozarčevu, nikad nisu evidentirali moj dolazak - opisao je Barišić, koji je novac bivšem premijeru donosio u sivom Samsonite kovčegu. 

'Braći Sanader plaćao sam smještaj u hotelu'

Barišić je svjedočio kako Sanaderovoj braći Flaviju i Miroslavu davao određenu sumu novca kada bi došli u Hrvatsku i plaćao im smještaj u hotelu. To je bilo od 2007. i 2009. godine. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Sanader mi je objasnio da je to zato jer su oboje aktivni u podružnicama HDZ-a u mjestu njihova stanovanja - rekao je. 

Davao im je po 1500 eura u gotovini, a Sanaderova braća odsjedala bi u hotelu Westin.

- Sanader mi je par puta rekao da se trebam naći s Vinkom Sanaderom i dati mu određenu svotu novca. Davao sam mu od 5000 do 10.000 kuna - rekao je Barišić i iskazu i dodao kako je Vinko Sanader jednom prilikom novac potrošio na promociju knjige u Zagrebu.

- Ne znam je li to bila njegova knjiga ili knjiga od don Kaćunka - stoji u iskazu.

Zubović dobio oldtimere, a dečko Petre Sanader BMW

Dalje u iskazu Barišić je govorio o video nadzoru u Sanaderovoj kući. Kaže kako je oprema koju su ugradili Ivi u kuću košta oko 30.000 eura, a njezino održavanje oko 100.000 eura. Barišić je posvjedočio da su za Marija Zubovića nabavljena dva oldtimera. Jedan je koštao 35.00 eura, a drugi 25.000 eura.

- Sanader me tražio da kontaktiram Franju Tomića i da osiguram korištenje Sponzorskog BMW-a za Andreja Dojkića, dečka Petre Sanader. Dvaput sam morao urgirati da se rok korištenja produlji - ispričao je i kazao kako se produživanjem roku pokušavala sniziti cijena auta kako bi se on kasnije otkupio. Ne zna je li ga otkupio Andrej ili Petra. 

'Thompson si je od HDZ-ovih 515.000 eura kupio penthouse u Zagrebu'

Pred Uskokovim istražiteljima govorio je i o plaćanju pjevača. Kazao je kako je kontaktirao i Marka Perkovića Thompsona, a onda je pjevača osobno preko fra Slavena kontaktirao i Sanader.

- Potvrdio mi je da je dogovoren angažman Thompsona, ali da on neće pjevati na stranačkim skupovima već će biti plaćen da ne nastupa za druge stranke - prepričao je Barišić razgovor sa Sanaderom.

Thompsonu su isplatili iznos koji mu je trebao za izgradnju kuće, radilo se o 515.000 eura. Barišić je kazao kako je nakon toga Thompson odustao od izgradnje kuće i da je kupio veliki penthouse stan u Zagrebu. 

- Thompson i fra Slaven došli su kod mene u Carinu, gdje im je isplaćen novac - rekao je Barišić. 

Kaže da je HDZ angažirao Mišu Kovača koji je dobio 80 do 100 tisuća eura, a Nina Badrić 40 tisuća eura iznad dogovorenog iznosa.

Barišić: Maček je uzeo 2 milijuna eura, a da Sanader nije znao za to

U iskazu, kojeg je čitala Uskokova tužiteljica, ponovno se spominjao Ratko Maček i njegova tvrtka Massol. Maček je novac za kampanju primao u gotovini. Barišić je rekao kako je Mačeku davao mjesečno i do 15.000 eura, koje je trebalo proslijediti irskoj marketinškoj agenciji. Spominjao je u iskazu i izgradnju Arene Zagreb. Oko toga je Barišić razgovarao sa Zoranom Gopcem

- Gobac mi je rekao da je riješena stvar oko izgradnje Arene i da je za stranku skupljeno oko 2 milijuna eura - rekao je istražiteljima.

Informaciju je Barišić prenio Sanaderu, koji je na spomen 2 milijuna eura ostao začuđen. Barišić je kazao kako je Gobac na otvorenju Arene Zagreb rekao Sanaderu da je novac predao Ratku Mačeku.

Novac se, kao što je i u prijašnjim iskazima navodno, trošio na svašta od plaćanja Sanaderovih odijela pa do podmirivanja troškove obitelji Sanader.  

Barišić je ispričao kako su postojale dvije kase. Jedna je bila kod blagajnika i taj ključ je imala Pavošević, a ključ od druge blagajne je imao samo Ivo Sanader. U Barišićevom iskazu stoji kako je Branka Pavošević bila osoba od najvećeg Sanaderovog povjerenja. Novac joj je predavao u prostorijama HDZ-a ili Carine.

Jarnjak je znao za novce iz 'crnog fonda'

U iskazu je kazao kako se ne može poimence točno sjetiti tko je znao za 'crne fondove', ali to može sa sigurnošću ustvrditi za Ivana Jarnjaka, jer je on znao tražiti novac za neke materijale i stvari koji su išli mimo računa stranke. Također tvrdi da je Jarnjak znao da HDZ ne plaća usluge cateringa. 

- Što se tiče troškova cateringa, u prvim godinama, 2004. godine, Ana Lisa je obavljala i to je bilo skromno, no kasnije je Sanader zatražio da se za sjednice predsjedništva naručuje kuhana hrana, rekao je Barišić.

Na novi BMW premjestili su registraciju da izgleda kao stari

Prilikom ispitivanja u uskoku Mladen Barišić opisao je i kako je tekla nabavka dva blindirana BMW-a za Ivu Sanadera. Prvog su kupili u proljeće 2004. u Njemačkoj. Kupili su ga za gotovinu. Novac za kupnju donio je Barišiću Marijan Primorac, a on je crnu kožnu torbu predao Sanaderu. 

U njoj su bile kuverte, za koje je Barišić uvjeren da su prepune novca. BMW je koristio isključivo Sanader sve do početka 2008. Službe sigurnosti tada su procijenile da se treba nabaviti novi auto. Mislili su kako će moći stari BMW zamijeniti za novi, no to nije moguće. Zatim su krenuli sastanci na kojima se dogovaralo kako će nabaviti novac. 

Na sastancima su bili Robert Ježić, Ivo Sanader, Flavio Sanader i Barišić. Novi BMW trebao je izgledati kao stari, a čak su i registracije premjestili na novi. Kazao je kako ga je kasnije Jarnjak nazvao kada se trebalo riješiti BMW-a zbog medijskih napisa. 

U nastavku suđenje svjedočit će Branka Pavošević

Sanaderova obrana imala je primjedbi nakon čitanja i pregledavanja iskaza:

- Smatramo da je iskaz u potpunosti neistinit. Obrana Barišića je isključivo usmjerena na dokazivanje kaznene odgovornosti prvooptuženika. U dogovoru s tužiteljstvom želi se ishoditi povoljnija pozicija u kaznenom postupku - rekao je Čedo Prodanović, odvjetnik Ive Sanadera.

-  Odbacujem optužbe s indignacijom. Sve to nije točno. Nije istina da sam dobivao novac. On je radio što je radio, ali nije točno da sam mu ja to naredio. Drugo, zanimljivo je da nismo vidjeli snimljeno niti jedno svjedočenje, nego samo ono kada su posrijedi nekakve formalnosti. A kad ovo govori to ne znamo, već se samo čita zapisnik - rekao je Sanader.

U utorak će na sudu svjedočiti Branka Pavošević. Obrana HDZ-a zatražila je da se predstavnika HDZ-a Damira Sesvečana oslobodi dolazaka na svako ročište. Uskok se tome nije protivio i to je prihvaćeno. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 249
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag