Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tijekom pogreba prosvjednika, Izrael bombardirao Pojas Gaze

None Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Kina je uputila poziv na suzdržanost "posebice Izraela", zbog nasilja u kojem su izraelski vojnici ubili najmanje 59 Palestinaca tijekom jučerašnjih prosvjeda.

Izraelski zrakoplovi u utorak su bombardirali 11 ciljeva Hamasa na sjeveru Pojasa Gaze, priopćila je vojska, dok se obavljaju deseci pogreba za palestinske prosvjednike koje su izraelski vojnici ubili u ponedjeljak.

Osim zračnih napada dva Hamasova položaja izraelska vojska gađala je iz tenkova, dodaje se.

"IDF će odlučno nastaviti kako bi spriječio masovne terorističke napade koje je uglavnom organizirala teroristička organizacija Hamas", stoji u vojnom priopćenju i dodaje da će se "na sve terorističke djelatnosti oštro odgovoriti".

 U Pojasu Gaze u utorak će se obaviti deseci pogreba, dan nakon što su izraelski vojnici pucali na palestinske prosvjednike i ubili 59 ljudi.

PROSVJEDI PALESTINACA SAD otvorio veleposlanstvo u Jeruzalemu, u Gazi 52 mrtvih

Na Zapadnoj obali i u Istočnom Jeruzalemu, palestinske vlasti pozvale su na opći štrajk i tri dana žalosti.

U najkrvavijem danu proteklih godina u Pojasu Gaze, izraelska vojska procjenjuje da više od 40.000 Palestinaca sudjeluje u prosvjedima na deset mjesta duž granice.

Woman holds a Palestinian flag as a demonstrator runs during a protest against U.S. embassy move to Jerusalem and ahead of the 70th anniversary of Nakba, at the Israel-Gaza border in the southern Gaza Strip KAOS ZBOG JERUZALEMA Prosvjedovali zbog ambasade: Izraelci su ubili 37 Palestinaca

Vojska kaže da slijedi "standardne operativne postupke" da odvrati Palestince koji nastoje probiti ogradu na granici između Izraela i Gaze, u masovnim prosvjedima zbog jučerašnjeg otvaranja američkog veleposlanstva u Jeruzalemu.

Očekuje se da će se prosvjedi nastaviti u utorak, kada se obilježava dan osnivanja države Izrael, ali i dan kada su stotine tisuća Palestinaca protjerani iz svojih domova.

U međuvremenu je Kina uputila poziv na suzdržanost "posebice Izraela", zbog nasilja u kojem su izraelski vojnici ubili najmanje 59 Palestinaca tijekom jučerašnjih prosvjeda. 

Missile fire is seen from Damascus NAPETO NA GOLANSKOJ VISORAVNI Iran raketirao izraelske ciljeve, Izraelci uzvratili: Ovo je osveta

"Pozivamo palestinsku i izraelsku stranu, posebice Izrael, da budu suzdržani kako bi se izbjegla eskalacija napetosti", kazao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Kang.

Vijeće sigurnosti UN-a trebalo bi se sastati u utorak kako bi raspravljalo o incidentima na granici Izraela i Pojasa Gaze.

Komentari (37)
  • Židovska hrabrost. Tenkovima, avionima i topovima (uz snajpere sa brda) na nenaoružan narod. Pardon naoružan "strašnim oružjem" - kamenjem.

    15. 5. 2018,   11:10
  • Gospodo iz Izraela " Tko na tuđoj nevolji gradi sreću o glavu mu se obije " a vi to radite !

    15. 5. 2018,   11:40
  • Na žalost imali su dobre učitelje 33-45 godine. Tu umjetnu tvorevinu treba zbrisati kako ne bi dalje širila nacizam.

    15. 5. 2018,   11:37