Obavijesti

News

Komentari 7

Tijela pilota će zbog teških uvjeta izvlačiti još danima

Tijela pilota će zbog teških uvjeta izvlačiti još danima
32

Policija je uspjela dio posmrtnih ostataka prebaciti u gospićku bolnicu na analizu. Potpuno izvlačenje tijela stradalih pilota trajat će pet do deset dana...

VIDEO

Na sjevernoj strani Vaganskog vrha na Velebitu pripadnici specijalne policije MUP-a pronašli su u srijedu ostatke tijela poginulih pilota iz "Cessne", potvrdio je zapovjednik specijalne policije Zdravko Janić. Dodao je kako su dio posmrtnih ostataka već prevezli u Opću bolnicu u Gospiću na analizu. Janić je izjavio da je iz svega što su pronašli na terenu vidljivo da je "Cessna" udarila punom brzinom u stijenu.
- Tada se zrakoplov raspao, a njegovi dijelovi i posmrtni ostatci pilota završili su na području ispod Vaganskog vrha. Smrt posade vjerojatno je nastupila trenutačno - rekao je Janić. Zbog novih snježnih oborina na Velebitu i vrlo teških uvjeta na tome području koje je minirano, specijalci očekuju kako će potpuno izvlačenje tijela stradalih trajati pet do deset dana.
- Na tom području je velika opasnost od lavina pa je postupak jako usporen, ali mi ćemo biti ustrajni i nećemo se vratiti dok ne pronađemo sve ostatke tijela stradalih - poručio je Janić.
U padu Cessne poginuli su piloti Gerd Govejšek (63), Walter Aleksandar (49), Miljenko Bartolić (61) i Zvonko Kelek (68).  Policija će s očevidom moći početi čim im to dopusti vrijeme. Ministar Tomislav Karamarko potvrdio nam je kako je razgovarao s obiteljima stradalih i obavijestio ih o detaljima. Nije želio komentirati nagađanja da je kontrola leta pogriješila u navođenju Cessne. Dodao je da imaju snimke i da će se sve provjeriti.

SPECIJALCA LAVINA NOSILA 70-ak METARA
Karamarko je posjetio ozlijeđenog specijalca Hrvoja Kamenjarina u zadarskoj bolnici.
- Lavina je krenula i izgubio sam ravnotežu. Uspio sam upozoriti kolege. Padao sam oko 100 metara, a kolege su uspjeli izbjeći opasnost. Kasnije su oni spašavali mene. Nisam ja nikakav heroj samo sam radio svoj posao - rekao je ozlijeđeni spasioc Hrvoje.
On je u utorak u lavini, dok su tražili ostatke aviona, zadobio otvoreni prijelom noge. Tijekom noći su ga operirali.
- Da Hrvoje nije toliko iskusan, tko zna kako bi završilo. No kao iskusan instruktor znao je kako se treba ponašati kad te ponese lavina. Naprosto je "plivao" u toj lavini snijega, kao da je u vodi, tako da mu je glava ostala na površini - prepričali su nam kolege specijalca koji je teško stradao na Velebitu.
- Bili smo mokri, promrzli, umorni - pričaju nam specijalci. Oni su jedini, od svih koji su krenuli u potragu za Cessnom i ljudima u njoj, došli na opasan vrh.
- Na zaleđeni snijeg pao je novi, sipki sloj. Popustio je i krenula je lavina. Samo se čulo "tup" i počeli smo se hvatati tko je za što stigao. Sve je nosilo sa sobom. I nas i grmlje za koje smo se uhvatili. Hrvoja je lavina nosila 60 do 70 metara, odnijelo ga je duboko u šumu, nekih 20-ak metara među drveće. "Nabila" ga je na drvo, a putem je lomila svo granje pred sobom - prepričali su nam specijalci.
- Sasjekli smo granje, napravili improvizirana nosila na koja smo stavili svoje jakne koje smo skinuli sa sebe, mobilizirali ga. Krvario je, nije nam bilo svejedno - kažu.

AVION JE LETIO NAZAD PREMA ZAGREBU?
Iza pada Cessne je nešto čudno, i uvjereno stojim pri tome. Po smjeru drveća koje je zrakoplov lomio u padu, rekao bih da je letio nazad prema Zagrebu, a ne prema Zadru kako se tvrdilo, rekao je Josip Crnčević, vlasnik srušenog zrakoplova. Dodao je također da vjeruje kako je kontrola leta iskusnim pilotima naredila da se naglo spuste, no da to žele zataškati. Inspektor za zrakoplovne nesreće, Dinko Vodanović smatra da je loša vidljivost krivac je za tragediju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu