Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tisuće izašle na ulice Poljske zbog ubojstva gradonačelnika

None Foto: AGENCJA GAZETA 12

Europski parlament odao je počast Adamowiczu minutom šutnje u ponedjeljak, a predsjednik EP-a Antonio Tajani govorio je o gradonačelnikovoj  "bliskosti s ljudima" i "sposobnosti slušanja"

Prosvjedi protiv mržnje i nasilja izbili su u ponedjeljak diljem Poljske kao odgovor na ubojstvo gradonačelnika Gdanjska, Pawela Adamowicza. 

Adamowicz je umro u ponedjeljak od posljedica ranjavanja nožem dan ranije na godišnjem dobrotvornom skupu nevladine organizacije.

U Varšavi su se okupile tisuće ljudi pod sloganom "Stop mržnji", javila je novinska agencija PAP, a slični prosvjedi održani su diljem zemlje.

SVE SU SNIMILE KAMERE Umro izbodeni gradonačelnik: Mladić (27) napao ga na skupu

U Gdanjsku je, kako prenosi PAP, predsjednik Europskog vijeća i bivši poljski premijer Donald Tusk rekao pred okupljenim građanima: "Obećajem ti danas, dragi Pawele, da ćemo za tebe osloboditi od mržnje naš Gdanjsk, našu Poljsku i našu Europu."

European Council President Donald Tusk attends a march against violence and hatred in the wake of a deadly attack on Gdansk Major Pawel Adamowicz | Autor: AGENCJA GAZETA Foto: AGENCJA GAZETA

Adamowicz je podlegao ozljedama unatoč naporima liječnika koji su ga pet sati operirali, rekao je novinarima ministar zdravstva Lukasz Szumowski.

People march against violence and hatred in the wake of a deadly attack on Gdansk Major Pawel Adamowicz | Autor: AGENCJA GAZETA Foto: AGENCJA GAZETA

Napadač je na pozornici, prije nego je uhićen, optužio gradonačelnikovu bivšu stranku da ga je smjestila u zatvor gdje je bio mučen. 

Policija vjeruje da je motiv napadača bila osveta. Osumnjičeni, rođen u Gdanjsku, osuđeni je pljačkaš banke i bio je u zatvoru više od pet godina. Po medijskim izvješćima, pušten je iz zatvora u prosincu.

Poljski predsjednik Andrzej Duda izrazio je sućut Adamowiczevoj obitelji na Twitteru. "U žalosti sam i molitvi s njegovom obitelji, prijateljima i svim ljudima dobre volje."

"Neprijateljstvo i nasilje donijeli su tragične posljedice i bol. Mi to ne možemo prihvatiti", napisao je Duda.

People march against violence and hatred in the wake of a deadly attack on Gdansk Major Pawel Adamowicz, in Warsaw | Autor: AGENCJA GAZETA Foto: AGENCJA GAZETA

U znak žalosti u Gdanjsku su zastave spuštene na pola koplja, a mnogi građani zapalili su svijeće pred gradskom vijećnicom.

Europski parlament odao je počast Adamowiczu minutom šutnje u ponedjeljak, a predsjednik EP-a Antonio Tajani govorio je o gradonačelnikovoj  "bliskosti s ljudima" i "sposobnosti slušanja".

Adamowicz se zauzimao za prihvat migranata u Gdanjsku i podržavao prosvjednu kampanju za zaštitu vladavine prava u zemlji. Bio je jedan od najdugovječnijih gradonačelnika u zemlji vodeći Gdanjsk od 1998. godine.

Komentari (15)
  • Ekstremni desničari ili islamski teroristi - nema razlike. I jedni i drugi nastoje do svojih ciljeva doći terorom, ubojstvima, lažima, paranojom... bagra.

    15. 1. 2019,   00:18
  • ma to je narod, odmah reagira...

    14. 1. 2019,   22:49
  • Znači lik ga ubije zbog osobne osvete,koja nema veze sa migrantima, a ovi soroševci to odmah iskoriste u svoje propagandne svrhe.

    15. 1. 2019,   07:31