Obavijesti

News

Komentari 252

Tisuće ljudi u Povorci ponosa: Došli i Ostojić, Pusić, Severina

U Povorci ponosa LGBTIQ osoba i obitelji u Zagrebu sudjelovalo više tisuća ljudi koji su s istaknutim zastavama i transparentima pozvali građane na solidarnost

VIDEO

>>> Tijek događaja možete pratiti ovdje

U Povorci ponosa LGBTIQ osoba i obitelji u subotu je poslijepodne u Zagrebu sudjelovalo više tisuća ljudi koji su s istaknutim zastavama duginih boja, balonima i transparentima pozvali građane na solidarnost, ali i izrazili nezadovoljstvo i zabrinutost političkim i društvenim smjerom kojem ide Hrvatska.

 Prema policijskim podacima ovogodišnja povorka prošla je bez incidenta, a okupila oko tri tisuće ljudi, dok je po procjenama organizatora u povorci sudjelovalo više tisuća građana. Podršku pripadnicima LGBTIQ zajednice dali su Severina, Vesna Pusić, Anka Mrak Taritaš, Danijela Trbović, Ranko Ostojić, Mirela Holy i drugi.

Zagreb pride

 

 Povorku su podržali i građani Rijeke koji su poslali maketu torpeda s porukom "Iz Rijeke s ljubavlju". Uz balone, glazbu, zviždaljke, zastave i ples, sudionici su i prosvjedovali "Ne smijemo odustati, ni dopustiti da mržnja postane vrijednost", "Sloboda, jednakost, borba za sve što trenutna vlast ugrožava".

 LGBTIQ -lezbijke, gejevi, biseksualaci, transrodne, interseksualne i queer osobe pozvale su građane, nevezano za njihovu seksualnu orijentaciju, rodni identitet ili bilo koju osnovu da ih podrže i pokažu solidarnost u zagovaranju jednakosti, dostojanstva i ravnopravnosti svih osoba.

Zagreb pride

Ovogodišnjom šarenom povorkom "Još Hrvatska ni' propala" sudionici su poručili da Hrvatska postoji dok postoji slobodan izbor.

 Na transparentima su poručili, "Vlada: Usmeni-1, pismeni-1, zalaganje-1", " Padaj nepravdo",  "Moja četiri zida, istok, zapad, sjever, jug", "Lijepa , slatka slobodo", "Mržnja nije obiteljska vrijednost, obitelj za sve, obitelj čini ljubav", "Dosta konzervativne revolucije", LGBTIQ protiv TTIP-a, "ne želimo Trg klerofašizma" i sl.

 Aktivisti za prava rodnih manjina upozorili su na diskriminaciju na temelju spolne orijentacije i izrazili zabrinutost političkom situacijom u Hrvatskoj jer se, tvrde, u javnosti promiču isključivost, šovinizam, jednoumlje i nasilje. Zatražili su raskid države i crkve.

"Ovo je društveno-politički prosvjed protiv daljnjeg, ekonomskog, moralnog i političkog razaranja društva, radikalizacije i mržnje", poručili su sudionici Pridea ističući da je Hrvatska i njihova domovina.

Zagreb pride

Povorka ponosa krenula je u šetnju gradom s Rooseveltovog trga do parka Ribnjak, gdje je upriličen program i koncert grupe "Elemental". Završna zabava održat će se u klubu Močvara.

Sudionici su podržali cjelovitu kurikularnu reformu, ali i zatražili stvarnu slobodu za sve LGBTIQ osobe i hrvatska sveučilišta. Proglasom koji su pročitali ispred muzeja Mimara zatražili su također i osiguravanje slobode ženama kako bi same donosile odluku o svojem tijelu.

"Želimo slobodno, civilno i sekularno društvo, a ne militarističko i klerikalno. Slobodno kretanje za sve ljude koji bježe od gladi, siromaštva i rata, želimo društvo solidarnosti i uvažavanja različitosti, ne društvo bodljikavih žica, podjela i bešćutnosti prema izbjeglicama" rekao je u ime organizacijskog odbora Povorke ponosa Marko Jurčić.

Potporu Zagreb Prideu u petak je dala i Radnička Fronta, AF, Iskorak, Orah i druge građanske udruge čiji su se članovi i simpatizeri pridružili povorci.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 252
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor