Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tisuće Palestinaca na Platou džamija usprkos zabranama

None Foto: AMMAR AWAD 6

Desetci tisuća Palestinaca tiskali su se na Platou džamija u istočnom Jeruzalemu okupljajući se na molitvu na prvi petak u ramazanu, usprkos novim ograničenjima

Desetci tisuća Palestinaca tiskali su se na Platou džamija u istočnom Jeruzalemu okupljajući se na molitvu na prvi petak u ramazanu, usprkos novim ograničenjima koje je uveo Izrael nakon krvava napada. 

Dva dana nakon najkrvavijeg napada Palestinaca na Izraelce zadnjih mjeseci, Izrael je u petak izvijestio da je blokirao palestinska područja na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze do nedjelje u ponoć, potičući zabrinutost međunarodne zajednice.

Ipak postoje dvije iznimke, za hitne humanitarne potrebe i za vjernike koji su u petak išli na Plato džamija. No ustvari, vlasti su i tu uvele ograničenje: muškarcima do neke dobne granice (30, 35 i 45 godina života, izraelski izvori se ne slažu u brojci) zabranjeno je prolaziti kontrolne točke.

Izrael nije htio uvoditi prestroge mjere u trenutku kada Palestinci slave sveti mjesec muslimanskog posta i važno im je da mogu doći moliti na trećem svetom mjestu islama u istočnom Jeruzalemu, palestinskom dijelu Jeruzalema koji je Izrael anektirao i okupirao.

No nitko nije izlazio iz Pojasa Gaze, enklave koja je pod stalnom blokadom, a od Jeruzalema i Zapadne obale dijeli je izraelski teritorij.

Teško je reći jesu li mjere najavljene za četvrtak i petak smanjile priljev ljudi na Plato.

Šeik Azzam Khatib, čelnik islamske zaklade koja upravlja Platoom procjenjuje da se okupilo stotinjak tisuća vjernika, više nego upola manje nego u 2015. Glasnogovornica izraelske policije Luba Samri iznijela je pak procjenu o više desetaka tisuća ljudi.

Blokada palestinskih teritorija je još jedan odgovor na napad u kojemu su u srijedu u Tel Avivu dvojica Palestinaca ubila četvoricu Izraelaca.

UN-ovo Visoko povjereništvo za ljudska prava osudilo je taj napad, ali je ujedno izrazilo "iskrenu zabrinutost" zbog izraelske reakcije koja obuhvaća mjere koje se mogu usporediti s "kolektivnim kažnjavanjem".

I američki State Department je rekao kako se "nada" da će Izrael učiniti sve kako ne bi "dodatno pojačavao napetost".

I francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault je ocijenio da bi blokada mogla "potaknuti napetosti".

U sukobima u Izraelu, Jeruzalemu i na palestinskom teritoriju od 1. listopada 2015. poginulo je 207 Palestinaca, 32 Izraelca, dvoje Amerikanaca, Eritrejac i Sudanac, po podatcima AFP-a. Većina ubijenih Palestinaca su počinitelji napada ili osobe za koje se vjeruje da su počinile napade.

Komentari (6)
  • vjera vrača ljude u srednji vijek

    11. 6. 2016,   06:34
  • Klanjaju se kamenu koji je pao Marsa😂😂😂

    11. 6. 2016,   13:06
  • ma trebalo bi džamiju srušiti i izgraditi židovski hram

    11. 6. 2016,   10:32