Obavijesti

News

Komentari 2

Tisuće prosvjednika na ulicama protiv alžirskog predsjednika

Tisuće prosvjednika na ulicama protiv  alžirskog predsjednika
3

Nekoliko tisuća ih se, po podacima organizatora, okupilo u Parizu, tisuću u Marseilleu, više stotina u Toulouseu. Većina prosvjednika, članova velike alžirske dijaspore isticala je alžirske zastave

VIDEO

Tisuće prosvjednika, članova alžirske zajednice u francuskim gradovima, okupile su se u nedjelju diljem Francuske izražavajući nezadovoljstvo zbog mogućega petog mandata alžirskog predsjednika Abdelaziza Buteflike. 

Nekoliko tisuća ih se, po podacima organizatora, okupilo u Parizu, tisuću u Marseilleu, više stotina u Toulouseu. Većina prosvjednika, članova velike alžirske dijaspore isticala je alžirske zastave. 

Prosvjeduju protiv mogućnosti da na vlasti ostane aktualni predsjednik, Abdelaziz Buteflika (82). On je na čelu Alžira već 20 godina, a ovo bi mu trebao biti peti mandat. 

Predsjednik "više ne postoji, on je bolestan, a profitiraju zapravo oni koji su u njegovu okruženju", kazao je prosvjednik iz Toulousea, Asri (54) koji u Francuskoj živi već 31 godinu. 

U Marseilleu su se stanovnici svih dobnih skupina okupili u povijesnoj četvrti alžirskih imigranata, Aixu. "Vrlo sam ponosan na to što smo se okupili", kaže Iptaa Handburg (30), mladi liječnik rođen u Švicarskoj.

Smatra da Buteflika treba prepustiti mjesto mladima. "I ako sutra tu zemlju više ne bude vodila mafija, vratit ću se onamo", kazao je. 

Bouteflika podnio kandidaturu za ponovni izbor

Nekoliko kombija s materijalima sponzora kandidature predsjednika Abdelaziza Bouteflike za predsjedničke izbore 18. travnja su stigli u nedjelju u Ustavno vijeće, posljednjeg dana za legalnu predaju dokumenata za kandidaturu, izvijestili su alžirski mediji.

U kombijima se nalaze bijeli kartoni na kojima je na arapskom piše "Uprava kampanje kandidata Abdelaziza Bouteflike - Predsjednički izbori 2019.",  rekla je novinarka jednog alžirskog medija, prenosi AFP.

Takvi kombiji su viđeni i tijekom prethodnih izbora 2014. , nešto prije nego je šef države osobno došao predati svoju kandidaturu Ustavnom vijeću, iako je prije godinu dana pretrpio moždani udar.

Bouteflikina ekipa za kampanju, koji se nije obratio Alžircima nakon moždanog udara i rijetko se pojavljuje u javnosti, rekla je da će njegovi službeni dokumenti za kandidaturu za izbore 18. travnja biti predani u nedjelju, ali nije precizirala hoće li ih sam predati.

Bouteflika je bio hospitaliziran u Švicarskoj prije točno tjedan dana zbog redovnih liječničkih pregleda, navelo je predsjedništvo. Nije objavljeno kada se vratio u Alžir.

Nakon što je 10. veljače objavio namjeru da osvoji i peti mandat počeli su prosvjedi u Alžiru. Nekoliko alžirskim medija  je prenijelo da će njegov novi voditelj kampanje Abdelghani Zaalane, imenovan u subotu, predati Bouteflikinu kandidaturu.

Tisuće prosvjednika u alžirskim gradovima se zadnjih dana usprotivilo planovima 82-godišnjeg Bouteflike da ostane na dužnosti.

U nedjelju je alžirska policija vodenim topovima i suzavcem rastjerala studente koji su se kretali prema Ustavnom vijeću u glavnom gradu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk