Obavijesti

News

Komentari 349

Tisuće vjernika štuju sveca: Sveti Leopold donio nadu i mir

Tisuće vjernika štuju sveca: Sveti Leopold donio nadu i mir
11

Leopold Bogdan Mandić je 40 godina, od jutra do mraka, ispovijedao vjernike u Padovi. Njegovo tijelo je očuvano, a za hodočašće su mu napravili posebnu masku za lice

VIDEO

Unatoč kiši, rijeke ljudi i u četvrtak su se slijevale u zagrebačku katedralu kako bi vidjeli sarkofag s neraspadnutim tijelom hrvatskog sveca Leopolda Bogdana Mandića koji je u srijedu stigao u Hrvatsku. Njegov dolazak popratila su zagrebačka zvona, a red se protezao sve do Trga bana Jelačića i Praške ulice.

- Sveti Leopold imao je brojna čuda, no Crkva je priznala dva slučaja. Jedan je ozdravljenje Elze Raimondi iz Cavazzane di Lusie, koju su molitve Leopoldu 1944. ozdravile od smrtonosne tuberkulozne upale potrbušnice, a drugi Paola Castelija iz Pagnana di Merata. Paolu su liječnici otkrili trombozu u predjelu gornje trbušne maramice s proširenim infarktom tankog crijeva i odgodili operaciju. Iako mu je već bio podijeljen sakrament bolničkog pomazanja, supruga se ustrajno molila Leopoldu i suprug je ozdravio - ispričao nam je jedan od pripadnika franjevaca kapucina. Na pitanje kako je njegovo tijelo tako očuvano, odgovorio je kako ni liječnici ne znaju odgovor.

- Tijelo nije balzamirano ni tretirano, samo mu je napravljena maska za ovo hodočašće. Za mnoge vjernike ta njegova očuvanost je znak svetosti, no Leopold je svetost postigao herojskim načinom života te potpunom predajom vjeri i Bogu - kaže naš sugovornik. Ističe da je sv. Leopold bio slabašna zdravlja, nizak, mucao je, no Bog se njime poslužio da kroz njega širi vjeru te donosi mir i utjehu brojnim vjernicima.

Bio je visok svega 135 centimetara, no njegova samilost za vjernike bila je golema. Četrdeset ih je godina, sve do smrti 30. srpnja 1942. godine, od jutra do mraka ispovijedao u Padovi, dajući blage pokore vjernicima koji su mu dolazili. Ostatak pokora sam je odrađivao molitvama. Nakon što bi rano ujutro odslužio žrtvu svete mise, sjeo bi u sobicu za ispovijedanje te bi tamo pokornicima ostao na raspolaganju i nikada se nije tužio. Prije smrti u 77. godini, sv. Leopold prorekao je da će kapucinski samostan u Padovi u kojem je služio biti razoren od bombi. To se zaista i dogodilo, a jedina prostorija koja je ostala čitava je njegova sobica - ispovjedaonica. Svecem cijele Katoličke crkve Leopolda je proglasio papa Ivan Pavao II. u listopadu 1983. godine. Leopold Bogdan Mandić živio je krepost. Samoga Boga prelijevao je među ljude i u očima vjernika bio čudotvorac. Bio je pravednik i iz njegovih usta najčešće su izlazile riječi: “Vjeruj! Imaj vjeru!”. Potresale su savjesti i bacale svjetlo u duše njegovih pokornika. Pokretale su uspavane snage i otvarale beznadne putove onima koji su k njemu dolazili po pomoć.     

Dio desne ruke završio u Maglaju

Iako je tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića potpuno sačuvano, nedostaje mu desna ruka. Ona je uklonjena kako bi se od nje napravile relikvije. Dio se čuva u kapelici kapucinske crkve u Padovi, dio u crkvi sv. Leopolda Mandića u Dubravi, a dio i u Maglaju. Tamo ju je prije 35 godina donio padovanski kapucin Pietro Bernardi prilikom posvete prve novosagrađene crkve u čast sv. Leopolda.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 349
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk