Obavijesti

News

Komentari 117

Tisuće zuba: Slavonska zvijer predak je velike bijele psine

Tisuće zuba: Slavonska zvijer predak je velike bijele psine
7

Megalodon je živio u Panonskom moru i bio je pravi grabežljivac. U ustima je imao tisuće zubi, a u čeljust bi mu moglo stati deset ljudi. Izumro je prije 1,5 mil. godina

VIDEO

Gorostas, div, neman. Zbog njega su strahovale druge životinje u Panonskome moru. Njegov zub brižno čuva Ivica Samardžić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije.

Riječ je o najvećem morskom psu iz Panonskog mora - Charcharodonu megalodonu, koji je u Slavoniji živio prije 17 milijuna godina u razdoblju miocena.

- Za usporedbu, najveće današnje psine velike su do deset metara - kaže Ivica.

Megalodon je bio težak i do 103 tone

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Internet/Ilustracija

Megalodon je, otkrio nam je, u raljama imao nekoliko tisuća zubi poredanih u tri reda. Bila je to u vrijeme miocena najveća živuća morska neman. Prema nekim podacima, njegova težina mogla je dosegnuti i do 103 tone. Osim fosila zuba na obroncima Papuka, paleontolozi su otkrili fosile kralježaka, fragmente rebara, ušne kosti te dio skeleta peraja dupina, kitova, morskih mačaka, morskih krava i nosoroga koji su živjeli u Panonskome moru i na kopnu.

- Ako ćemo gledati kroz povijest, najveće morske nemani nisu vezane uz Jadran nego Slavoniju. Nosorog čije smo ostatke otkrili na Papuku predak je današnjeg afričkog nosoroga, a morske mačke bile su velike i do dva i pol metra - dodaje Samardžić.

Pronašli su i rebra i ključne kosti prethistorijskih životinja

Ističe kako su najvrednije primjerke životinja i biljaka našli na rubnim dijelovima Papuka i Psunja koje je nekad obuhvaćalo veliko Panonsko more. Na nalazištu podno Papuka paleontolozi su iskopali rebra i ključne kosti prethistorijskih životinja, kao i čeljust nosoroga, jedne od četiri izumrle vrste koja je živjela oko Panonskog mora.

- Zanimljivi su ostaci školjaka, ostriga i pektena čije su dimenzije bile oko 30 centimetara. Unatoč starosti, u potpunosti su očuvane jer su bile prekrivene muljem koji je spriječio kontakt vode i ugljičnog dioksida - kaže Samardžić.

Panonsko more bilo je bogato i različitim biljnim vrstama

Uz životinje, Panonsko more bilo je bogato različitim biljnim vrstama pa su tako pronašli i različite vrste eukaliptusa. Rastu takvih biljaka pridonosila je i suptropska klima koja je bila topla poput one na današnjem sjeveru Afrike.

- Papuk, Psunj i Krndija bili su otoci slavonskog arhipelaga na 350 metara nadmorske visine. Poslije se more odvojilo od velikog oceana, a kiše su ga postupno sve više zaslađivale te se polako pretvaralo u jezero, koje je vremenom isparilo - zaključio je Ivica Samardžić.

Osim zuba megalodona, Ivica kod sebe čuva i brojne druge ostatke velikih morskih pasa iz doba miocena. Kaže kako je nalazište kraj Papuka iznimno vrijedno.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 117
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...