Obavijesti

News

Komentari 55

Tisuću volontera u Dalmaciji je zasadilo 10.000 novih stabala

Tisuću volontera u Dalmaciji je zasadilo 10.000 novih stabala

Britanski veleposlanik u Hrvatskoj Andrew Dalgleish produžio se volonterima u sađenju autohtonih borova, čempresa i pinjola. Jedni su kopali rupe, drugi sadili, a treći su zalijevali nova stabalca

VIDEO

Tisuću volontera iz cijele Hrvatske za vikend je pošumljavalo požarišta Dalmacije, kao dio najveće volonterske kampanje Boranka. Ovo je drugi vikend pošumljavanja, a akciju su ovaj vikend organizirali Savez izviđača Hrvatske, Grad Solin, Odred izviđača pomoraca „Posejdon“ iz Solina, Hrvatske šume i Hrvatska gorska služba spašavanja, uz pomoć brojnih partnera i službi. Kako bi njihovo pošumljavanje zaista uspjelo, volonteri su prvo prošli edukaciju stručnjaka iz Hrvatskih šuma. Naučili su što se i kako se ispravno sadi. Podijeli su se, potom, po timovima, zadužili radnu opremu i počeli pošumljavati. 

Poslovi su u svakom timu bili brižno podijeljenjo - jedni su kopali rupe, drugi umetali sadnice, treći zalijevali, a oni najmlađi sadili su sjeme između sadnica. Sadile su se isključivo sadnice autohtonih pinjola, čempresa i primorskog bora te sjeme crnog bora.

Procjenjuje se da je ovaj vikend posađeno više od 10.000 novih stabala, što je nadmašilo sva očekivanja organizatora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Srce mi je stvarno ispunjeno jer nismo očekivali ovakav odaziv i rezultat. Toliko je bilo pozitivne energije na jednom mjestu da je to predivno. Istovremeno sam i sretan i tužan - sretan jer smo zajedno napravili jako puno posla, a tužan kad vidim koliko je šume uništeno požarima i koliko je još posla pred nama - rekao je Igor Spetič, predsjednik Odreda izviđača pomoraca Posejdon i jedan od organizatora akcije. 

Na akciji su sudjelovali izviđači iz Solina, Splita, Trogira, Rijeke i Pule, srednjoškolci, studenti, članovi planinarskih društava te učenici sve četiri solinske osnovne škole - OŠ don Lovre Katića, OŠ kraljice Jelene, OŠ Vjekoslav Parać i OŠ kralja Zvonimira.

Akciji su se pridružili i mještani Kučina i Mravinaca, na čijem su području požari uzrokovali velike štete. Podršku akciji pružili su i stručnjaci iz Hrvatskih šuma i HGSS-a, Ravnateljstvo civilne zaštite, volonteri Gradskog društva Crvenog križa iz Solina i Makarske,  solinski vatrogasci, DVD Solin, DVD Vranjic te Policijska postaja Solin, a veliku podršku projektu, kao i prošle godine, dao je Grad Solin.

Akciju je osobno došao podržati i zamjenik gradonačelnika Grada Solina, gospodin Tihomir Bečko, koji se zahvalio svim okupljenim volonterima na izdvojenom vremenu i pomoći te izjavio kako grad Solin od početka podržava ovu akciju. Bečko je dodao i kako je, uz akcije pošumljavanja, izuzetno bitna i edukacija djece i mladih koje izviđači i drugi partneri kampanje Boranka, kroz edukativne radionice u školama,  uče o važnosti šuma, zaštiti prirode i učinku klimatskih promjena.

Od ove godine, kampanju Boranka službeno podržava i veleposlanstvo Velike Britanije. 

Britanski veleposlanik Andrew Dalgleish osobno se pridružio akciji s još 15 zaposlenika veleposlanstva.

- Tu smo zato što je Hrvatska zemlja u kojoj živimo i radimo i znamo koliko je prirode stradalo ovdje u požarima. Tu smo i zato jer su i Hrvatska i Velika Britanija bogate prirodnim ljepotama koje želimo očuvati. Zato je Velika Britanija ozbiljna u poduzimanju akcija za očuvanje okoliša i borbu protiv klimatskih promjena. Tu smo i zato da pokažemo da svatko od nas može učiniti nešto za našu 'zelenu' budućnost - zaključio je veleposlanik Dalgleish, napomenuvši kako je Velika Britanija prošle godine usvojila 25-godišnji plan za očuvanje okoliša, a sljedeće će godine supredsjedati UN-ovom klimatskom konferencijom.


Oba dana u akciji pošumljavanja sudjelovalo je i 50-ak zaposlenika Raiffeisen banke, glavnog sponzora kampanje Boranka.

Sljedeća akcija pošumljavanja u kampanji Boranka organizirat će se 26. i 27. listopada u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske, Splitskog skautskog zbora, Grada Splita, Hrvatskih šuma i ostalih partnera, a pošumljavat će se područje Sitno Gornje u Splitu. Organizatori najavljuju organizirani prijevoz za građane autobusima koji će polaziti s kolodvora u Sukoišanskoj, a svi zainteresirani mogu se prijaviti na info@boranka.hr.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...