Obavijesti

News

Komentari 38

Tjelesni odgoj? Može, ali đaci moraju trčati u svojoj učionici

Tjelesni odgoj? Može, ali đaci moraju trčati u svojoj učionici
1

Nemar: Djeca su u Klinča Selima do prije tri dana imala montažnu školu staru 50 godina. Sada imaju potpuno novu, ali bez dvorane za tjelesni odgoj

VIDEO

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović prvi je dan nove školske godine otvorila novosagrađenu osnovnu školu za petstotinjak đaka u Klinča Selima.

Opravdano je naglasila da je u Hrvatskoj potrebno postići jednak pedagoški standard u svim krajevima zemlje.

- Važno je provesti kurikularnu reformu i osigurati besplatne udžbenike. Sve to treba provoditi ukorak s mjerama populacijske politike, kako bismo ne samo imali nove i bolje opremljene škole nego kako bi u njima bilo sve više, a ne sve manje đaka, poručila je Grabar Kitarović. Međutim, novootvorena škola u Klinča Selima samo je djelomično opremljena. U njoj još nedostaje dvorana za tjelesni odgoj.

- Dok nam ne sagrade dvoranu, prenamijenili smo nekoliko učionica kako bi se nastava iz tjelesnog održavala u njima. Vani imamo i igralište pa će se za ljepšeg vremena tjelesni provoditi i tamo. Ne znamo kad će nova dvorana biti gotova - rekla je Davorka Gorek, logopedica iz te škole. U Klinča Selima je do sada osnovna škola bila montažni objekt star 50 godina. Želja ravnatelja škole Ive Karače je da dvoranu dobiju u iduće dvije godine.

- Čula sam da dvorane nema jer se više nije imalo novca. Kakvo je to opravdanje? Kako uopće mogu ulaziti u neki projekt ako za njega nemaju novca? Na kraju moraju ispaštati djeca - rekla je razočarana čitateljica iz Klinča Sela.

I druge škole diljem Hrvatske imaju isti ili sličan problem.Osnovnu školu Alojzija Stepinca u zagrebačkim Vrbanima završili su 2013. Gradnja je stajala 45,5 milijuna kuna, a ustanova se mogla podičiti modernim školskim igralištem. Međutim, gumasta podloga kojom su igralište obložili vrlo se brzo počela napuhavati i pucati, dok se nije u potpunosti potrgala. Radnici su sa sanacijom počeli prije desetak dana.

- Igralište još ni približno nije gotovo iako se nadamo da će ga dovršiti što prije - rekla je ravnateljica škole na Vrbanima Karmen Lukinac Petrinec.

Problema ima i škola na splitskome Mertojaku. Sagrađena je početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, i po broju učenika je najveća splitska škola.

Uz to, osnovna škola na Mertojaku radi čak u tri smjene.

Unatoč svemu škola nema dvoranu za tjelesni odgoj, pa učenici vježbaju u improviziranoj dvorani na prastarom parketu u hodniku škole. Ines Budić, ravnateljica škole, rekla je kako se već godinama priča o gradnje dvorane, ali ikakvih bez rezultata.

- Navodno je problem u imovinsko-pravnim odnosima na terenu gdje bi se dvorana trebala graditi - objasnila je ravnateljica.

Uvjete u hrvatskim školama komentirao je Željko Stipić iz sindikata Preporod.

- Uvjeti u našim školama se jako razlikuju. Pedagoški standard je odavno mrtvo slovo na papiru. Učenici se ovisno o tome gdje žive školuju u bitno različitim uvjetima. Imamo tako modernih škola 21. i škola 19. stoljeća. Razlike se mogu vidjeti i u samom Zagrebu. Najavljuje se da će se tome stati na kraj, ali to je samo deklarativno. Političke elite odavno su po ovom pitanju u velikoj koaliciji, nema tu nikakvih razlika - zaključio je Stipić. Dodao je kako je danas gradnja neke škole tako veliki događaj da na otvaranje dolaze predstavnici najviše vlasti. Šef sindikata uvjeren je kako se odnos prema školstvu i obrazovanju neće promijeniti ni nakon ovih parlamentarnih izbora.

- Čitao sam izborne programe i rokovi gradnje škola se ne spominju ili se navodi 2030. godina - tvrdi sindikalist Stipić.     

Igralište nove škole u Vrbanima trajalo je samo tri godine    

Radnici su sa sanacijom igrališta OŠ Alojzija Stepinca na zagrebačkim Vrbanima počeli prije desetak dana. Tvrtka Tehnika, koja je sagradila školu, obnovit će teren. No nisu nam željeli odgovoriti za čiji račun - grada ili će sve pokriti reklamacijom budući da se gumasti materijal kojim je teren pokriven počeo napuhavati i trgati ubrzo nakon što je škola 2013. godine dovršena. Guma je moderni materijal koji se stavlja da se djeca ne ozlijede pri padu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21