Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Tko bi u Jugoslaviji rekao da je Hrvat, prijetio bi mu zatvor'

None Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Predsjednica je u intervjuu za Kleine Zeitung izjavila kako u Hrvatskoj postoje i lijevi i desni ekstRemi, ali je naglasila kako 'oni ne predstavljaju nikakvu opasnost za našu demokraciju'

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović nakon susreta s austrijskim predsjednikom u Zagrebu dala je intervju za austrijski Kleine Zeitung u kojem je govorila o migrantskoj krizi, nacionalizmu kao i o svojem odrastanju u doba komunizma. 

- Hrvatski muslimani žive u velikom strahu. Boje se za svoj položaj. Brinu se da će biti izopćeni iz društva zbog pojedinaca koji pod lažnim razlozima dolaze k nama da bi agitirali za radikalne ideje - rekla je Grabar Kitarović dodajući kako Europa nije imala strategiju za primitak migranata. 

- Njima nitko nije objasnio što se od njih očekuje. Bila sam više puta u Afganistanu, i vjerujte, nije svatko tko dolazi u Europu demokratski raspoložen - rekla je Grabar Kitarović, prenosi Novi list.

'Europa je bila previše opuštena' 

Na pitanje zašto nacionalizam ima sve više pristalica u Europi, predsjednica je kazala da se 'društva brane od opasnosti izvana'.

- Europa je u mnogim stvarima bila previše opuštena i previše naivna. Umjesto da se posveti razvojnoj politici, dozvolili smo da 1,2 milijuna ljudi dođe u Europu, uglavnom mladih i snažnih, dok su žene i djeca, te oni koji nisu imali snage, ostali u svojim domovinama - istaknula je. 

Na pitanje o radikalnome nacionalizmu u Hrvatskoj kazala je kako ju takva pitanja 'čine bijesnom', prenosi Novi list.

- Desetljećima je nama Hrvatima bilo zabranjeno da imenujemo svoje porijeklo. Umjesto da kažemo: 'Ja sam Hrvat', morali smo reći: 'Ja sam iz Hrvatske'. Tko bi iskazao svoj nacionalni ponos, tome je prijetio zatvor - ispričala je za Kleine Zeitung, prenosi Novi list. Kazala je kako u Hrvatskoj postoje i lijevi i desni ekstremi, ali je naglasila kako 'oni ne predstavljaju nikakvu opasnost za našu demokraciju'. Dodala je da Hrvatska pripada 'među liberalnije' zemlje EU.

'Rasla sam u komunizmu i samo htjela da to prestane'

Komentirala je i protuimigrantsku politiku Mađarske i Italije. 

- Ne mogu osuditi ni Mađarsku ni Italiju. Europa ne može na plećima nositi teret bijede cijeloga svijeta. Odrasla sam u komunizmu, i nisam htjela ništa drugo nego da izađem iz toga. Htjela sam biti slobodna. Htjela sam imati mogućnost u dućanu birati između raznih vrsta jogurta, i da ne moram vlastima priopćavati koliko ću kruha trebati idućeg tjedna - izjavila je predsjednica za Kleine Zeitung, prenosi Novi list.

Komentari (933)
  • Predsjednica LAŽE !!!

    11. 9. 2018,   20:00
  • Koga ova laže?

    11. 9. 2018,   19:59
  • Ovo stvarno više nema veze s zdravom pameti. Ja sam uvijek rekao da sam HRVAT, išao sam u Crkvu i u JNA nosio lančić s križićem. Uzeli su mi taj lančić i vratili ga kad sam išao kući iz JNA. Ne znam stvarno kome više laže ona i njoj slični.

    11. 9. 2018,   20:05