Obavijesti

News

Komentari 937

'Tko bi u Jugoslaviji rekao da je Hrvat, prijetio bi mu zatvor'

'Tko bi u Jugoslaviji rekao da je Hrvat, prijetio bi mu zatvor'
1

Predsjednica je u intervjuu za Kleine Zeitung izjavila kako u Hrvatskoj postoje i lijevi i desni ekstRemi, ali je naglasila kako 'oni ne predstavljaju nikakvu opasnost za našu demokraciju'

VIDEO

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović nakon susreta s austrijskim predsjednikom u Zagrebu dala je intervju za austrijski Kleine Zeitung u kojem je govorila o migrantskoj krizi, nacionalizmu kao i o svojem odrastanju u doba komunizma. 

- Hrvatski muslimani žive u velikom strahu. Boje se za svoj položaj. Brinu se da će biti izopćeni iz društva zbog pojedinaca koji pod lažnim razlozima dolaze k nama da bi agitirali za radikalne ideje - rekla je Grabar Kitarović dodajući kako Europa nije imala strategiju za primitak migranata. 

- Njima nitko nije objasnio što se od njih očekuje. Bila sam više puta u Afganistanu, i vjerujte, nije svatko tko dolazi u Europu demokratski raspoložen - rekla je Grabar Kitarović, prenosi Novi list.

'Europa je bila previše opuštena' 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na pitanje zašto nacionalizam ima sve više pristalica u Europi, predsjednica je kazala da se 'društva brane od opasnosti izvana'.

- Europa je u mnogim stvarima bila previše opuštena i previše naivna. Umjesto da se posveti razvojnoj politici, dozvolili smo da 1,2 milijuna ljudi dođe u Europu, uglavnom mladih i snažnih, dok su žene i djeca, te oni koji nisu imali snage, ostali u svojim domovinama - istaknula je. 

Na pitanje o radikalnome nacionalizmu u Hrvatskoj kazala je kako ju takva pitanja 'čine bijesnom', prenosi Novi list.

- Desetljećima je nama Hrvatima bilo zabranjeno da imenujemo svoje porijeklo. Umjesto da kažemo: 'Ja sam Hrvat', morali smo reći: 'Ja sam iz Hrvatske'. Tko bi iskazao svoj nacionalni ponos, tome je prijetio zatvor - ispričala je za Kleine Zeitung, prenosi Novi list. Kazala je kako u Hrvatskoj postoje i lijevi i desni ekstremi, ali je naglasila kako 'oni ne predstavljaju nikakvu opasnost za našu demokraciju'. Dodala je da Hrvatska pripada 'među liberalnije' zemlje EU.

'Rasla sam u komunizmu i samo htjela da to prestane'

Komentirala je i protuimigrantsku politiku Mađarske i Italije. 

- Ne mogu osuditi ni Mađarsku ni Italiju. Europa ne može na plećima nositi teret bijede cijeloga svijeta. Odrasla sam u komunizmu, i nisam htjela ništa drugo nego da izađem iz toga. Htjela sam biti slobodna. Htjela sam imati mogućnost u dućanu birati između raznih vrsta jogurta, i da ne moram vlastima priopćavati koliko ću kruha trebati idućeg tjedna - izjavila je predsjednica za Kleine Zeitung, prenosi Novi list.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 937
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u