Obavijesti

News

Komentari 22

Tko će biti novi ministri? 'Sve će odlučiti predsjednik Vlade'

Tko će biti novi ministri? 'Sve će odlučiti predsjednik Vlade'
1

Na dnevnom je redu prijedlog novoga ovršnog zakona (EU), Vlada bi trebala usvojiti zaključak o davanju preporuke brodarima za odobravanje besplatnog prijevoza za pojedine kategorije osoba s invaliditetom

VIDEO

Premijer Andrej Plenković u ime Vlade na početku sjednice osudio je strašan zločin u Đakovu, a još jednom u ime Vlade izrazio je sućut obitelji ubijene socijalne radnice Blaženke Poplašen, a nada se da će se teško ranjeni pravnik Ivan Pavić ipak oporaviti od ozljeda.

Zahvalio se ministrici Nadi Murganić, koja je kaže, promptno reagirala, ali i ministru Davoru Božinoviću jer je policija poduzela radnje da se ispitaju sve okolnosti tragedije, ali i postupanja vezanja za upozorenja koja su iz Centra za socijalnu skrb poslani policiji u Đakovu. 

Podsjetio na sastanak s predstavnicima socijalnih radnika u Vladi te da su dogovorili tri temeljne točke da se popravi njihov status i fizička zaštita. Među tim mjerama je i da socijalni radnici dobiju status službene osobe. 

Na sjednici Vlade premijer je najavio da će 16. srpnja biti isplaćen regres državnim i javnim službenicima i namještenicima u iznosu od 1250 kuna. 

U proceduru ide Ovršni zakon 

Vlada je u saborsku proceduru šalje Ovršni zakon, kojim se smanjuju troškovi. Premijer je napomenuo da se trošak za sporove manje vrijednosti smanjuje za tri puta, a za one više vrijednosti i do pet puta. 

- Problemom blokiranih, koji je veliki društveni problem, bili smo suočeni i ovo danas je četvrti korak koji poduzimamo za rješavanje ovog problema. Rezultati su vidljivi. Od 325.000 blokiranih tada danas ih imamo 259.000. Iznos sredstava u blokadi tada je bilo 43,37 milijardi, a danas je 16,63 milijarde. To su efekti dosadašnjih mjera - poručio je. 

Plenković kaže da se Ovršnim zakonom šalje poruka da se problemu pristupa na sveobuhvatan način i da ga želimo riješiti u interesu građana i tako da se pomaže onima koji su najugroženijim. Napomenuo je da je 87 posto ovrha su ovrhe na male iznose.

Besplatni prijevoz za sve invalide 

Plenković je poručio i da je ova Vlada izrazito osjetljiva za problematiku osoba s invaliditetom. Vlada donosi zaključak kojim se preporučuje brodarima besplatan prijevoz za sve invalide.

Prijedlog Arsena Bauka, koji je predviđao, oslobađanje plaćanja prijevoza da djecu s poteškoćama u razvoju, Plenković je nazvao politikantskim. Ustvrdio je da je Vlada zaključkom, ovom problemu pristupa na cjeloviti način, a zaključak će vrijediti do donošenja zakona koji bi trebao biti donesen na jesen.  

- Rješavao ovo pitanje na najbolji mogući način i ne podliježemo populizmu, politikantstvu nego odgovorno i ozbiljno radimo posao - poručio je Plenković. 

Besplatan prijevoz osigurat će se za osobe s invaliditetom kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje donjih ekstremiteta 80 posto ili više, hrvatske ratne vojne invalide sa 100 postotnim tjelesnim oštećenjem, invalidi s tjelesnim oštećenjem vida od 100 posto, gluhoslijepima sa 100 postotnim tjelesnim oštećenjem te osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju kojima je utvrđen III. ili IV. stupanj funkcionalnog oštećenja. Troškova prijevoza bit će oslobođeni i automobili kojima se sve navedene kategorije invalida  prevoze te njihovog pratitelja. Uz to, osigurat će se besplatan prijevoz i za djecu s teškoćama u razvoju koja imaju prebivalište na otoku te njihovom pratitelju.

'Nemam nikakvih afiniteta' 

Nemam nikakvih afiniteta osim posla kojeg trenutno radim, rekao je Zvonimir Frka-Petešić uoči sjednice Vlade. Nagađa se kako bi upravo trenutni predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH Frka-Petešić mogao postati novi ministar vanjskih i europskih poslova nakon odlaska ministrice Marije Pejčinović Burić koja je postala glavna tajnica Vijeća Europe. 

- Nije bilo razgovora o tome. Tko će biti novi šef ili šefica diplomacije je odluka predsjednika Vlade koji će obaviti potrebne konzultacije i odlučiti o svome timu - rekao je Frka-Petešić. Rekao je i kako vjeruje da će ostati na poziciji na kojoj se trenutno nalazi. 

Marić o rastu: 'Važno je da mi idemo tim zacrtanim smjerom'
Marić o rastu: 'Važno je da mi idemo tim zacrtanim smjerom'

Najavljenu rekonstrukciju Vlade komentirao je i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. 

- Svi su zamjenjivi - kratko je poručio novinarima. 

Darko Nekić, državni tajnik ministarstva uprave, mogući kandidat za novog ministra uprave nakon odlaska Lovre Kuščevića, rekao je će o novom ministru odlučiti predsjednik Vlade. 

- Sve normalno funkcionira u ministarstvu. Mislim da predsjednik Vlade najbolje zna o svemu - rekao je Nekić i dodao kako nema "svoje razmišljanje o tome". 

Podsjetimo, do petka bi mjesto ministra uprave trebalo biti popunjeno, a do kraja srpnja se očekuje rekonstruirana Vlada. Prema neslužbenim informacijama, neće se čekati jesen za rekonstrukciju koju je najavio premijer. 

Status službene osobe i za porezne i carinske službenike 

Ministar financija Zdravko Marić rekao je "vrijedi razmisliti" o tome da carinski i porezni službenici dobiju status službene osobe obzirom da se i oni često nađu u neugodnim situacijama. Podsjetimo, nakon ubojstva socijalne radnice i teškog ranjavanja pravnika u Centru za socijalnu skrb u Đakovu, socijalni radnici zahtijevaju da im se dodijeli status službene osobe kako bi bili bolje zaštićeni. 

'Najbolja rekonstrukcija Vlade bili bi parlamentarni izbori!'
'Najbolja rekonstrukcija Vlade bili bi parlamentarni izbori!'

- Znate da ću uvijek biti na strani svojih kolega. Smatram da rade vrijedan posao koji često nije baš ugodan, posebice u inspekcijskim službama na terenu. Treba prevenirati ovakve situacije da to toga ne dođe. Nije jednostavan ni lak taj posao, poglavito kada se radi s ljudima, to podrazumijeva i dodatne izazove koje, kao u zadnjem primjeru, rezultiraju fatalnim slučajem - rekao je Marić i dodao da su napravili puno da povećaju dignitet službi. 

- Gledamo kako ih dodatno još zaštitit. Razmislit ćemo još o svemu tome i vidjeti može li se pospješiti njihova zaštita. Zaštita poreznih i carinskih službenika je zaštita poreznih obveznika koji podmiruju svoje porezne obaveze - rekao je Marić. 

Divjak: 'Učitelji trebaju imati status službene osobe' 

I ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak želi da i profesori i nastavnici dobiju status službene osobe. 

- Važno je da se položaj učitelja promijeni. Podržavam da socijalni radnici imaju status službene osobe, a to tražim i za učitelje - objasnila je Divjak. 

Što se tiče Ekonomskog fakulteta rekla je da očekuje da sva Sveučilišta koja se financiraju javnim novcem bude fer. Očekuje da ne povećavaju kvote. 

- Očekujem da budu odgovorni. Molim roditelje i buduće studente, stavit ćemo u sustav za prijavu na fakultete do kojeg rednog broja ćemo mi subvencionirati - objasnila je. 

Što se tiče rekonstrukcije Vlade, Divjak je istaknula da svaki ministar mora imati osobni integritet i biti odgovoran prema javnosti, ali i pored toga moraju biti uspješni u svom resoru. Koliko od onoga što se obećalo se i uvodi i pokazuje rezultate. 

Komentirala je i loše rezultate Državne mature. 

- Oni pokazuju da smo bili u pravu kad smo rekli da sustav itekako treba mijenjati. Završili smo s eksperimentalnom godinom, od jeseni se mijenja sustav u školama - objasnila je. Rekla je da će od iduće godine obavezni predmeti u strukovnim školama će raditi kao i u gimnazijama što će poboljšati uspjeh učenika strukovnih škola na maturi. 

'Sustav socijalne skrbi nije zakazao' 

- Ja sam spremna, sve je na premijeru. Premijer sastavlja svoj tim i ne vidim nikakav problem da bude bilo koji ministar, pa i ja, bude zamijenjen drugim tko je bolji - rekla je ministrica Nada Murganić. 

- U mom resoru je zaista teško i ne ovisi o jednom čovjeku. Sustav je organiziran i sustav organizira i ovom konkretnom događaju pogledajte da li je sustav socijalne skrbi doista zakazao. Ne prebacujem loptu nikome, ali nije dobro da je lopta uvijek u našem dvorištu - rekla je ministrica Murganić na pitanje hoće li odstupiti s pozicije nakon ubojstva socijalne radnice u Đakovu. 

Vlada odlučuje o novom ovršnom zakonu 

Na dnevnom je redu prijedlog novoga ovršnog zakona (EU), a Vlada bi trebala usvojiti i zaključak o davanju preporuke brodarima za privremeno odobravanje besplatnog prijevoza za pojedine kategorije osoba s invaliditetom.

Najveće osvježenje donijelo bi raspuštanje ove užasne Vlade
Najveće osvježenje donijelo bi raspuštanje ove užasne Vlade

Vlada je odbacila navode iz interpelacije 20 zastupnika o radu odnosno nečinjenju Vlade u vezi produljenja moratorija na prodaju zemlje strancima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa