Obavijesti

News

Komentari 23

Tko će ga sve moći dobiti? U ljekarne stiže jeftiniji kanabis

Tko će ga sve moći dobiti? U ljekarne stiže jeftiniji kanabis
1

Prema neslužbenim informacijama, u Imunološkom zavodu priprema se uvoz u izmijenjenim dozama, i to uz bitno povoljnije cijene nego dosad, što je ključan faktor koji će pacijentima olakšati pristup

VIDEO

Nestašica medicinskog kanabisa na policama ljekarni, do koje je došlo zbog isteka roka trajanja zadnjih uvezenih doza, trebala bi u dogledno vrijeme biti riješena uvozom nove pošiljke pripravka koji je u Hrvatskoj odobren za onkološke bolesnike, oboljele od multiple skleroze, HIV-a i Gravetovog sindroma, javlja Novi list. Prema neslužbenim informacijama, u Imunološkom zavodu priprema se uvoz u izmijenjenim dozama, i to uz bitno povoljnije cijene nego dosad. 

'Kruha, mlijeka i... malo trave': Lidl kupcima prodaje - kanabis
'Kruha, mlijeka i... malo trave': Lidl kupcima prodaje  - kanabis

Cijena je ključan faktor koji bi, uz promjenu stava liječnika prema medicinskom kanabisu, trebao olakšati pristup pacijenata legalnim pripravcima koji se uz recept mogu kupiti u ljekarni. Zbog nevoljkosti liječnika da svojim teško bolesnim pacijentima pomognu propisujući im kapsule ili ulje kanabisa, oni se i dalje mahom snalaze na crnom tržištu, gdje su takvi pripravci jeftiniji, ali upitne kvalitete i djelovanja.  

Problem je, međutim, što će i nakon novog uvoza zakinuti ostati brojni pacijenti, od onih čiji onkolozi neće smatrati potrebnim takvo liječenje, do pacijenata s kroničnom boli koji i dalje, prema utvrđenim indikacijama, nemaju pristupa terapiji. 

Ljekarnici svjedoče o izuzetno niskom interesu za medicinski kanabis koji u ljekarni, ovisno o dozi, stoji do maksimalnih 2.500 kuna mjesečno. 

Redovnice uzgajaju: 'Vjerujemo da je marihuana dar od Boga'
Redovnice uzgajaju: 'Vjerujemo da je marihuana dar od Boga'

- Kad je kanabis za medicinske svrhe legaliziran u Hrvatskoj, očekivali smo navalu. Međutim, u prvih 20 dana nismo imali niti jednog pacijenta s takvim receptom. I danas se jako malo oboljelih odlučuje ići prema ljekarnama, puno više okreću se crnom tržištu – rekla je za Novi list Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Crno je tržište primamljivije ne samo zbog cijene, jer i tu se za mjesečnu terapiju, ovisno o tome na koga se naleti, mora platiti na tisuće kuna, već i zbog činjenice da će malo koji specijalist svom pacijentu napisati bijeli recept s kojim može do legalnog pripravka medicinske konoplje.  

Pacijenti sami svjedoče, kaže Soldo, da su manje zakinuti cijenom, a više nedostupnošću pripravka i preniskom dozom koju mogu dobiti na recept. Po njenoj računici, najviša dopuštena doza koja se može napisati na recept, a propisuje se jedino terminalno bolesnima, mjesečno stoji 2.500 kuna, dok terapija za smanjenje spazama kod multiple skleroze u ljekarni stoji oko 700 kuna mjesečno.  

Na crnom tržištu, gdje takvih ograničenja nema, mjesečna doza, po njenim saznanjima, plaća se i do 5.000 kuna.  

- Prema svjedočenju pacijenata, doza koja je kod nas službeno propisana i registrirana preniska je, pa im pripravci koje smo imali na policama nisu u dovoljnoj mjeri pomagali - kaže Soldo.  

Ljekarnici se zato zalažu za sustavno praćenje pacijenata na medicinskom kanabisu, kako bi se točno znalo djeluje li im terapija ili od nje odustaju. 

Riječani podržavaju Huanita: Omogućite kanabis za oboljele
Riječani podržavaju Huanita: Omogućite kanabis za oboljele

U Udruzi Medicinski kanabis ogorčeni su politikom vladajućeg HDZ-a prema uporabi kanabisa u medicinske svrhe. 

– Zadnje HDZ-ove vlade nisu skupile dovoljno empatije za bolesnike da bi na popis bolesti stavile kroničnu bol, PTSP i druge bolesti. Nevjerojatno je, s druge strane, da se morfij propisuje bez problema, pa ljudi umiru kao teški ovisnici o morfiju. To je podbačaj struke i Ministarstva zdravstva, gdje sjede državni službenici koji cijelu priču »štopaju«. Da li zbog nebrige ili zbog predrasuda ne znam, ali zbog njih pacijenti trpe – rekao je Novom listu Saša Bajlo, dopredsjednik Udruge koja se već godinama zalaže da se u Hrvatskoj regulira uzgoj konoplje. Tako bi, kažu, pacijentima bila dostupnija i višestruko jeftinija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa