Obavijesti

News

Komentari 109

Liječnici reagirali: Tko god da je liječio vozača BMW-a, trebao je to prijaviti policiji

Nakon što što je utvrđeno da je vozač BMW-a koji je skrivio nesreću na naplatnim kućicama Sveta Helena vozio pod utjecajem lijekova, liječnici su odlučili reagirati i pojasniti procedure

VIDEO

Iz Hrvatske udruge ugovornih ordinacija (HUUGO) odlučili su reagirati nakon uhićenja vozača koji se BMW-om na naplatnoj postaji Sveta Helena zabio u dva automobila i teško ozlijedio dvoje odraslih i dijete.

S obzirom na to da se vozač tek vratio od ovisnosti o drogama i bio je pod utjecajem lijekova, iz udruge ističu da je liječnik koji ga je liječio - morao o njegovom stanju izvijestiti policiju u Čakovcu.

Pokretanje videa...

01:48
Vatrogasci: 'Netko je iz BMW-a nakon nesreće htio nešto uzeti'

Iz Udruge poručuju kako obvezu prijave promjene zdravstvenog stanja vozača imaju svi, a ne samo liječnici obiteljske medicine.

U trenutku saznanja o promjenama zdravstvenog stanja koje utječu na sigurnost upravljanja vozilom liječnik koji je liječio osiguranika s vozačkom dozvolom dužan je sve promjene zdravstvenog stanja koje utječu na sigurnost upravljanja vozilom obavijestiti policijsku postaju prema mjestu prijavljenog prebivališta vozača.

- Liječnik obiteljske medicine nema informaciju o tome tko posjeduje vozačku dozvolu, a tko ne. Prije jednu godinu predložili smo MUP-u sljedeće: budući da su sve ordinacije informatizirane, budući da sustavom CEZIH-a svakodnevno putuju milijuni informacija, neka MUP osmisli program koji će koristiti te podatke i sam pozivati osiguranike na izvanredne preglede. Do danas se na tome nije napravilo ništa.

Skrivio nesreću na kućicama: Vozaču odredili istražni zatvor
Skrivio nesreću na kućicama: Vozaču odredili istražni zatvor

Potrebno je u pravnom sustavu RH uvesti osobnu odgovornost vozača koji će u MUP-u pri predaji sve potrebne dokumentacije potpisati izjavu o materijalnoj i krivičnoj odgovornosti o svom zdravstvenom stanju - naveli su u priopćenju.

Kazne za liječnike koji to nisu napravili od 5000 do 15.000 kuna

Napominju i kako su u slučaju da se na na liječničkom pregledu ili u tijeku liječenja utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invalidnost zbog koje nije više sposoban sigurno upravljati vozilom, liječnik koji je obavio pregled ili je liječio vozača te izabrani liječnik dužan je uz upozorenje bolesniku o tome obavijestiti policijsku upravu ili postaju u kojoj osoba ima prijavljeno prebivalište, odnosno privremeno ili stalno boravište. Ako osoba postupi suprotno, može se kazniti novčanim iznosom od 5000 do 15.000 kuna.

Podsjetimo, 35-godišnjem vozačem BMW-a jučer je određen jednomjesečni istražni zatvor, a utvrđeno je daje vozio pod utjecajem droga i lijekom, uz to što nije prilagodio brzinu uvjetima i znakovima na cesti. U nesreći je teško ozlijeđeno dvoje odraslih i dijete. Tereti ga se za izazivanje prometne nesreće i ako ga proglase krivim, mogao bi dobiti i do osam godina zatvora.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

01:54
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 109
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!