Obavijesti

News

Komentari 61

Tko je ovdje lud? Naplatili su vodu vatrogascima za hidrant

Tko je ovdje lud? Naplatili su vodu vatrogascima za hidrant
1

Iako u zadnja dva mjeseca nisu imali intervencije, vatrogasci iz Tkona moraju platiti paušal. Ako vodu uzmu s drugih hidranata u općini, ne plaćaju ništa

VIDEO

Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Tkona plaća 25 kuna paušala mjesečno za hidrant. Taj smo hidrant mi sami kupili i postavili. Bilo je to prije pet godina nakon što smo doveli vodu 150 metara dugim cjevovodom da bismo je uopće mogli priključiti na zgradu DVD-a. Mi taj paušal za hidrant moramo platiti, gasili požare ili ne, objašnjava Romeo Lukačić (56), predsjednik DVD-a Tkon s otoka Pašmana.

Dodao je da im biogradska komunalna tvrtka Komunalac šalje i račune za vodu koju su potrošili polijevanjem vatre, no tu potrošnju opravdaju intervencijom pa ne plate ništa. No ono što ga brine je ovrha koja je nedavno stigla DVD-u zbog neplaćenih računa. Na rješenju o ovrsi biogradsko komunalno poduzeće Komunalac traži od Fine da DVD-u Tkon ovrši 906,21 kunu plus zatezne kamate, plus 300 kuna troškova ako plate račun u roku osam dana ili 443,75 kuna ako to bude nakon tog vremenskog roka. Ne uspiju li se naplatiti, traži se blokadu računa DVD-a.

- U zadnja dva mjeseca, primjerice, nismo uopće imali požare, ali svejedno za to vrijeme moramo platiti 50 kuna za svoj hidrant. Cijele godine imali smo dobru vatrogasnu sezonu, bilo je manje požara nego inače, pa smo samo tri puta izašli na teren. Unatoč tome, moramo platiti paušal na hidrant za cijelu godinu! Da bi stvar bila bizarnija, ako vodu uzmemo s bilo kojeg od 20-ak hidranata u općini, ne plaćamo baš ništa - ogorčen je predsjednik.

Iz biogradskoga Komunalca kažu da naplaćuju vodu iz vodokotlića, za zalijevanje i odvoz vode po kućanstvima, a da su fiksni dijelovi, odnosno paušali, obavezni za plaćanje svim korisnicima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Komunalac d.o.o. je podnio prijedlog za ovrhu protiv Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tkon zbog duga za vodne usluge. Komunalac d.o.o. ne naplaćuje vodne usluge za vodu koja se potroši za gašenje požara. Naplaćuje potrošnju vode za sve ostale usluge - fiksni dio, vodu utrošenu za sanitarne potrebe, za zalijevanje javnih površina, odvoz vode po kućanstvima. DVD Tkon koristi vodu na dva mjerna mjesta. Prema Cjeniku vodnih usluga, ni jedan korisnik vodnih usluga nije oslobođen od plaćanja fiksnog dijela, odnosno paušala - kažu nam iz biogradskoga Komunalca. Načelnik Općine Tkon Goran Mušćet kaže da DVD-ovcima daje i više nego što su im prema zakonu dužni, tj. pet posto proračuna. Do veljače 2014. Komunalac je račune slao Općini Tkon, koja je osnivač DVD-a, a od ožujka iste godine šalje ih DVD-u Tkon kao zakonitom posjedniku nekretnine.

Tek nakon što su sami počeli primati račune za potrošnju vode, vatrogasci su vidjeli da plaćaju paušal na hidrant s kojeg idu na intervencije te su počeli negodovati zbog toga. Kažu da su u pet godina potrošili svega 16 kubika vode, odnosno cisternu i pol. Ta voda bi ih došla kojih 15-ak kuna, a paušal na hidrant u pet godina stoji ih 1500 kuna, čak sto puta više.

- Općina Tkon u suradnji s Ministarstvom prometa sagradila je vatrogasni dom za potrebe DVD-a Tkon te im ga je dala na korištenje na rok od 100 godina - kazao je načelnik Mušćet. Predsjednik DVD-a Romeo Lukačić kaže da su biogradsko komunalno poduzeće Komunalac zajednički osnovale sve biše općine grada Biograda te da je tako i općina Tkon suosnivač. Dodao je da u upravnom odboru Komunalca sjede predstavnici tih općina i odlučuju tko što plaća.

- Tako bi mogli bez problema odlučiti da dobrovoljni vatrogasci ne moraju plaćati ni paušal na svoj hidrant - kazao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...