Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tko je tko u europskoj Vladi: Svi povjerenici stižu u Zagreb

None Foto: 2

Svi povjerenici Europske komisije na čelu s predsjednicom Ursulom von der Leyen stižu u Zagreb nešto kasnije u četvrtak i pratit će svečani koncert u HNK-u

Zagreb je u četvrtak i petak domaćin Kolegija povjerenika Europske komisije na čelu s predsjednicom Ursulom von der Leyen u povodu početka polugodišnjeg predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije. 

Time će se u glavnome gradu Hrvatske i službeno obilježiti početak predsjedanja Vijećem EU-a u čemu će sudjelovati i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Foto: Europska komisija

Pošto je u srijedu već doputovao u Zagreb i sastao se s novoizabranim hrvatski predsjednikom Zoranom Milanovićem, Charles Michel u četvrtak prije podne sastaje se s premijerom Andrejem Plenkovićem. Poslije podne očekuje ga sastanak s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, a navečer prisustvuje svečanosti otvaranja u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK).

Svi povjerenici Europske komisije na čelu s predsjednicom Ursulom von der Leyen stižu u Zagreb nešto kasnije u četvrtak i pratit će svečani koncert u HNK-u uz izravni prijenos na Drugom programu Hrvatske televizije i Trećem programu Hrvatskoga radija s početkom u 19.00 sati.

Uz europske goste te ministre i premijera Plenkovića, koncertu će nazočiti i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović te predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

Nakon koncerta najavljena je večera s predsjednicom Grabar Kitarović.

Drugog radnog dana, u petak, premijer Plenković u Banskim dvorima prima predsjednicu EK von der Leyen. 

Nakon sastanka Plenković i von der Leyen pridružit će se ministrima i povjerenicima u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici gdje će se održati sastanak hrvatske Vlade i Europske komisije. 

Po završetku sastanka premijer i predsjednica EK održat će konferenciju za medije.

Tijekom boravka u Zagrebu, povjerenici Europske komisije održat će niz bilateralnih susreta s resornim ministrima.

Događaje u Zagrebu pratit će šezdesetak stranih dopisnika koji su već stigli iz Bruxellesa i za koje je premijer Plenković održao jednoiposatnu konferenciju u srijedu odgovarajući na niz pitanja u rasponu od ilegalne migracije i optužba s kojima se u tom segmentu Hrvatska suočava, europskog proračuna do brexita i proširenja EU.

Tko je tko u europskoj komisiji:

 

 

Tema: Hrvatska

Komentari (57)
  • Jedino se mi uzbuđujemo oko najobičnijeg protokola i najobičnijih ljudi. Tamo gdje svijet ne trepne, hrvat radi paradu.

    9. 1. 2020,   09:43
  • Bajdvej, ursula von der leyen je najgora ministrica obrane od ujedinjena njmčke. Dns je predsjednica Europske komisije. Kako daleko dospiješ uz tu politiku, važno je samo čmar znati polizati.

    9. 1. 2020,   09:48
  • Joj kad vidim da jedna od najkorumpiranijih i najiseljenijih država europske unije ima osobu koja se bavi demokracijom i demografijom, umrem od šege.

    9. 1. 2020,   10:01
Message