Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Tko odlučuje koji će zametak živjeti, a koji će baciti u smeće'

None Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Župnik je oštro osudio umjetnu oplodnji, a njegova objava je izazvala negodovanje na Hvaru jer otok 'vrvi' djecom nastalom upravo uz pomoć suvremene medicine

Don Stanko Jerčić iz Jelse izazvao je burne reakcije Hvarana nakon što je objavio na svom Facebooku post vezan uz kontroverzije oko umjetno potpomognute oplodnje, piše Slobodna Dalmacija.

'Je li 'umjetno' začeće - bezgrješno? Ili se u jedan život 'investira' zatiranje drugoga, često mnogih? Tko odlučuje koji će zametak živjeti, a koji će u zamrzivač, a potom - prije ili poslije - u 'otpad' ? Nije li tu na (ne)djelu - 'prenatalni rasizam'?!

I kako se to neki 'katolički' supruzi zapanjujućom i nepodnošljivom lakoćom upuštaju u takvu 'avanturu' a da se prethodno uopće nisu ni posavjetovali s kompetentnim stručnjacima, pravnicima i moralistima, čak ni valjano obavijestili o pravnim i moralnim pitanjima i dvojbama, nego, možda, samo o medicinskim? Zar se sve to neodgovorno postupanje može pokriti plaštem zakonite i plemenite želje za potomstvom?', napisao je između ostalog don Stanko.

Potom se don Stanko opet vraća na recentno vrijeme, te podsjeća na razloge koji mogu dovesti do izostanka začeća prirodnim putem:

- Neplodnost može biti urođena, uzrokovana zagađivanjem okoliša, psihičkim problemima ili spolnim bolestima, i drugim razlozima. Naravno, ženinim starenjem gubi se prirodna plodnost. Usprkos tome što su uvjeti življenja u naše vrijeme bitno poboljšani: udobno stanovanje u klimatiziranim prostorima, kvalitetnija prehrana, puno bolja zdravstvena zaštita i medicinska njega, razne fizikalne i psiho-terapije, sve brojniji lijekovi, vitamini i dodaci prehrani; dakle, uza sve to neplodnost postaje sve raširenija bolest jer joj pogoduju mnogi drugi, izrazito negativni uvjeti suvremenog života: stresna užurbanost, brza i nezdrava prehrana, zatrovani prehrambeni proizvodi, diktatura ženske mode koja kao da je (a kao da nije!) sotonski uperena protiv života.

Sjetite se samo one reklame koja se nekoć mjesecima vrtjela po ekranima: da bi nekako ušla u traperice djevojka mora leći na krevet, a onda još uspije u njih uvaliti svoj mobitel! 

U takvom stanju stvari sve se više žena, pa i kršćanki, utječe umjetnoj oplodnji, bez da se potrude obavijestiti o moralnim dvojbama u svezi s tim postupkom. Sve se pokriva plaštem plemenite želje da se "dobije dijete".

Uspješnost umjetne oplodnje je do 20 posto ako se u maternicu žene unese jedan embrij, a do 40 posto ako se unesu tri embrija. Prema tome, velik broj embrija umre, što je oblik pobačaja. K tomu, velik broj embrija bude zamrznut, neki se koriste u znanstvenim pokusima nakon kojih se usmrte. Moguće je i da embrij bude zaražen tijekom laboratorijskog postupka.

Nadalje, liječnici u laboratoriju izabiru bolje embrije a bacaju lošije i tako odlučuju koji će živjeti, a koji će biti uništeni. Milijuni embrija na taj način pogibaju, sa ili bez znanja roditelja, što se s pravom može nazvati "prenatalnom diskriminacijom i rasizmom". (...)

Inače, tekst je župnik objavio ranije u časopisu Marija, ali da ga, kako kaže, vidi što više ljudi objavio ga je kao post na Facebooku.

Objava je izazvala negodovanje na Hvaru jer otok 'vrvi' djecom nastalom upravo uz pomoć suvremene medicine, koju don Stanko prilično oštro osuđuje

Među onima koji su eksplicitno iskazali negodovanje je stanovnica Jelse posljednjih dvanaest godina Marina Potočnjak, majka djeteta dobivenog umjetno potpomognutom oplodnjom prije pet godina. 

- Jako me naljutila objava don Stanka, mogla bih danima govoriti o tome. Držim da bi u svojim istupima trebao dati prioritet napuštenoj i zlostavljanoj djeci, a ne ovim mališanima koje treba prigrliti jednako kao sve druge ljude - kazala je Potočnjak za Slobodnu.

Tema: Hrvatska

Komentari (78)
  • Joj pa dokle je došlo da će župnik, ili pop odlučivati kad će koja žena zatrudnjeti, kad će se poseksati i s kim?hoće li roditi i na koji naćin , te kojim zametkom će biti oplođrena, pa zar bi najbolje bilo da on oplodi sve žene ? Zar crkava i popovi nemaju drugog posla već će odlučivati i o seksu u obitelji? E da meni i mojoj supruzi tako on zapovjeda o oplodnji , bio bi on oplođen nekom batinom, ma sram ga bilo perverznjak jedan.

    25. 2. 2019,   08:56
  • Da, da. Strucnjaci za sve sto se djece tice.Citamo o tim "strucnjacima" svaki dan. Zbog takvih je Ceska bez vjernika ostala. U Austriji se opet spremaju masovni izlasci iz rimokatolicke Crkve. Tako i u Irskoj, Njemackoj, Italiji…..I dobro je da i dalje pokazuju svoje pravo lice.

    25. 2. 2019,   09:04
  • Bilo bi vam bolje da nadete rijesenje kako k......zadrzati u gacama i celibatu. Sram vas bilo!!

    25. 2. 2019,   09:16