Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Tko želi raditi naći će posao, a naš je cilj da plaće budu dobre'

None Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL 3

Kada je riječ o nedostatku radne snage i uvozu radnika, Plenković podsjeća da u 26 od 27 drugih članica EU-a hrvatski građani imaju slobodu kretanja i rada, bez radnih dozvola i kvota

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak da je demografski izazov ključno pitanje za opstanak hrvatskog naroda, istaknuvši kako su Vladine mjere polučile prve rezultate, pa je tako u 2018. bilo 400 novorođene djece više no godinu ranije.

Plenković je u govoru na međunarodnoj konferenciji 'Demografija, zapošljavanje i rast: Upravljanje budućnošću u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi', koju zajednički organiziraju Međunarodni monetarni fond (MMF) i Hrvatska narodna banka (HNB), kazao da se Hrvatska suočava s negativnim demografskim trendovima.

Iznio je podatak po kojem je Hrvatska 1950. godine imala stotinu tisuća novorođenih, a 50 tisuća umrlih godišnje, dok sadašnja situacija pokazuje da na godišnjoj razini broj novorođenih doseže oko 37 tisuća, a broj umrlih oko 51 tisuće. 

- Stoga, demografski izazov je ključno pitanje za opstanak hrvatske nacije - poručio je Plenković. 

Dubrovnik: Međunarodna konferencija o demografiji i zapošljavanju u Istočnoj i Jugoistočnoj Europi | Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Kako bi se suočila s tim izazovima, ističe Plenković, Vlada je podignula iznos roditeljskih naknada, a krajnji cilj je da do sredine 2020. ukupno porastu 110 posto u usporedbi s 2017. godinom.

Potpisano je i više od 200 ugovora financiranih iz fondova EU-a za izgradnju dječjih vrtića, dok je u 2017. i 2018. odobreno 5.300 subvencija za stambene kredite, pa se tako do 2020. očekuje da će 20 tisuća obitelji imati novi dom.

Plenković kaže da su te mjere, uz neke druge, polučile prve rezultate.

- Neki se negativni trendovi mijenjaju pa je tako u 2018. godine bilo 400 novorođene djece više no u godini ranije. Mali korak naprijed, no ipak ukazuje na polagano mijenjanje trendova, kaže Plenković. 

Najavljuje još ambicioznije demografske mjere i strategije, pa će tako zadnjih šest mjeseci porodiljnog dopusta plaće za roditelje biti delimitirane, bit će omogućeno najmanje deset dana plaćenog dopusta za očeve, a roditeljima će se omogućiti i rad od kuće.

- Uvjereni smo da će naši napori u preokretanju demografskih trendova donijeti rezultate i kako će u budućnosti nastupiti pozitivni demografski trendovi, poručio je Plenković.

Istaknuo je i da je na inicijativu Vlade element demografskih izazova ušao u strateški program EU-a za razdoblje od sljedećih pet godina, a kako ćemo na tom temelju imati priliku da se s razine europskih politika i sredstava pomogne ono što se radi na nacionalnoj razini. 

Odgovarajući na pitanja novinara, Plenković je kazao da predstavnici MMF-a uvažavaju postignuća Vlade, kao što su smanjenje stope nezaposlenosti, povećanje zaposlenosti, brojnih aktivnih mjera zapošljavanja, gospodarskog rasta, okončanja procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, kao i prekomjernog proračunskog manjka.

Tu su, kako je rekao, i vraćanje Hrvatske na razinu investicijskog kreditnog rejtinga, kontinuirana fiskalna konsolidacija, investicije, kao i strukturne reforme u obrazovanju, mirovinskoj i poreznoj reformi, zatim one u pravosuđu i upravi, kao i ravnomjerniji regionalni razvoj i digitalizacija, uz hvatanju koraka s četvrtom industrijskom revolucijom. 

- Sve je to paket koji će dati odgovore na pitanja demografske politike, kaže Plenković i dodaje da je potreban i mentalitetni pomak.

Dubrovnik: Međunarodna konferencija o demografiji i zapošljavanju u Istočnoj i Jugoistočnoj Europi | Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Kada je riječ o nedostatku radne snage i uvozu radnika, Plenković podsjeća da u 26 od 27 drugih članica EU-a hrvatski građani imaju slobodu kretanja i rada, bez radnih dozvola i kvota, što po njegovu mišljenju ima svoj utjecaj na demografiju.

Podsjetio je da je Hrvatska krajem prošle godine donijela odluku o kvoti dozvola za zapošljavanje 65 tisuća stranih radnika, a koji se temeljio na zahtjevima pojedinih industrija.

Premijer poručuje da, želimo li ići naprijed, moramo imati ljude da rade u pojedinim sektorima.

- Bilo tko iz 26 zemalja članica, ako želi dođi raditi primjerice ovdje u Dubrovniku, nema nikakvih problema ako je državljanin EU-a, kaže Plenković.

Dodaje i da Vlada želi 'pokrenuti' što više građana koji se trenutno nalaze na zavodu za zapošljavanje, a ocjenjuje da je moguće da pronađe posao svatko tko želi raditi. 

- Naš je cilj i da plaće za taj posao budu adekvatne i da se tako diže njihov standard i naša ekonomija, poručio je Plenković. (pm)

Komentari (86)
  • Ima posla za tri tisuče kuna...

    15. 7. 2019,   13:21
  • Jel ovo vic? Nije pitanje tko zeli raditi, pitanje je tko zeli raditi za uhljebe i mirovine laznih branitelja! Evo lagana racunica za naseg premijera (brojke su okvirne, da se netko od komentatora ne bi ljutio). Recimo da u Hrvatskoj ima 4.000.000 stanovnika, od toga je otprilike polovica radno nesposobna (preko 65 i ispod 18), od 2.000.000 radno sposobnih, za pocetak imamo oko 500.000 vojnih umirovljenika (nisu svi mladji od 65, ali velika vecina je, neki su cak i stvarno radno nesposobni), zatim imamo jos jednu manju vojsku zaposlenih u drzavnoj upravi (gradovi, zupanije i raznorazne drzavne sluzbe) otprilike ponovo brojka od 500.000 (ako je samo toliko). Zaposlenih u trercijalnim zanimanjima (usluzna zanimanja, za one koji ne znaju) je priblizno isto 500.000. Dakle u primarnoj proizvodni imamo cijeli 500.000 ljudi (ako i toliko) e sada bi oni trebali zaradjivati za ostalih 3.500.000. Neizvedivo! Gospodo smanjite drzavnu upravu na realnu mjeru (smanjite broj gradova i zupanija, smanjite broj zaposlenih u drzavnim preduzecima). Izjednacite place u drzavnim preduzecima sa placama u realnom sektoru (ne daj boze da budu nize jer podrazumjevaju siguran posao). Izbacite branitelje iz mirovinskog sustava (njihove mirovine isplacujte iz proracuna - bit ce dovoljno kad izbacite sve uhljebe po zupanijama i gradovima i raznoraznim agencijama za istrazivanje ruda i mazenje m...). I mozda ce se mladi odluciti da ostanu. Do tada - nista!

    15. 7. 2019,   13:29
  • Pozdrav Plenkiju iz Nürnberga

    15. 7. 2019,   13:24