Obavijesti

News

Komentari 86

'Tko želi raditi naći će posao, a naš je cilj da plaće budu dobre'

'Tko želi raditi naći će posao, a naš je cilj da plaće budu dobre'
3

Kada je riječ o nedostatku radne snage i uvozu radnika, Plenković podsjeća da u 26 od 27 drugih članica EU-a hrvatski građani imaju slobodu kretanja i rada, bez radnih dozvola i kvota

VIDEO

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak da je demografski izazov ključno pitanje za opstanak hrvatskog naroda, istaknuvši kako su Vladine mjere polučile prve rezultate, pa je tako u 2018. bilo 400 novorođene djece više no godinu ranije.

Plenković je u govoru na međunarodnoj konferenciji 'Demografija, zapošljavanje i rast: Upravljanje budućnošću u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi', koju zajednički organiziraju Međunarodni monetarni fond (MMF) i Hrvatska narodna banka (HNB), kazao da se Hrvatska suočava s negativnim demografskim trendovima.

Iznio je podatak po kojem je Hrvatska 1950. godine imala stotinu tisuća novorođenih, a 50 tisuća umrlih godišnje, dok sadašnja situacija pokazuje da na godišnjoj razini broj novorođenih doseže oko 37 tisuća, a broj umrlih oko 51 tisuće. 

- Stoga, demografski izazov je ključno pitanje za opstanak hrvatske nacije - poručio je Plenković. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Dubrovnik: Međunarodna konferencija o demografiji i zapošljavanju u Istočnoj i Jugoistočnoj Europi

Kako bi se suočila s tim izazovima, ističe Plenković, Vlada je podignula iznos roditeljskih naknada, a krajnji cilj je da do sredine 2020. ukupno porastu 110 posto u usporedbi s 2017. godinom.

Potpisano je i više od 200 ugovora financiranih iz fondova EU-a za izgradnju dječjih vrtića, dok je u 2017. i 2018. odobreno 5.300 subvencija za stambene kredite, pa se tako do 2020. očekuje da će 20 tisuća obitelji imati novi dom.

Plenković kaže da su te mjere, uz neke druge, polučile prve rezultate.

- Neki se negativni trendovi mijenjaju pa je tako u 2018. godine bilo 400 novorođene djece više no u godini ranije. Mali korak naprijed, no ipak ukazuje na polagano mijenjanje trendova, kaže Plenković. 

Najavljuje još ambicioznije demografske mjere i strategije, pa će tako zadnjih šest mjeseci porodiljnog dopusta plaće za roditelje biti delimitirane, bit će omogućeno najmanje deset dana plaćenog dopusta za očeve, a roditeljima će se omogućiti i rad od kuće.

- Uvjereni smo da će naši napori u preokretanju demografskih trendova donijeti rezultate i kako će u budućnosti nastupiti pozitivni demografski trendovi, poručio je Plenković.

Istaknuo je i da je na inicijativu Vlade element demografskih izazova ušao u strateški program EU-a za razdoblje od sljedećih pet godina, a kako ćemo na tom temelju imati priliku da se s razine europskih politika i sredstava pomogne ono što se radi na nacionalnoj razini. 

Odgovarajući na pitanja novinara, Plenković je kazao da predstavnici MMF-a uvažavaju postignuća Vlade, kao što su smanjenje stope nezaposlenosti, povećanje zaposlenosti, brojnih aktivnih mjera zapošljavanja, gospodarskog rasta, okončanja procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, kao i prekomjernog proračunskog manjka.

Tu su, kako je rekao, i vraćanje Hrvatske na razinu investicijskog kreditnog rejtinga, kontinuirana fiskalna konsolidacija, investicije, kao i strukturne reforme u obrazovanju, mirovinskoj i poreznoj reformi, zatim one u pravosuđu i upravi, kao i ravnomjerniji regionalni razvoj i digitalizacija, uz hvatanju koraka s četvrtom industrijskom revolucijom. 

- Sve je to paket koji će dati odgovore na pitanja demografske politike, kaže Plenković i dodaje da je potreban i mentalitetni pomak.

Dubrovnik: Međunarodna konferencija o demografiji i zapošljavanju u Istočnoj i Jugoistočnoj Europi

Kada je riječ o nedostatku radne snage i uvozu radnika, Plenković podsjeća da u 26 od 27 drugih članica EU-a hrvatski građani imaju slobodu kretanja i rada, bez radnih dozvola i kvota, što po njegovu mišljenju ima svoj utjecaj na demografiju.

Podsjetio je da je Hrvatska krajem prošle godine donijela odluku o kvoti dozvola za zapošljavanje 65 tisuća stranih radnika, a koji se temeljio na zahtjevima pojedinih industrija.

Premijer poručuje da, želimo li ići naprijed, moramo imati ljude da rade u pojedinim sektorima.

- Bilo tko iz 26 zemalja članica, ako želi dođi raditi primjerice ovdje u Dubrovniku, nema nikakvih problema ako je državljanin EU-a, kaže Plenković.

Dodaje i da Vlada želi 'pokrenuti' što više građana koji se trenutno nalaze na zavodu za zapošljavanje, a ocjenjuje da je moguće da pronađe posao svatko tko želi raditi. 

- Naš je cilj i da plaće za taj posao budu adekvatne i da se tako diže njihov standard i naša ekonomija, poručio je Plenković. (pm)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...