Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

To je hercegovačka hrabrost: Lasom ulovio bijesnu vučicu

None Foto: 24sata/ilustracija 2

Risto Prtilo iz sela Gomiljani u Hercegovini ubio je bijesnu životinju koja je prijetila njegovoj obitelji. Sam je napravio laso i nakon pola sata borbe pobijedio vučicu

Borba s bijesnom vučicom pred kućom obitelji Prtilo u petak u hercegovačkom selu Gomiljani trajala je oko pola sata. Risto Prtilo i njegovi prijatelji izašli su kao pobjednici.

Risto je lasom uspio savladati razjarenu i bijesnu vučicu. Sjedio je u kući s majkom, suprugom i četvero maloljetne djece. Ništa nisu primijetili, a tad su se oglasili psi. Risto je izašao i desetak metara od kuće u grmlju ugledao vučicu. Da je prije njega iz kuće izašlo neko od djece, moglo je završiti kobno.

- Kako se lavež nije smirivao, naslutio sam da se vani događa nešto nesvakidašnje - započinje priču Prtilo, dok na lasu ponosno, poput kauboja, drži plijen.

Risto kaže da ni sam nije znao što učiniti. Vratio se u kuću i pozvao pomoć.

Nedjeljko Marić, član lovačkog društva, odmah je dotrčao s nekoliko susjeda.

- Nismo znali kako vučici prići pošto je bila bijesna. Uspjeli smo je svladati lasom. Prema mojoj procjeni, teška je šezdesetak kilograma - objašnjava Risto dodajući da je vučica, po veličini zuba, stara od osam do deset mjeseci.

Nakon ulova su je, prema lovačkim propisima, s obzirom na to da je bila bijesna, spalili.

- U Hercegovini vukovi u sezoni zakolju na desetke lovačkih pasa jer je njima pseće meso poslastica. Nestalo im je plijena u planinama, smanjen je i broj stoke u selima, pa je vuk promijenio navike i krenuo za čovjekom u potrazi za hranom. Vuk zazire od čovjeka ako nije ranjen, bolestan ili ugrožen. Tada može i napasti - kaže Ivica Lučić, tajnik Lovačkog saveza.

Dodaje i kako su u Hrvatskoj vukovi zaštićeni pa su se razmnožili, što je za posljedicu imalo migracije čopora u Hercegovinu.

Hercegovac (48) golim je rukama udavio medvjedicu

Selo Gomiljani udaljeno je stotinjak kilometara od sela Vrba, u kojemu je u svibnju 2013. Blažo Grković golim rukama ubio medvjedicu. I dalje čuva ovce, ali strahuje od osvete. Kaže da mu redovno medvjed odnosi ovce.


Komentari (236)
  • Bijesne životinje poput vuka ili lisice se ne boje ljudi niti pasa, tako da tu nema druge nego likvidirati bijesnu životinju jer ju otjerat i izliječiti nemreš!

    13. 1. 2014,   23:47
  • Risto,svaka čast,mogao bi malo navratiti i do nas,imamo i mi vukova,lisica,međeda...Samo,za ove je laso preslab,treba nešto žešće i jače za naše zvjerke!

    13. 1. 2014,   23:14
  • http://www.youtube.com/watch?v=zRAkFDN3QcU

    13. 1. 2014,   23:17