Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'To je naš borac': Tinejdžer sa sjekirom u vlaku bio ISIL-ovac

None Foto: KAI PFAFFENBACH 4

Teroristička organizacija Islamska država (IS) preuzela je odgovornost za napad na putnike u lokalnom vlaku u južnoj Njemačkoj, objavio je u utorak IS...

Teroristička organizacija Islamska država (IS) preuzela je odgovornost za napad na putnike u lokalnom vlaku u južnoj Njemačkoj, objavio je u utorak IS na svojoj internetskoj stranici.

Sedamnaestgodišnji Afganistanac, koji je prošle godine u Njemačku došao kao izbjeglica, u ponedjeljak navečer nožem i sjekirom ranio je četiri osobe u vlaku između bavarskih gradova Treuchlingena i Wuerzburga.

"To je bio naš borac koji se odazvao pozivu za napade na građane zemalja koje sudjeluju u borbi protiv IS-a“, stoji u priopćenju.

Nakon pokušaja bijega počinitelja su ustrijelili policijski specijalci.

Bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann ranije je potvrdio da je u sobi mladog Afganistanca pronađena ručno izrađena zastava IS-a, ali zasad nema naznaka da je djelovao u ime te terorističke organizacije.

Trenutno se ispituju navodi po kojima je počinitelj uzvikivao "Alah je velik“ kao i to jesu li žrtve odabrane svjesno s obzirom na to da se radi o turistima iz Hong Konga. 

Regionalni ministar ocijenio je da tek treba provjeriti u kojoj je mjeri mladi tražitelj azila bio radikaliziran i angažiran u islamističkom pokretu.

Sedamnaestogodišnji Afganistanac stigao je u Njemačku prije dvije godine kao maloljetnik bez pratnje, a zahtjev za azilom podnio je prošle godine.

"Djelovao je sam u tom vlaku", rekao je ministar.

IS je preuzeo odgovornost i za prošlotjedni napad u Nici u kojem je francuski državljanin tuniskog podrijetla ubio 84 ljudi.

Komentari (89)
  • Ima li toga u Mađarskoj..?!

    19. 7. 2016,   13:44
  • Naši mediji bi trebali i ovo podržati, jer ipak je licemjerno da ovako napadaju "jadnu izbjeglicu" kad su ih svi mediji onako zdušno dočekivali na granici, dok smo mi komentirali da ih ne puštaju nigdje, ali eto. Mediji su uz političare rak-rana našeg društva.

    19. 7. 2016,   13:55
  • a ja mislio da je franjevac

    19. 7. 2016,   13:48