Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'To je neviđeni uspjeh': Indija je srušila satelit u svemiru

Brahma Chellaney, stručnjak u Centru za politička istraživanja u New Delhiju rekao je da se SAD, Rusija i Kina već utrkuju u protusatelitskom oružju

Indijski premijer Narendra Modi rekao je da je Indija u srijedu srušila satelit u svemiru protusatelitskim projektilom što je pozdravio kao velik uspjeh u nacionalnom svemirskom programu. 

Modi je vijest objavio u televizijskom obraćanju naciji. Rekao je da će Indija biti četvrta zemlja koja se koristi takvim protusatelitskim oružjem, nakon Sjedinjenih Država, Rusije i Kine. 

Takve sposobnosti korištenja oružja u svemiru pobudile su strahove od svemirskih ratova i utrke u svemirskom naoružanju između velikih sila.

"Naši su znanstvenici srušili živi aktivni satelit udaljen 300 kilometara u svemiru, u niskoj Zemljinoj orbiti", rekao je Modi i pozdravio to kao povijestan pothvat. 

"Indija je danas ostvarila dosad neviđeno postignuće", rekao je Modi. "Indija je upisala svoje ime među svemirske sile".

Indija godinama razvija svemirski program.

Brahma Chellaney, stručnjak u Centru za politička istraživanja u New Delhiju rekao je da se SAD, Rusija i Kina već utrkuju u protusatelitskom oružju (ASAT, antisatellite weapons).

"Svemir se pretvara u bojišnicu (...) i u tom pogledu važno je indijsko uspješno 'ubijanje' satelita oružjem ASAT".

Susjedna država Pakistan zasad nije komentirala današnji indijski uspjeh u svemiru. 

Nema ni reakcije iz kineskih ministarstava vanjskih poslova i obrane. 

Komentari (11)
  • 'To je neviđeni uspjeh' ..... pa onda kaže Indija je 4 država kojoj je to uspjelo?!?! Tko, što, kad, gdje, je, nije, vidio?

    27. 3. 2019,   11:24
  • kako rekoh, internet je početak kraja ove civilizacije, sve je prebačeno na internet i sve radi preko satelita a tek sad vidimo koliko su krhki ti sateliti. bilo vojni sateliti, špijunski, telekomunikacijski ili kakve god namjene bili a svi značajni globalni igraći razvijaju i oružje za uništenje satelita. vremenski kotač se okreče pa budu ljudi opet sa ugljenom pisali za jedno 4 - 5 generacija ljudi

    27. 3. 2019,   22:33
  • Još malo bajki za ispiranje mozga

    27. 3. 2019,   15:33