Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'To je ružna provokacija, Srbija pokušava revidirati povijest...'

Komentari (45)
 • srbija NIKADA nije i neće odustati od svoje velikosrpske ideje i četničke retorike !

  9. 9. 2019,   16:32
 • A dok tvoja glasačka mašinerija opravdava i uzvisuje ustaše te prepisuje dio bosne RH, onda sutis?

  9. 9. 2019,   12:49
  • Nema ustasa vise, jedino partizana i cetnika, a RH ima svoje granice i ne trebaju nam siromasni krajevi tzv Herceg Bosne.

   9. 9. 2019,   15:20
  • Nema a sami se hvale? Ne znam tko onda paradira 10. travnja i ide u Bleiburg te slavi hosovce koji su deklarirani ustaski sinovi..

   9. 9. 2019,   15:26
  • Nisam vidio da netko paradira i velica NDH. A na Blajburg se ide jer su mucki pobijeni hrvatski vojnici i civili.

   9. 9. 2019,   15:33
  • @Emmino : Reci mi koja je razlika izmedju ovih sto paradiraju 10. travnja koje i sam osudjujem te onih deklariranih antifasista koji cetnickuju po brojnim mjestima u republici Srpskoj sad su poceli i u Hrvatskoj ? Ekipa s Milom Delijom i ostalima koji su u okolici Zadra i Benkovca djelovali i jos djeluju. Sto je s onim pokretom Dinara-Drina-Dunav na celu s Tomislavom Bokanom koji podrzava i Mirko Pajcin aka Baja Mali Knindza, deklarirani cetnik. Tu se svojataju hrvatski teritoriji i gledao sam imaju poprilican broj simpatizera. Tako da nemoj mi govoriti o necemu. Triba poslusat i drugu stranu price. A istina je takva da su tako paradirali i u predratno vrijeme, a zna se kako je to zavrsilo.

   11. 9. 2019,   01:19
 • Zanimljivo je to kako sad odjedanput 100 članaka o tom događaju, umjesto da se bavite bitnijim temama .

  9. 9. 2019,   16:55
 • Tko dozivljava sta Srbi kazu. Imaju nered u drzavi pa narodu glume sa provokacijama.

  9. 9. 2019,   11:55
 • Sada im treba spustiti rampu za ulazak u EU. Ovakvi EU-i ne trebaju dok ne prihvate EU pravne stečevine.

  9. 9. 2019,   21:54
 • Tako je ministre,treba odmah reći šta kog slijedi i bez oklijevanja.

  9. 9. 2019,   17:38
 • Dragi kolega Medved, za ubuduće, predlažem sljedeći uvod: vodeći računa o svom osobnom dignitetu i nacionalnom dostojanstvu, sporni Brnabićkini navodi nisu vrijedni suvisla komentara. Tome unatoč, kako Brnabićka predstavlja Vladu koja je tendenciozno onkraj zdravorazumske prosudbe kako novije tako i povijesti uopće, navodim..... Sve drugo si dobro rekao.

  9. 9. 2019,   11:21
 • Pa i ti revidiraš povijest od 41. - 45. tako i oni od 91. - 95. nema razlike među vama pročetničkim i proustaškim revizionistima.

  9. 9. 2019,   13:35
 • Prošlost revidiraju oni koji kažu da je Tesla bio Hrvat , a rušili mu kuću '91 zato što je Srbin ( istovremeno za popa Đujića ne kažu da je Hrvat , a Tesla i on su isto) . Prošlost revidiraju i oni , koji kažu da ih je u II sv. ratu bilo pola miliona na strani antifašizma , a gotovo svi bili u ustašama i domobranima , a nešto malo u NOVJ i njihov sunarodnik , vođa partizana došao u Srbviju da diže antifašistički ustanak i pored pola milona njih tamo ??? Istoriju revidiraju i oni koji kažu da je Nedovićeva pesma ,,kad si bila mala Mare '' hrvatska narodan i čine velike napore da izbrišu i zatru tragove njenom autoru Srbine ...Možemo ovako danima .

  9. 9. 2019,   14:12
  • Sad si ti postavio neke teze koje su same po sebi kontradiktorne. Tesla je bio hrvatski Srbin i da se mene pita on je zaduzio cijeli svijet i kao takvome bi mu svaka nacija koja se koristi danas njegovim patentima trebala dignuti spomenik kao gradjaninu svijeta. O tome sta je Tesla bio, to je on sam najbolje znao. Kako se deklarirao, koje je vjere bio i sl... Ja ne zamjeram Srbima da se izjasnjavaju sto je Tesla za njih. Ja znam da smo svi mi njegovi duznici i to tako triba gledati. Usprkos svim tim izumima skoncao je kao siromah od gladi i hladnoce i umro je od mislim upale pluca ili tuberkuloze. To je ono kako smo mi gledali tog covjeka bez obzira koje nacionalnosti on bio (opet ponavljam on to najbolje zna). Zasto su ga se onda svi odrekli ? Ti kazes Hrvati mu srusili kucu (ja to ne sporim da to nije istina da toga nije bilo iz revolta ili slicnoga ), ali daj molim te reci mi cemu su Srbi zasluzili da ga sad dizu u nebesa. Di su bili one 1943. godine kad je umro, a sad kao oce svasta njemu u spomen napraviti. Covjeka se treba sjecati dok je ziv i dok je ziv mu dati neki spomen. Govoris o Hrvatima koji imaju cudnu reviziju. Pa evo vi prvi imate po pitanju Tesle. O popu Djujicu necu pricati. To je bio jedan obicni siledjija koji je i kao pop imao britak jezik i maltretirao seoske zene u kraju u kojem je zivio a da ne govorim o tome sto je radio kad je skinuo abet sa sebe. Ja te pitam ponovno ko se takvog covjeka oce sjecati ???

   11. 9. 2019,   01:42
  • Ne postavlja se pitanje ljudske reputacije između Tesle i Đujića , već je tama njihova etnićka pripadnost , tj da li su oni ono što se zove ,Srbin iz Hrvatske'' , ili ,,Srbin Krajišnik'' . Mnogi Hrvati danas , a neki hrvatski politički i intelektualni krugovi naročito , čine sve da izbrišu Teslin srpski identitet i da ga olako proglase Hrvatom . To je krajnje nepošteno i neetički .Onda šta reči o Kolindinoj izjavi da je Hrvatska u II sv. ratu dala pola miliona boraca protiv fašizma a znamo da su tamo do '43 u partizanima bili u ogromnoj većini Srbi , spašavajući se od ustaškog noža .Kada već govorimo o krivotvorenju , interesantan je i slučaj male Mare .

   11. 9. 2019,   16:40
  • Koji su to mnogi Hrvati danas koji brisu Teslin srpski integritet ? To prvi put cujem od tebe. Uhvatili ste tog Tesle... pa nece vam ga nitko oteti niti ukrasti. A Tesla je opet kazem imao svoje razloge zasto se nikad nije izjasnjavao ni Hrvatom, Srbinom, pravoslavcem, katolikom i ja to postujem. Sam taj njegov znanstveni gard mu govori da je takvo sto besmisleno i on je prevazisao balkanski mentalitet i ljude s takvim mentalnim sklopom. On nije gledao ljude na takav nacin i zato ga to cini velikim covjekom. Zato je nesto uspio u zivotu postici za razliku od nas. Vucic govori o tome kako su prava Srba ugrozena i spominje cinjenicu kako su svi Srbi vama odani. Pa dobro ako je tako kako se kaze kako objasnjava cinjenicu da je preko 10 000 Srba u Hrvatskoj obuklo odore HVO-a i stalo u obranu Hrvatske od Velikosrpske agresije 90-ih ? Evo pitam te di svrstavas ove Srbe koji su se borili na nasoj strani ? Cisto da znam ili cemo raditi opet podjele na ovaj Srbin, onaj Srbin, naravno po preferencijama. Ovaj nam ne pase pa cemo ga staviti sa strane, a ovaj nam je dobar jer je nas pa cemo se zauzeti za njega. Nema veze sto je bio bandit. A sto se tice antifasisma, prvi partizanski odred je bio u Hrvatskoj osnovan. Dakle pokret kao takav je poceo kod nas, ne vas. Mnogi srbocetnici pod prisilom su presli pod partizane jer u protivnom bi izginuli. Oni su se koristili istim metodama kao i ustase i ne pravim razliku izmedju njih. I oni su klali, palili i rusili kuce. Dakle, nema razlike !!!

   11. 9. 2019,   21:58
  • A zašto ste se vi uhvatili termina srbočetnička agresija kada je kod vas bio klasični gređanski rat , jer Srbi nisu hteli u secesiju od Jugoslavije , koju ste vi inicirali , pa su rešili da kao ravnopravan , konstitutivan narod u Hrvatskoj to svoje pravo odbrane oružijem .Antifašistički , komunistički pokret počeo je u Srbiji početkom jula '41 kada je Tito došao iz Zagreba u Beograd , gde su ga dočekali Ranković , Krcun , Cana Babović , Đilas , Moša Pijade i Ribnikar u čijoj kući su 4.7. '41 doneli odluku da dignu ustanak ( 4 juli je slavljen u SFRJ kao dan borca) . Posle toga su otišli u zapadnu Srbiju i oslobodili teritoriju ou Užica do Kruševca . To je bila prva slobodna teritorija u okupiranij Evropi poznata kao Užička Republika . Doduše u njenom stvaranju , negde i odlučujuće učestvovao je i drugi antifašistički pokret Draže Mihailovića koji je ima više školovanih oficira , a kasnije je skliznuo u meku kolaboraciju sa Nemcima , jer je hteo da spreči komunizam u Jugoslaviji .

   11. 9. 2019,   23:36
  • Da. Gradjanski rat sasvim sigurno. Mozda potpomognut JNA i paravojnim srpskim jedinicama i cetnickim postrojbama koje su od Vukovara napravili grad strave i uzasa. JNA kao treca najveca vojska u Europi jurisala na golobrade momke koji su bili slabo naoruzani. Koliko je ono tenkova jurisalo na Vukovar ? I ti si i dalje uvjeren da je to bio gradjanski rat. Daj molim te. To je bila prava Velikosrpska agresija. Onaj teritorij koji su srbocetnici okupirali podudara se sa idejama Velike Srbije od strane Vuka Karadzica Virovitica-Karlovac-Karlobag. Toliko o tome da nije bilo elemenata srbocetnicke agresije. I prema kojem pravu ti isti Srbi o kojima govoris polazu prava na tudji teritorij ? Da ne govorimo da je Krajina bila paravojna militarna drzava koja je sijala strah unutar i van granica te zamisljene drzave te je kao takva bila osudjena na propast. Prvi sisački partizanski odred osnovan je 22. lipnja 1941. u šumi Žabno pokraj Siska. Sisački je odred bio prvi antifašistički partizanski odred u Hrvatskoj te u Jugoslaviji. Osnovan je na dan napada nacionalsocijalista na Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika.Imao je 79 boraca koje je predvodio zapovjednik Vlado Janić Capo. Pripadnik ove postrojbe bio je i pokojni stožerni general HV-a Janko Bobetko te Franjo Knebl. Kako su u odredu većinom bili Hrvati (osim jedne žene – Srpkinje Nade Dimić). Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je, aktivno sudjelovalo vise od 500 tis.

   12. 9. 2019,   01:08
  • Auh pola miliona ! Pa kako vas nije stid to napisati? Ako ćemo verovati Bobetku , možda bi bilo tako . Samo što Joža onda traži u Srbiji , kada je lepo svoju oslobodilačku borbu i socijalističku revoluciju mogao početi u svojoj Hrvatskoj . Ameri međutim , tada za prvog gerilca u porobljenoj Evropi proglasiše Dražu Mihailovića , snimiše film o njemu ( imaš na yuotube) i odlikovaše ga , jer je bio gerilac već u aprilu '41 .Što se tiče prčetka rata u bivšoj YU ,, zar se Hrvatska nije ilegalno naoružavala , najvećim delom iz Mađarske , sa očiglednim ciljem da ratuje . Protiv koga ? Pa napala je kasarne savezne armije , dok još nije bila priznata od velikh sila i EU , a u isto vreme napala je srpska sela i gradove . Nije valjda da opkoljene jedinice savezne armije nisu trebale da se brane ?

   12. 9. 2019,   20:50
  • Kako nas nije stid ? Brojke su s Wikipedie. Ako ona laze ja lazem. Nacizam je prihvacen u Hrvatskoj kod mnogih, ali je zato antifasizam isto tako nastao i zapoceo u Hrvatskoj tamo di je bio pruzen otpor protiv nacizma. Ustase su bili okupatori i zlocinci i ja to ne sporim za razliku od tebe koji oce staviti cetnistvo pod istu ruku s antifasizmom. Kazem, cetnici su bili odmetnici i vodili su neki svoj poseban rat, a u tom procesu su se sluzili istim metodama kao i ustase. Cetnicki pokret je bio aktivan u Dalmatinskoj Zagori. Posto sam ja otamo dobro znam sta su doticni radili 40-ih godina i to nema nikakve veze s antifasizmom i s onim sto ti zelis imputirati. Kazes Draza gerilac ? Jeli gerilac po tome sto je pobio i zaklao preko 36 ljudi u selu Rascane 29. kolovoza 1942., spaljeno je pritom 205 stambenih zgrada. Pritom su opljačkali sve do čega su došli: novac, zlato, hranu, odjeću i obuću, ne štedeći ni seosku crkvu Svetog Stjepana. Kozica, Čišla, Dragljane i mnoga druga mjesta di su sirili svoj teror je samo dokaz da ta borba je bila sve samo ne zasnovana na antifasizmu. Hrvatska se naoruzavala da ratuje ? Pa ko je drzao mitinge po Krajini koji su poceli dvi tri godine i prije rata ? Kako to da mi nikad nismo imali pretenzije i nikad nismo okupirali nijedan vas grad ? E moj Srbine suplja ti je logika. Branitelji koji su branili Vukovar su bili slabo naoruzani i oni nisu mogli nikoga napasti barem ne s takvim naoruzanjem. Ko je dizao barikade ? Ja mislim da nismo mi nego vi '

   12. 9. 2019,   22:37
  • Dizali su barikade '91 da ne bi prošli kao'41 i branili ono što su im očevi i dedovi izborili od '41 do '91 . Nisam ja odlikovao JVO , snimao film o njima i proglasio ih za antifašiste , već Amerikanci .

   12. 9. 2019,   22:58
  • Ako nisi pratio prve izbore u Hrvatskoj Hrvati su izabrali HDZ a ne Pavelicevu stranku koju je tada vodio ako se ne varam njegov zet. Ta stranka je dobila toliko minoran broj glasova da je to zanemarivo. Iz toga se da dobro iscitati da Hrvatska nije sljedbenica NDH-a. Nisi mi odgovorio na ono pitanje di svrstavas onih 10 tisuca hrvatskih drzavljana srpske nacionalnosti koji su stali na stranu Hrvata za vrijeme okupacije Hrvatske ? Oni posteni Srbi, s njima nismo imali problema. Imali smo s huskacima tipa Vucic i takvi koji nama danas po istom modelu po uzoru na 90-tu prodaju razum kao da smo mi Hrvati glupi. Ovo sto se sad dogadja je pomno smisljen plan iz Memoranduma 2 SANU-a prema kojem se dogadja sve ono sto se nije ostvarilo za vrijeme 90-ih u ratno vrijeme, pa se danas pokusava u mirnodopsko doba.

   12. 9. 2019,   23:33
  • Kada ratuju Hrvati i Srbi normalno je da Hrvati ratuju za Hrvate a Srbi za Srbe . Oni koji ratuju za druge su ili kukavice ili komformisti a izdajnici svakako . Ne verujem da ih je bilo toliko na vašoj strani kao što ne verujem da je bilo pola miliona Hrvata u NOVJ .A znam da veliku pažnju posvećujete falsifikovanju istorije .

   13. 9. 2019,   00:10
  • Nema to veze sa nikakvim falsificiranjem, hrv. krivotvorinama. Ti mozes slobodno provjeriti podatak vezano za obadvije stvari. Ja ne znam koji bi Hrvat uopce ratovao na vasoj strani u ovom proslom ratu i to kao takvo nije normalno. Ovaj podatak o 10 tisuca Srba mozes slobodno provjeriti koja direktno opovrgava tu tvoju tezu o gradjanskom ratu, a podupire moju o Velikosrpskoj agresiji. Evo i izjave. Najmanje 9.000 Srba, prema službeno dostupnim, a blizu 20 tisuća, prema neslužbenim podacima od 1991. do 1995. sudjelovalo je u obrani RH, svjedočio nam je izvor iz MORH-a prije tri godine: “Preciznih podataka nema, ali, uz odstupanje od 10-ak posto, slobodno možete napisati da je u Registru branitelja najmanje 18.000 Srba”, kazao nam je pred proslavu Oluje 2015. godine. časnik MORH-a upućen u tu problematiku. Slozis ces se da je to impozantna brojka, te da kao takva puno toga govori. Pa evo prvi Pupovac, pa i Vucic se za takvo sto trebaju zapitati. Sto se tice antifasistickog pokreta u Hrvatskoj, vise od pola milijuna ljudi je sudjelovalo aktivno u pokretu, od toga 230 000 u borbama, a ostali u logistici. Nije sve biti na prvoj crti bojisnice. Treba i pripremiti teritorij za borce. Ja ne sporim da se Srbi nisu ukljucili u borbu i dali svoj obol, ali pokret je krenuo u zaristu, u epicentru sukoba, u Hrvatskoj.

   13. 9. 2019,   01:51
  • Nema svrhe da se ponavljamo , mogu ti reći samo da su moji Srbi poreklom iz Dalmacije i da su mnogi moji rođaci bili u NOB-u od jula '41 i rođena tetka , devojka od sedamnaest godina među njima , a jedan rođak je i narodni heroj i danas se jedna ulica u Zemunu zove po njemu . Još od ranog detinjstva sam slušao priče o NOB-u , tako da ne pričam napamet .Hrvati su masovno prilazili posle pada Italije kada je sve već bilo jasno . Poštovanje za one malobrojnr ( ni deset procenata ) koji su u NOB-u bili od početka .

   13. 9. 2019,   17:31
  • Poslije pada Italije su prelazili oni koji su bili na gubitnickoj strani u partizane kako bi spašavali zivu glavu. Bilo je x takvih u mom mistu (vecina je doduse umrla, neki su ostali) koju su se rotirali i prelazili i prilagodjavali se jednima ili drugima, zavisi kakva je klima vladala a sve kako bi spasili glavu. Sve je to bila teska sirotinja u to vrijeme i cila Dalmatinska Zagora je bizala u Slavoniju jer je vladala velika glad. A sirotinja ko sirotinja bili su sretni ako im je ko dao koji kukuruz da nahrane sebe i obitelj. Svi su imali puno dice a tribalo je to nahranit sve. Zato kazem to je to bilo najgore vrijeme u povijesti hrvatskog naroda jer je bilo slucajeva di je otac partizan, a sin u ustasama. Ta podijeljenost je usla u obitelj i razorila mnoge domove. Mnogi su bili spijuni jednih i drugih kako bi dobivali onu sitnu naknadu za svoj necasni rad. Neki su to radili iz prike potribe, jer su bili velika sirotinja, drugi jer su bili ucijenjeni... Zato kazem hrvatski narod je narod velikih heroja i ratnika (sto smo dokazali kroz povijest), ali i s druge strane i izdajica (Juda) od kojih mnogi danas vladaju i izdaju drzavne interese.

   13. 9. 2019,   23:55
  • Imate isti problem kao i Srbi , podele nastale u II sv . ratu i danas su aktuelne , što je fenomen koji nije preživeo ni u jednom drugom narodu toliko vremena posle kraja II sv. rata . Zaista ovo zaslužuje ozbiljnu pažnju i analizu . Uzmimo npr. Japance i Amerikance , ili Nemce i Francuze , ili Francuze kolaboracioniste i one iz pokreta otpora , kozake i boljševike u Rusiji itd. itd. Danas među njima nema nikakvog sukoba ili netrpeljivosti zaostalih iz tih podela i suprostavljenosti u II sv. ratu , već svi gledaju isključivo u budućnost a mi izgibosmo u svađama i raspravama oko događaja u II sv. ratu.

   14. 9. 2019,   18:20
  • Pa zasto je tako ? Zato jer to nekome odgovara. Neko je zametnuo taj sukob (neko veliki) i njima je u interesu da na ovim prostorima nema mira. Mi smo rubno podrucje presijecanja mnogih putova. Put svile. Mislis da Kinezi tek tako rade Peljeski most i namjeravaju nizinsku prugu do Rijeke. Interesi. Put svile kroz Kosovo. Velika Albanija. Ako meni ne vjerujes pogledaj sto o tome kaze admiral Domazet Loso. Imas u Podcast Velebit 3 zadnja gostovanja di je admiral objasnio mnoge stvari po pitanju rata, sto Domovinskog, I. II. Svjetskog i Francuske Revolucije. Malo je duzi format oko 2 sata, ali se saznaje mnogo stvari sto neces na HRT-u ili RTS-u.

   14. 9. 2019,   21:25
 • Ministre, ovo je sve dogovoreno, pa nema razloga da se previse opterecujete oko toga...

  9. 9. 2019,   17:44