Obavijesti

News

Komentari 58

'To nije kompromis. Ako nas je premijer htio zavaditi, uspio je'

'To nije kompromis. Ako nas  je premijer htio zavaditi, uspio je'
5

Nenastavnom osoblju koeficijent neće rasti, oni će samo dobiti povišicu kroz dodatke. Zato su bijesni i najavljuju novi štrajk: 'Ogorčeni smo licemjerjem sindikata u obrazovanju'

VIDEO

Kao domar u školi radim već 26 godina, a ovo je treći put da su nas, tehničko osoblje, sindikati izigrali. Zadnje dvije godine nisam član učiteljskih sindikata baš zato što nikad nisu stali iza nas. Meni je ovo bilo očekivano i nisam iznenađen uopće. No, žao mi je jer ispada da su učitelji dostojni koeficijenata, da su svi dostojni, a samo mi nismo, kaže nam Josip Butorac (55), domar u zagrebačkoj Osnovnoj školi 'Tituš Brezovački'.

Razočarenje je veliko. Podsjeća kako su tehničkom osoblju još 2013. smanjili koeficijente za tri posto te da ih nikada nisu vratili. 

- Dok učiteljima jesu. I opet su nas zaobišli. A objašnjenje kako se nama ne može dići koeficijent čuli smo jučer. Sve ove dane, 36 dana štrajka, nismo čuli ni riječi o tome. To je ta izdaja, kad ja vama obećam sarmu, a dam vam samo zelje - kaže Butorac. 

Ima ukupno 35 godina radnog staža, jer je osam godina bio u proizvodnom sektoru, a plaća mu iznosi s prijevozom 4700 kuna. I
Nastavu u ovoj školi, dodaje, pohađa 1000 učenika. Zaposlenih je 100, a škola iznajmljuje 10-ak učiona i tri dvorane vanjskim korisnicima, raznim klubovima za treninge. 

- U ovoj školi rad je organiziran u jednoj smjeni, no to zapravo nije istina. Učitelji rade u jednoj smjeni, no tehničko osoblje u dvije. Nama domarima je radno vrijeme od 6 do 14 ili od 14 do 22 upravo zbog tih vanjskih korisnika koji unajmljuju prostorije, a kojih imamo preko 35. Zadnji korisnik izađe u 21.45.  Mi odradimo posao, novac se od najma nekud slije, a mi ne dobijemo ni kune. Tu i tete spremačice obavljaju velik dio posla, počiste za djecom prije jednog korisnika, pa nakon što oni napuste objekt i za njima, pa za drugima, trećima...Ako zimi zapadne snijeg, nije dovoljno da ja dođem u šest. Tu sam već u četiri ujutro kako bi razgrtao snijeg do ulaza jer nam prvi đaci dolaze već u pola sedam. I to nikog nije briga niti nam se to plati  - kaže ističući i kako sam školski objekt ima preko 10.000 kvadrata, kao i prostor oko škole. 

- Uvijek postoji neka halvarija, puknuće, morate brinuti o ventilaciji, grijanju, dvorištu, jako je tu puno posla za ovu plaću. Iako je 2009. domar prestao biti dostavljač, sve što treba dovesti do škole, mi dovozimo svojim autima. Dok vrtići, koji imaju manje potrebe nego ova ogromna škola, imaju službeni auto.  Ljetni godišnji imamo prema Kolektivnom ugovoru i ni dana više, a zimske praznike, za razliku od nastavnika, mi nemamo, tu smo svaki dan. I to što će biti nadoknada nastave skraćivanjem tih zimskih praznika, nama ništa ne znači jer mi bi svejedno bili tu.  Ali uvijek je nastavno osoblje eksponirano, dok mi iza smo nevidljivi i tko nas šiša - pojašnjava. 

Sretan je, kaže, što je konačno netko stao iza njih, a to je Sindikat administrativno-tehničkog osoblja. Mario Jakša, čelnik tog Sindikata bijesan je zato što smatra da su ih obrazovni sindikati izigrali. 

- Frustriran sam. Osjećam se izigrano i prevarano jer cilj pregovaranja i ovog dugotrajnog štrajka nije postignut, kako to tvrde čelnici sindikata učitelja i nastavnika - kaže nam Jakša, predsjednik Sindikata administrativno-tehničkog osoblja, a koji zastupa spremačice, kuhare, domare i administrativne djelatnike. 

Ističe kako dijelu administrativnog osoblja, kao i cjelokupnom tehničkom osoblju, nisu povećani koeficijenti složenosti poslova, iako se u štrajk krenulo s ciljem podizanja upravo svima u sustavu odgoju i obrazovanja. 

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

01:14

- Licemjereno sad čelnici ova dva školska Sindikata poručuju kako su se izborili povišice i za nenastavno osoblje. Da, kroz dodatke, koje nikako nisu htjeli za nastavnike. Oni su dodatke odbili, a nama ih nameću. Zašto?  Zašto misle da za nastavno osoblje dodaci nisu bili dobri, a za spremačice, kuhare i domare jesu? Zar mi nemamo dostojanstvo? Tehničko osoblje dalo im je podršku, da bi im se ovako vratilo - kaže Jakša. 

Natrag u školu: Štrajk plaćen, ali nadoknada nastave - nije
Natrag u školu: Štrajk plaćen, ali nadoknada nastave - nije

Njegov sindikat broji 700 članova i razočaran ovakvim razvojem situacije sigurno će pokrenuti štrajk upravo nenastavnog osoblja. 

- Kad odradimo sve zakonske obveze, proces mirenja i ostalo, štrajk je neminovan. Nama je ova odluka neprihvatljiva. Koeficijenti nude veću plaću, kao i mirovine. A ovi dodaci vrijedit će samo do prosinca 2022. i što kad istekne taj Sporazum? Opet ostaju bez toga - kaže naglašavajući kako je dobio napispmeno od ova dva Sindikata da se bore za koeficijente za sve, pa i ne nenastavno osoblje. 

Platit će im dane u štrajku, ali nastava mora početi u utorak!
Platit će im dane u štrajku, ali nastava mora početi u utorak!

- Naravno, od tog prijedloga se odustalo pa se sada, kada će nastavno osoblje dobiti željeni koeficijent, izjave čelnika sindikata svode na to da spremačice, domari, kuhari za nikime ne zaostaju, a nastavno osoblje zaostaje te da za sve ostale nije moguć rast koeficijenata bez da raste koeficijent složenosti poslova svima u javnim i državnim službama, što je totalni apsurd - naglašava Jakša ističući da to nije točno te da je to čista manipulacija ova dva sindikata.

- Tehničko osoblje itekako zaostaje i treba im veći koeficijent, u suprotnom se nameće pitanje tko će uopće raditi s tako malom plaćom na tim mjestima u školama. Ono što je apsurdno je to da tehničko osoblje uređuje Uredba o koeficijentima člankom 7., koji se odnosi na učitelje, nastavnike, stručne suradnike, odgajatelje te treću i četvrtu vrstu radnika, a to su spremačice, kuhari i domari. Ako se koeficijent dizao po tom članku, onda je jasno kako se trebao dići i tehničkom osoblju te da nema osnove za ne podizanje koeficijenta i njima - pojašnjava. 

Mihalinec neće podržati štrajk osoblja? 'Trebaju se izboriti'

Upitan o najavi štrajka administrativno-tehničkog osoblja, šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec je rekao u utorak, nakon borbe u kojoj su mu pomogli upravo spremačice, kuhari, domari, da je "čuo da je to neki sindikat za koji ne zna koliko ima članova", no da je poznato kakva je procedura za štrajk, odnosno da se mora najaviti na vrijeme, održati mirenje i tek onda ići u štrajk.

Mihalinec neće podržati štrajk osoblja? 'Trebaju se izboriti'
Mihalinec neće podržati štrajk osoblja? 'Trebaju se izboriti'

 - Ako to netko želi učiniti u svakom slučaju ima pravo učiniti - smatra Mihalinec. Na upit hoće li u tome imati njihovu podršku, kratko je odgovorio: "Ne".

'Ovo nije kompromis, Plenković nas je uspio zavaditi'

Da je nenastavno osoblje izigrano, smatra i Barbara Maras, profesorica i odgajateljica u Učeničkom domu Podmurvice u Rijeci.

- Ovo je kompromis koji nije kompromis, a ako je premijer Plenković htio zavaditi sve nas, uspio je. Upravo zbog zajedništva i borbe i za prava nenastavnog, tehničkog osoblja, kuharica, spremačica, domara, dobili smo simpatije javnosti, na prosvjedu su upravo njihova prava istaknuta kao jednako vrijedna, no sad su izigrani, kaže nam. 

Štrajk blizu kraja?! Davali su si 'pet', a Vlada će njima - šest?
Štrajk blizu kraja?! Davali su si 'pet', a Vlada će njima - šest?

Nakon javnog pisma u kojem je već tijekom štrajka upozoravala na nejasnoće u izračunima koeficijenata, Maras je nakon objave dogovora sindikata i Vlade, također, upozorila kako ne stoji objašnjenje pregovarača da koeficijente za tehničko nenastavno osoblje u školama nije bilo moguće promijeniti jer bi se morali mijenjati koeficijente za sve zaposlene na tim radnim mjestima u javnim i državnim službama.

- Argument je bio da nenastavno osoblje (spremačice, domari, kuharice...) ne zaostaju za ostalim javnim službama. Postoji nešto što se zove GOOGLE, a služi za traženje (ne)javnih podataka. A postoji i nešto za što sam dosad mislila da je samo sebi svrhom - Narodne novine. No, Narodne novine, a posebno Uredba o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama, ipak imaju svoju svrhu. Narodne novine kažu da su koeficijenti nenastavnog osoblja u sustavu školstva niži od onih u ostalim javnim službama. Dakle - nisu jednaki! Tako se razlikuje koeficijent školske kuharice (0,776), od kuharice u ustanovi socijalne skrbi (1,004). Ista je stvar s domarima (0,776 VS 0,824), itd. - napisala je u svome postu na Facebooku Maras.

Štrajk je pokazao duboku krizu upravljanja u javnom sektoru
Štrajk je pokazao duboku krizu upravljanja u javnom sektoru

Maras je izvukla članak 7. Uredbe, na koju se poziva i predsjednik Sindikata... Spremačica u školi ima koeficijent 0,601, a domari i kuhari 0,776. 

- Kao sindikat smo tražili sudjelovanje u pregovorima te vršili pritisak da sudjelujemo i zastupamo administrativno - tehničko osoblje jer ono predstavlja bitan segment svake odgojno - obrazovne ustanove, ali bez uspjeha. Sada je jasno i zašto nismo bili poželjni da sudjelujemo prilikom pregovora - poručuje Jakša. 

Voditeljica računovodstva u srednjoj školi kaže nam kako obavlja posao koji su nekad radile tri osobe i koji uključuje razna ekonomska i razna znanja.

- Osim samih obračuna plaća moram, kao i moje kolegice, voditi knjige, financije, te brojne druge poslove. Za obračun plaća imamo po dva dana, primjerice, pa često ostanemo i prekovremeno na poslu. To se ne plaća dodatno. Moj koeficijent kao voditelja računovodstva sa VSS je 1,232, a u Uredbi o koeficijentima naše se zanimanje vodi kao namještenik. U državnim službama ima puno više zaposlenika na ovim radnim mjestima, te uz istu stručnu spremu i koeficijente obavljaju mnogo manje posla - kaže dodajući kako je tu je vjerojatno nastao i problem s tehničkim osobljem.

- Naime, kuharice, čistačice, domari imaju srednju stručnu spremu i po toj osnovi se postavljaju i koeficijenti i u javnim i u državnim službama. Problem je u tome što u državnim službama ima puno više tehničkog osoblja, te za njih ne bi bilo novca, a mogli bi se pobuniti kao i kolege u školama. No, koeficijenti su zapravo Pandorina kutija. Kad se samo površno pogleda koje su to funkcije i kolike koeficijente imaju, jasno je da se to neće tako lako riješiti. Čekamo četvrtak i Uredbu o promjeni koeficijenata na Vladi, pa ćemo onda vidjeti što se za nas administrativno-nenastavno osoblje mijenja. Činjenica je da nam s istom stručnom spremom plaće puno više zaostaju nego nastavničke, ali još nismo sigurni kako će biti obračunata ova povišica, vjerojatno kroz dio koeficijenata i dio dodataka - kaže. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je