Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'To su velike stvari': Građanski odgoj od jeseni u svim školama

None Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Radi se o tome da mladi čovjek zna svoja prava, da zna što je glasovati i kako glasovati, da zna izboriti se za svoja prava i kritički misliti prema vlasti. To bi trebalo odgovarati svima, kaže Boris Jokić

Do sada je građanski odgoj bio izvannastavni predmet i škole nisu imale obvezu provoditi ga, no od iduće jeseni bit će u svim školama i razredima, javlja HRT. Učenici će tako od prvog razreda osnovne pa do kraja srednje škole učiti sve o pravima, zakonima, izborima, domoljublju, ali i kako pomoći sebi i drugima

- Mislim da će učenicima biti najzanimljivije aktivno sudjelovanje i  pronalaženje mjesta u zajednici kojoj pripadaju, mogućnost promjena i mogućnost sudjelovanja u dobrim promjenama - kazala je za HRT članica radne skupine u obrazovnoj reformi "Škola za život" Mirna Grbec. 

- Mi smo jako zadovoljni time što će učenici u osnovnim školama prvi put doznati da među ljudskim pravima postoje i prava iz radnog odnosa i kršenja prava iz radnog odnosa i da će se upoznati sa sindikalnim organiziranjem. To su velike stvari -  kaže Željko Stipić iz školskog sindikata "Preporod". 

Učenici će se tako od prvog razreda upoznavati s dječjim pravima i kako ih ostvariti. Među ostalim još će obvezni sadržaji biti nenasilno ponašanje, domoljublje, pravedno odlučivanje, vršnjačka pomoć, utjecaj korupcije na zajednicu. 

- Radi se o tome da mladi čovjek zna svoja prava, da zna što je glasovati i kako glasovati, da zna izboriti se za svoja prava i kritički misliti prema vlasti. To bi trebalo odgovarati svima - kaže Boris Jokić sa Instituta za društvena istraživanja. 

Budući maturanti tako bi trebali znati sve od izbornog sustava, upoznavanja sa svim važnim dokumentima u nas i EU, do aktivnog sudjelovanja u zajednici, kako bi jednog dana bili zadovoljni građani.

Tema: Hrvatska

Komentari (31)
  • sve će oni to naučit kad odrastu i odu na zapad eu...

    5. 2. 2019,   10:46
  • Hoće li na tom Građanskom odgoju djecu konačno naučiti da će nakon punoljetnosti moći glasati, a ne "glasovati" i da tada stiču glasačko, a ne "glasovačko" pravo?

    5. 2. 2019,   09:58
  • A kontate da su im roditelji debili koji ništa ne znaju ?

    5. 2. 2019,   11:30