Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Todorić objavio iskaz: 'Borg je radio na otimanju Agrokora...'

None Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Knighthead je dobio ilegalan otkup obveznica po punoj cijeni. Naknade za to možemo utvrditi samo u Hong Kongu gdje se krije strast, navodi Todorić

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić u srijedu je na svom blogu objavio iskaz Alastaira Beveridgea, direktora AlixPartnersa kao savjetničke tvrtke za restrukturiranje Agrokora, koji je dao Uskoku u lipnju, a iz kojega je, tvrdi Todorić, potvrđeno da su se od kompanije okoristili svi koji su se sastajali s Borg grupom, "kad je ista po mandatu Andreja Plenkovića radila na otimanju Agrokora".

 "AlixPartners je dobio ugovor, a onda morao isplaćivati Borg grupi, mnogo ranije, u podrumima dogovorene 'naknade'. Knighthead je dobio ilegalan otkup obveznica po punoj cijeni. Naknade za to možemo utvrditi samo u Hong Kongu gdje se krije strast", navodi Todorić.

Direktor AlixPartnersa besramno lagao hrvatskim istražiteljima

Beveridge je Uskoku dao iskaz vezano za provjeru navoda iz kaznenih prijava Živog zida i Slobodne Hrvatske u kojemu je, ističe Todorić, "besramno lagao" hrvatskim istražiteljima, prikrivajući da je AlixPartners kao ukrajinska tvrtka dao unaprijed dogovorenu ponudu i dobio posao u Agrokoru, da su unaprijed znali da rade kriminal, a ako bi ih netko i tužio, zbog ugovora ništa ne bi gubili, već gubi Hrvatska.

Dodaje kako je AlixPartners, po priznanju Beveridgea, sudjelovao na velikoj transakciji u Portoriku zajedno s američkim fondom Knightheadom, te se pita je li slučajnost da se upravo AlixPartners i Knighthead nađu na predmetu Agrokor, i to tijekom veljače i ožujka 2017., "u isto vrijeme kada je 'jahala' Borg grupa".

Interesantnim smatra i da je u šibenskom TLM-u, kada je prije tri godine trebao biti restrukturiran, angažman trebao dobiti Ante Ramljak, koji je kasnije postao izvanredni upravitelj za Agrokor, te da ga je u TLM doveo upravo Knighthead. "ISTA zločinačka ekipa koja ilegalno kupuje i koristi insajderske informacije na tržištima kapitala, operira na istim dealovima", poručuje Todorić.

Iz AlixPartnersa, ističe, potvrđuju da su se sastajali s Borg grupom u ožujku 2017. dok je ista pisala 'Lex Agrokor' i radila na intervenciji u Agrokoru, da se sastaju s tri člana koji su se isto tajno nalazili s Knightheadom, da je Ramljak imao prethodni poslovni odnos s AlixPartnersom.

Svi ključni projekti u Hrvatskoj pripadaju Borg grupi

"Svi ključni projekti u Republici Hrvatskoj pripadaju grupi Borg. AlixPartners i Borg grupa su radili na INA d.d. projektu, te Tomislav Matić, Ante Ramljak preko TexoManagementa radili su s njima", tvrdi bivši vlasnik Agrokora.

Iskaz predstavnika Beveridgea, uvjeren je, potvrđuje i da Ramljak namješta izbor AlixPartnersa po prethodnom insajderskom dogovoru, da dobivaju informacije kako trebaju pripremiti ponudu i što napisati, da manipuliraju u Agrokoru u kojoj Vladin povjerenik "vrši kaznena djela i izvlači novce za svoju korist preko AlixPartners Ukraine".

Todoriću je sumnjivo i da AlixPartners od svih regionalnih savjetnika i hrvatskim eksperata angažira samo preporuke podizvođačke tvrtke Altere, iz čega iščitava kako je očigledno postojao prethodni dogovor za izvlačenje novca, "a angažirani su i svi 'pisci' protuustavnog Lex-a koji su tajno sastančili s AlixPartners Ukraina tijekom pisanja samog zakona RH o strateškoj kompaniji, kao izvaninstitucionalna skupina".

Komentari (13)
  • trebalo bi Plenkija pitati cija je sada ova strateska firma?Je li jos strateska ili je to prestala biti?Negde sam procitao kako je spasio ovu strateskui firmu...Odlican posao je obavio.Valjda ce i Uljanik po istom receptu?Ili nece...umorio se?

    12. 12. 2018,   09:43
  • Beveridge o Ramljaku: "Javljao nam je detaljne upute što staviti u ponudu." Ako ovo nije za Remetinec, onda kakvog smisla država ima?

    12. 12. 2018,   09:51
  • Todoricu se pogodovalo na sve moguce nacine! Uspio je iskljucivo jer je imao izdasnu pomoc vlasti! Sada mu je ta ista vlast uzela sve jer je on svoju firmu zaduzio 3 x vise nego sto vrijedi! Uz tolike milione koje je imao njemu nije bilo dosta pa je isao varat sve! Opravdavam sto su mu oduzeli sve i porucujem mu da srecu potrazi u nekoj drugoj eu drzavi! Uvijek se predstavljao kao uspjesan privatnik pa mu ne bi trebalo biti tesko ponoviti uspjeh! Sto su ovi radili s agrokorom,to cemo vidjeti kada smjenimo vladajuce

    12. 12. 2018,   11:09