Obavijesti

News

Komentari 37

Todorićevi 'susjedi' na tjeralici: Mafijaši, ubojice, silovatelji...

Todorićevi 'susjedi' na tjeralici: Mafijaši, ubojice, silovatelji...
1

Nakon što je osvanuo na listi najtraženijih ljudi u Europi Ivica Todorić se oglasio na blogu rekavši da se ne skriva te da je vlastima poznata njegova adresa

VIDEO

Kriminalci među kojima se nalazi i Ivica Todorić, a za kojim traga Europol, su ubojice, dileri, silovatelji, šverceri ljudi. Ondje se nalazi i Bojan Dragičević (36). On je sa Zoranom Svitlicom 2005. godine dva puta opljačkao banku u Šibeniku. Dragičević je osuđen na četiri godine i dva mjeseca zatvora. Bio je u bijegu do svibnja 2012. godine, kad je uhićen u BiH. Izručen je Hrvatskoj i poslan u zatvor u Lepoglavi. Bio je na dobro čuvanom odjelu.

Pobjegao je 25. rujna 2013. godine, ali je uhićen isti dan u blizini zatvora. U travnju 2014. godine premjestili su ga u zatvor u Puli, gdje je trebao odslužiti kaznu do kraja. No pobjegao je 22. kolovoza 2014. godine i otad je u bijegu. Na listi najtraženijih bjegunaca nalazi se i Matteo Messina Denaro (55), jedan od šefova Cosa Nostre, koji je osumnjičen za nekoliko ubojstava.

Vasileios Palaiokostas (51) iz Grčke nalazi se na tjeralici Europola u društvu Ivice Todorića. Pobjegao je iz zatvora u veljači 2009. godine, a za njega je ponuđena najveća novčana nagrada za informacije o njemu. Europol nudi milijun eura. Visok je 165 centimetara i ima smeđe oči. Terete ga za mnogo ozbiljnih kaznenih djela, od sudjelovanja u pljačkama, zlostavljanja, ilegalnog posjedovanja oružja i eksploziva, krivotvorenja dokumenata, pokušaja ubojstva, ucjenjivanja, prijetnji, pa do toga da je ukrao helikopter.

Mađar Zoltan Plank (50), još jedan Todorićev susjed na Europolovoj tjeralici, sa svojim je poslovnim partnerima unajmio dvojicu ubojica kako bi likvidirali njihova bivšeg partnera. Unajmljeni ubojice su žrtvu u kolovozu 2014. čekali ispred njegove kuće, ispalili hice u njega te otišli vjerujući da su ga ubili. Međutim, on je preživio. Mjesec dana poslije Plank je sa svojom bandom zaustavio automobil u kojem su se vozili kineski poduzetnici. Napali su ih i uzeli im 1,28 milijuna eura. Planka su pokušali pratiti no ispalio je više hitaca bježeći automobilom i otad nije poznato gdje se nalazi.

Pored Todorićeve fotografije nalazi se i ona Čeha Stanislava Seidla (44) koji se traži zbog niza zločina. Opisan je kao opasan i naoružan, a među zločinima zbog kojih je osuđen na šest godina zatvora nalaze se provale i nasilne krađe. Mete su mu bile obiteljske kuće. Susjed na Europolovoj tjeralici mu je i Poljak Krzyztof Kus (50) kojega se traži zbog oružane pljačke i nanošenja fizičkih ozljeda. On je s partnerom opljačkao zlatarnicu pritom drvenim štapom pretukavši djelatnika. Policiji je poznat i zbog preprodavanja droge.

Među najtraženijima u Europi je i Maria Tania Varela Otero (43), 169 centimetara visoka Španjolka, visokopozicionirana članica kriminalne organizacije sa sjevera Španjolske koja je godinama igrala vodeću ulogu u transportu droge iz Južne Amerike u Europu. Osim za preprodavanje, optužuju je i za pranje novca. U bijegu je od 2014. godine.

'Ne skrivam se, vlasti znaju gdje sam'

Zasad nije poznato ni gdje se nalazi Ivica Todorić. Spominjalo se da je u Beogradu, Londonu, ali ništa od toga nije potvrđeno. U popodnevnim se satima u četvrtak, nakon što je osvanuo na tjeralici najtraženijih u Europi, Ivica Todorić oglasio na blogu. Poručio je da se ne skriva i da vlasti znaju gdje je.

- Ne skrivam se i moja je savjest čista, ali kao čovjek kojem su duboko povrijeđena ljudska prava imam puno pravo na protivljenje političkom progonu i neprihvaćanje unaprijed konstruirane krivnje. Moji su odvjetnici u stalnom kontaktu s vlastima i nadležnim institucijama kojima je poznata moja adresa, i to još od prije nego je protiv mene pokrenuta bilo kakva istraga - napisao je Todorić na blogu.

S druge strane, dok se skriva od policije, njegov status počasnog predsjednika Hrvatske udruge poslodavaca je u mirovanju.

- Nećemo osuđivati čovjeka prije nego što budu donesene pravomoćne odluke, ali njegov status počasnog predsjednika ostavit ćemo u statusu mirovanja do daljnjega - kazao je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, te dodao da je odluka o stavljanju statusa Ivice Todorića u stanje mirovanja donesena prije nekoliko dana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

'Čekalo se da Knighthead kupi obveznice i odbili Sber banku'
TODORIĆ NA BLOGU

'Čekalo se da Knighthead kupi obveznice i odbili Sber banku'

Ivica Todorić na blogu tvrdi da je Knighthead kupovao obveznice i nakon 9. travnja, a da je na sastanku u travnju odbijena Sber banka, jer se čekalo da Knighthead kupi potrebnu količinu obveznica

NOVA OBJAVA NA BLOGU

Ivica Todorić: Koga zastupa Dolički, Agrokor i Knighthead?

Todorić piše kako pod pritiskom javnosti Dolički brani svoj ugovor i svoj roll up, "zanemarujući činjenicu da se, kao i njegov poslodavac Ramljak, nalazi u neviđenom konfliktu interesa"
DORH izdao europski uhidbeni nalog protiv Ivice Todorića
traži ga policija

DORH izdao europski uhidbeni nalog protiv Ivice Todorića

Sukladno Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, DORH je izdao europski uhidbeni nalog protiv prvookrivljenog hrvatskog državljanina, priopćili su