Obavijesti

News

Komentari 137

'Toliko sam učila za ovaj test i sada je odgođen. To nije fer...'

'Toliko sam učila za ovaj test i sada je odgođen. To nije fer...'
1

Nakon što je odgođen ispit iz državne mature iz hrvatskog jezika redakciji 24sata javljaju se brojni nezadovoljni učenici koji su ogorčeni razvojem cijele situacije

VIDEO

Nakon što je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja odgodio ispit iz državne mature iz hrvatskog jezika - esej i to svega osam sati prije nego što se on trebao održati, javili su se brojni nezadovoljni učenici, ali i Udruga srednjoškolaca. Ispit je, naime, odgođen jer su navodno ukradena dva rezervna primjerka ispita. Policija je već pokrenula istragu, a navodno bi već tijekom dana mogli razriješiti slučaj.

'Počinitelje treba kazniti'

- Toliko sam učila za ovaj test i sada je odgođen. Nije fer i ne znam kako će se sve to odraziti na ostale ispite. Počinitelje svakako treba kazniti, a mislim da nisu bili niti svjesni da će krađom napraviti štetu u svim školama u državi, a ne samo u pulskoj - kazala je maturantica jedne pulske škole.

Ogorčeni učenik: Bravo Hrvatska i njezin takav sustav

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Što će biti sada s ostatkom ispita i njihovih rokova saznat ćemo tijekom današnjeg dana. Toliko o organiziranosti sustava, da se odgoda javlja noć prije, odnosno nekoliko sati prije eseja iz hrvatskog predmeta koji je obavezan dio državne mature. Bravo Hrvatska i njezin takav sustav! Hoće li netko još onda pitati mlade zašto napuštaju "svoju" Hrvatsku? A isti ti koji propitkuju ta banalna pitanja o odlasku mladih, govore kako poduzimaju sve mjere da bi školovanje bilo kvalitetnije, ovako provode i organiziraju važan ispit. A da ne spominjemo i to da su uveli državnu maturu kako bi izbjegli prijemne ispite, a sad se piše i državna matura i plaćaju se prijemi ispiti (350 kn košta jedan). Logika cijele države je dno dna bilo kojeg sustava. Napravimo jedan korak naprijed, ali obavezno bar dva natrag! Kao da u našem sustavu nema političara već slikara koji građanima prikazuju, odnosno slikaju samo što oni žele da se vidi. Fuj. Ja se nadam da mi nećete ništa zamjeriti pošto govorim samo istinu, ali kod nas se ni to ne smije - požalio se učenik Druge gimnazije iz Varaždina. 

'Igraju se sa budućnosti 40.000 maturanata'

Zar ti profesori koji svojim učenicima odaju točno što će biti na maturi ne bi trebali snositi posljedice, igraju se sa budućnosti 40.000 maturanata i vjerujem da to nije slučaj samo ove godine - napisao je drugi učenik.

'Ovo je stvaranje dodatnog stresa i pritiska za maturante'

- Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske ogorčeno je odlukom NCVVO-a da se današnja matura iz hrvatskog jezika odgodi. Smatramo da je ovo stvaranje dodatnog stresa i pritiska za maturante koji su već neko vrijeme pod velikim stresom zbog svih ostalih predmeta. Očekujemo što hitnije obrazloženje ovakve odluke i javnu ispriku svim maturantima - priopćio je Karlo Horvat, predsjednik Nacionalnog vijeća učenika Republike Hrvatske.

Udruga srednjoškolaca: Tražimo ispriku!

- Držimo da je ovakvo ponašanje od strane nadležnih za provođenje mature, za koje naglašavamo da se događa svake godine, u ozbiljnu sumnju dovelo njihove kvalifikacije da dalje nastave obavljati ovaj posao. Isto tako navodi se pitanje hoće li se onda u četvrtak pisati i esejski i dio ispita na zaokruživanje ili će doći do potrebnog pomicanja datuma pisanja drugog djela? Ovakve situacije povećavaju pritisak na maturante koji već zbog samih ispita se nalaze pod ogromnim stresom. Tražimo da se odgovorni očituju o razlozima odgode i da se ispričaju svim maturantima i cjelokupnoj javnosti - priopćili su iz Udruge srednjoškolaca.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 137
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina