Obavijesti

News

Komentari 49

Tolušić: Nastavljamo kontrole, uvodimo i uvest ćemo reda...

Tolušić: Nastavljamo kontrole, uvodimo i uvest ćemo reda...
1

Nenajavljenim inspekcijama potpora za pašnjake utvrđeno da na više od polovice terena nisu pašnjaci, već zapuštena zemljišta te da ondje nema stoke na ispaši...

VIDEO

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je u ponedjeljak u Vukovaru kako će ministarstvo nastaviti s kontrolom i ostalih potpora nakon što je otkriven slučaj nepravilnosti pri isplati poticaja za korištenje pašnjaka, naglasivši pritom kako se uvodi i uvest će se red. 

"Ako netko misli da će izmaći kontroli, taj se s krivim igračem igra", poručio je Tolušić, koji je u Vukovaru otvorio "Doručak s hrvatskih farmi". 

Nenajavljenim inspekcijama potpora za pašnjake utvrđeno da na više od polovice terena nisu pašnjaci, već zapuštena zemljišta te da ondje nema stoke na ispaši.

"Kontrole se rade gdje god se stigne, a sada ispada da se mora kontrolirati apsolutno sve. Ponovit ću: 90 posto naših poljoprivrednika, možda i više, su korektni i pošteni ljudi, ali nažalost pokazalo se da ima onih koji su iskorištavali rupe u sustavu ili su ih sami pravili i temeljem tih rupa se nažalost bogatili. Uvodimo reda i uvest ćemo reda", poručio je Tolušić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na zamolbu novinara da komentira slučaj vlasnice obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva čiji suprug radi u ministarstvu na poslovima pripreme EU-ovih natječaja, a koja je prošla na natječaju za jednu od mjera iz Programa ruralnog razvoja za potporu od oko tri milijuna kuna, ministar poljoprivrede je kazao kako će se potruditi i u dogovoru s Povjerenstvom za sprječavanje sukoba interesa te naputkom narediti svim službenicima u ministarstvu koji rade na EU-ovim fondovima da potporu za projekte ne može dobivati netko iz njihove uže obitelji. "Ako to misle, neka promjene radno mjesto i to rade, ali ovo definitivno nije korektna i poštena priča", rekao je. 

Taj će slučaj, ponovio je, predati na obradu OLAF-u - Europskom uredu za suzbijanje prijevara s fondovima EU-a.

Novinare je zanimala i ministrova reakcija na najavu vlasnika osječke tvrtke Žito Marka Pipunića da će podići tužbe zbog neisplate poticaja. "Njemu nije ništa stopirano kada govorimo o poticajima. Utvrđeno je da su mu dva projekta umjetno stvorena kad govorimo o mjeri 4.1.1. (iz Programa ruralnog razvoja) i nisu poslana na natječaj, a on ima puno pravo žaliti se i tužiti", komentirao je Tolušić.

Ministar je u vukovarskom hotelu Lav sudjelovao na Doručku s hrvatskih farmi, čime je nastavljena promotivna kampanja domaćih poljoprivrednih proizvoda koju organizira Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA) u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede.

Tolušić je pritom poručio kako on osobno ne može učiniti puno za samodostatnost hrvatske poljoprivredne proizvodnje, ali mogu hrvatski građani kupujući hrvatske proizvode.

"Tko može razvijati hrvatsku poljoprivredu? Ministarstvo poljoprivrede djelomice, ali ponajviše svatko ponaosob", poručio je Tolušić, pozivajući okupljene da kupuju hrvatske proizvode, koji su kvalitetniji od uvoznih. 

Na doručku su predstavljeni sustavi dobrovoljnog označavanja domaćih proizvoda i posluženi tradicionalni domaći poljoprivredni proizvodi - mlijeko i mliječni proizvodi, meso, jaja, med i kruh s oznakama Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Med iz Lijepe naše, Jaja hrvatskih farmi i Kruh hrvatskih polja te proizvodi specifični za Vukovarsko-srijemsku županiju.

Ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA) Zdravko Barać naveo je kako je cilj kampanje informirati potrošače o podrijetlu proizvoda, radi zaštite i jačanja domaće poljoprivredne proizvodnje. Krenuli smo 2009. godine, uz potporu Ministarstva poljoprivrede, u sustave označavanja, prije svega mlijeka i mliječnih proizvoda, zatim mesa, jaja, meda, a odnedavno i pakiranja brašna i pekarskih proizvoda. I nastavljamo i dalje, poručio je Barać.

"Ovom akcijom šaljemo jasnu poruku potrošačima: kupujte svježe kvalitetne i konrolirane proizvode domaćeg poljoprivredno-prehrambenog sektora", rekao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, poručujući kako Vukovarsko-srijemska županija ima puno dobrih poljoprivrednih proizvoda. 

Župan Božo Galić i ministar Tomislav Tolušić razgovarali su u Palači Srijem o stanju i perspektivama vukovarsko-srijemske poljoprivrede, a ministar će tijekom boravka u Vukovarsko-srijemskoj županiji posjetiti i proizvođača češnjaka Tomislava Dolića u Nuštru pokraj Vinkovaca.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS