Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tolušić: Sankcije za one koji su primali poticaje za tuđu zemlju

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Tolušić je rekao da će svi koji su se upisali u ARKOD sustav bez znanja vlasnika zemljišta, biti ispisani iz tog sustava te neće dobiti poticaje za ovu godinu

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić ustvrdio je srijedu da će svi kod kojih su utvrđene nepravilnosti prigodom upisa u evidenciju korištenja poljoprivrednog zemljišta u ARKOD sustavu, odnosno oni koji su se upisali bez znanja vlasnika zemljišta, biti ispisani iz tog sustava te neće dobiti poticaje za ovu godinu. 

 "Obrađene su sve površine, odnosno svi oni koji su se prijavili u ARKOD temeljem izjava da su korisnici zemljišta bez znanja vlasnika, odnosno temeljem onih 'izjava s dva svjedoka'. Utvrđeno je nekoliko slučajeva nepravilnosti i svi oni će biti izbrisani iz ARKODA i neće dobiti poticaje za aktualnu godinu, a primjereno ćemo ih kazniti da ne budu poticani ni i u idućim godinama. Oni koji su bili potpuno u redu, a to je velika većina, apsolutno ostaju u sustavu i sve funkcionira", izjavio je Tolušić prigodom obilaska tvornice Koka u Varaždinu. 

Krajem listopada je u javnosti izbila afera nakon što je nekoliko vlasnika poljoprivrednog zemljišta u Grabovnici i Mikloušu nedaleko od Čazme otkrilo da im je zemljište, bez njihova znanja, upisano u ARKOD, odnosno sustav kojim Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju nadzire isplatu poljoprivrednih potpora.

 Agencija za plaćanja je korištenje poljoprivrednog zemljišta bez prava na posjed omogućila uredbom koja je na snazi od svibnja prošle godine. Prema toj uredbi, bilo tko u javnobilježničkom uredu može se prijaviti na tuđu parcelu, bez znanja pravog vlasnika. U izjavi se nigdje ne traži pristanak vlasnika ili korisnika poljoprivrednog zemljišta, dovoljan je samo supotpis dvaju svjedoka.

 Nakon što je to otkriveno, Ministarstvo poljoprivrede izradilo je dopunu Pravilnika o evidenciji poljoprivrednog zemljišta, kojom je u pravilnik dodana odredba prema kojoj pravo upisa ARKOD parcela koje nisu u vlasništvu ili posjedu poljoprivrednika ostvaruju poljoprivrednici koji prilože izjavu vlasnika uz dokaz o posjedu ili vlasništvu poljoprivrednog zemljišta, a što se dokazuje izvatkom iz zemljišnih knjiga ili posjedovnim listom.

Komentari (30)
  • cuj, nece dobiti potocaje ? a sudsku prijavu zajedno sa onima koji su im takav krimanal omogucili trebali bi dobiti ali ?

    7. 12. 2016,   15:04
  • Hrvatistan, Apsurdistan, K+ republic... radi se na smišljenom uništenju domaće proizvodnje. Čemu služe jebeni poticaji?? Čovjek bi pomislio da su namijenjeni proizvođaču da smanji cijene svog proizvoda i tako se natječe s uvoznicima. No, u zemlji apsurda, koju vode njeni neprijatelji, poticaji su obična zajebancija, sabotaža koja pogoduje raznim todorićima da žive u dvorcima i vladaju svojim kmetovima. Evo, sada im zakon omogućuje i tiskanje vlastitog novca, k+ bonove!

    7. 12. 2016,   15:08
  • svaka ćast gospodine tolušić,još ako objavite imena tih-poštenjaka-kapa do poda

    7. 12. 2016,   16:05