Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tomašić o zabrani: Austrijska crkva podlegla lijevim lobijima

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ruža Tomašić u otvorenom pismu biskupu biskupije Gurk-Klagenfurt kaže da je zabrana održavanja mise "skandalozan i šokantan čin vrijedan svake osude".

Europarlamentarka Ruža Tomašić osudila je u subotu zabranu održavanja mise na Bleiburgu i priopćila da je do takve odluke došlo zbog utjecaja agresivnih lijevih lobija na vrh crkvene hijerarhije u Austriji.

Katolička Crkva u Koruškoj u petak je odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise u Bleiburgu zbog toga jer se ta misa politički instrumentalizira i šteti ugledu Katoličke Crkve. 

Ruža Tomašić u otvorenom pismu biskupu biskupije Gurk-Klagenfurt kaže da je zabrana održavanja mise "skandalozan i šokantan čin vrijedan svake osude".

Zagreb: Održano ročiÅ¡te povodom tužbe Ante Ramljaka protiv Davora Bernardića RASKRSTITI S AVETIMA PROŠLOSTI Bero o zabrani mise: Vrijeme je za zabranu fašističkih simbola

"Tvrdnja austrijske biskupije o tome kako je misa na Bleiburškom polju dio političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom tumačenju i percepciji povijesti može se jasno protumačiti kao čisti politički čin koji ima svoj izvor u utjecaju agresivnih i beskrupuloznih lijevih lobija na sami vrh hijerarhije austrijske Katoličke Crkve", stoji u pismu konzervativne hrvatske europarlamentarke.

Tomašić naglašava kako je "otužno što Crkva bespogovorno prihvaća takvu vrstu indoktrinacije" zaostale iz nekih bivših režima.

Iako se skup, koji se svake godine održava u sjećanje na žrtve vojske ustaške NDH i civila koji su se s njom povlačili prema Austriji i stradali kao žrtve komunističke odmazde, zbiva na privatnom posjedu, održavanje mise iziskuje dozvolu nadležne crkve u Koruškoj.

Zagreb: U hotelu Westin održana sjednica PredsjedniÅ¡tva i Nacionalnog vijeća HDZ-a VLADIMIR ŠEKS: 'Zabrana mise na Bleiburgu ide na ruku samo ekstremistima...'

Austrijska država se od prošle godine počela pojačano kritički odnositi prema skupu u Bleiburgu, na inicijativu nekoliko austrijskih zastupnika Europskog parlamenta. Nedavno je stupio na snagu i zakon koji zabranjuje ustaške simbole, kakvi su sporadično uvijek pratili skup u Bleiburgu i davali mu dozu ustaške nostalgije.

Hrvatska biskupska konferencija u svojoj je reakciji izrazila duboko neslaganje s odlukom koruške biskupije i naglasila da je "svih proteklih godina, a napose prošle 2018. godine, euharistijsko slavlje je proticalo dostojanstveno kako i priliči toj najuzvišenijoj molitvi Crkve", naglašava u priopćenju HBK. 

Komentari (97)
  • Ajde Tomašićka pali s tim svojim kurenjem i primitivnim ispadima. U normalnom svijetu ne bi se zadržala na recepciji 2 mjeseca, a ovdje si od svojih luđačkih stavova napravila karijeru.

    9. 3. 2019,   13:16
  • Austrijska crkva je samo podlegla civiliziranom ponašanju , bez rikanja i opijanja na misama što se je svake godine događalo pod pokroviteljstvom kradoljuba

    9. 3. 2019,   13:25
  • Jako je jednostavno. U Austriji je zabranjen fašizam. Tomašićka se očito zalaže za nešta drugo, protivno ustavu države u koju se doselila? Probaj to u Kanadi. Za njenu rodnu Bosnu znam da bi prošlo.

    9. 3. 2019,   13:39