Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tomašić poručila Plenkoviću: Nemojte ratificirati Konvenciju

None Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Konvencija bi, vjerujem, davno bila ratificirana od svih članica Unije da se fokusirala samo na zaštitu žena od nasilja, bez promoviranja rodne teorije i pokušaja razvlašćivanja nacionalnih država, kazala je

Zastupnica u Europskom parlamentu i dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić na plenarnoj sjednici u Strasbourgu govorila je na temu ratifikacije Istanbulske konvencije u državama članicama Europske unije, javlja N1.

"Zaštita žena i ostalih članova obitelji od nasilja svim državama članicama mora biti visoko na listi prioriteta. No, problemi s ratifikacijom Istanbulske konvencije nisu se pojavili zbog nevoljkosti država članica da zaštite žene od nasilja, nego zbog kontroverznih dijelova same Konvencije", rekla je Tomašić na početku svog govora.

 U nastavku govora konstatirala je da je prvenstveno problematično to što ona državne institucije koje se bave ljudskim pravima izjednačava s udrugama civilnog društva, a stručnom tijelu GREVIO-u daje prevelike ovlasti u implementaciji. Kad tome dodamo i to da države na sebe preuzimaju obvezu financiranja nevladinih organizacija u onom obujmu koje GREVIO smatra primjerenim, jasno je da gube dio suvereniteta.

"Konvencija bi, vjerujem, davno bila ratificirana od svih članica Unije da se fokusirala samo na zaštitu žena od nasilja, bez promoviranja rodne teorije i pokušaja razvlašćivanja nacionalnih država", naglasila je.

Na kraju govora još jednom je pozvala hrvatske vlasti da, zbog navedenih razloga, ne ratificiraju Istanbulsku konvenciju.

Komentari (43)
  • Kako nam ga je ovaj elegantno uvalio jbt ! Momak što nam ovako ekspresno ne uvališ i novi Ovršni zakon kojem izmjene već par godina predlažete ?

    13. 3. 2018,   06:01
  • Marićko osjećaš li Plenkijev prst ?

    13. 3. 2018,   07:26
  • spuštaju se čak i velebitske krvave gaće

    13. 3. 2018,   06:15